© Copyright

I två dygn har "allt" kännts olustigt. Jag fick genom mail förstå att den här bloggen plötsligt krävde lösenord. Det har aldrig varit aktuellt, den som vill läsa här får läsa här. Det var alltså inte jag själv som hade lösenordsskyddat läsningen. Kunde absolut inte förstå hur det hade gått till, men valde bort alternativet och passade samtidigt på att byta mitt eget inloggningslösen. Skickade samtidigt mail till bloggportalens kundtjänst och frågade "varför". Svaret kan liknas med "goddag yxskaft".

Så fungerade bloggen igen. Tills jag upptäckte samma problem igår kväll. Nu började det kännas ännu mer olustigt. Precis som om någon hade mina inloggningsuppgifter och gjorde åtgärder för att jävlas. Samtidigt kändes det helt obegripligt eftersom det i så fall skulle vara mer lönsamt att bugga mitt lösen hos tex banken eller i mailboxarna. Skickade nu spydigt mail till kundtjänst och bad att bums få veta vad som pågick.

Idag har jag fått svar och som synes: fått igång bloggen. Det visades sig att Marion´s Kochbuch hade krävt att få min blogg avstängd.

Man ska naturligtvis inte stjäla. Om man ändå gör det, ska man absolut uppge källan. Copyright är ett viktigt begrepp. Jag surnar själv till, när man har använt mina egna bilder i sammanhang som jag inte är tillfreds med. Dessutom vill vi alla bloggare ha besökare. Och uppskattning för vår egen kreativitet.

Det konstiga är väl bara att den här avstängningen beror på att Marion har hittat en av sina bilder som jag publicerade 2007-12-16 på plats i min blogg här. En söt liten bild på en glasmugg med glögg. I min värld känns det lite långt bort. Fast, i samma inlägg finns en bild på en berusad tomte. Och jag erkände fulbrygd. Det ska hon inte behöva utstå. Jag har all respekt för ©.

Förlåt Marion!

Liten och naggande god

Tossiga morsan har alltid varit liten. Eller i alla fall kort i rocken. Det där med längd är ju inget man med ålder får stoltsera med direkt. De allra flesta blir kortare. För min egen del är det bara tacksamt. Jag är inte längre längst. För varje tappad millimeter känner jag mig tillfreds.

Ska tossiga morsan däremot fortsätta sin resa neråt, sorterar hon snart under benämningen kortväxt. Det är bara 152cm kvar av henne nu. På så vis är det väl inte underligt att hon går sakta. Hon tar så korta steg.

Mot alla odds gick tanten med på att låta rollatorn följa. Och tur var ju det. I slutet på förmiddan fick den begagnas som rullfordon. Jag fick helt enkelt sätta henne på hyllan och skjuva henne framför mig. Om vi nånsin skulle komma i tid och bli färdiga. Det gjorde henne inget. Hon var trött i de korta benen.

Fast imorse träffade vi, en till mig bekant mansperson utanför sjukhuset.  Man kan säga att morsan äntligen fick någon att titta rakt in i ögonen. En på samma nivå. Hon hade kört sin rollator utan protest framför sig tills dess. Vi stannade till och började småprata. Plötsligt märker jag hur tanten skjuter rollatorn åt sidan, vickar på höften, kör ner händerna i sina byxfickor och väser till mig:

- Nu är det din tur att dra med den där...


Flyktingbarn

Tossiga morsan har förberetts en tilltänkt operation i veckor. Hon informerades så sent som igår kväll om förestående planeringsdag och om allt den skulle innehålla på sjukhuset idag. Och hon väcktes tidigt i ottan för att "hinna med" både tankar och aktivitet. Allt gick fint. Det kändes verkligen som om vi var på samma nivå. Jag hade björnkoll och trodde mig om att kunna projicera harmoni. Så satt vi där, på hennes stenhårda gamla furustolar - som två ugglor i morgondiset. Jag med fika och probiotisk fildryck. Hon med alla piller, sillburken, den inlagda strömmingen och smörgåsarna. Med en djup suck fick jag höra:

- Om jag stänger mina ögonlock, så somnar jag på direkten nu.

- Jo, du brukar vilja somna när det är jobbigt för dig i livet mamma.

- Brukar jag?

- Ja alltid. Du stänger av med sömn. Ungefär som ett flyktingbarn som kopplar bort medvetandet.

- Jag är ett flyktingbarn.

- Jaså? Vilket land kommer du ifrån?

- Norrland!

Kryss 16

Ytterligare ett kryss till handlingarna.
Inga knivigheter, alldeles som vanligt.


Kryss 15

Sådärja!


Celibater

För en gångs skull lyssnade jag färdigt när Marcus Birro fick ordet. I Aktuellt. Han har också skrivit ett viktigt och rättframt motståndarinlägg i DN idag. Naturligtvis, tar han som den vettiga katolik han är, skarpt avstånd från uråldiga normer, föreställningar och regelverk. Han går hårt åt sin kyrka och religionstro. Han till och med kräver att Sverige ska sätta Rom på plats. Och han uppmanar att kvickt få stopp på både frivilligt och påtvingat celibat. Det var i det stora hela bra rutet.



Om det nu bara vore "så himla enkelt" att pedofiler generellt sett lever som celibater och plötsligt får "anfall att vilja lyssna på sin kropp. Så är det naturligtvis inte. Pedofili är en sexuell läggning. Ungefär som att en del måste slicka fötter, ha sockeplast, piska, använda buttplugg eller rent av känna dragning till sitt eget kön. Den sexuella stimulansen blir inte komplett utan sin "krydda". Pedofiler går igång på barn. Pedofiler ser sig inte som några monster, de "brukar" tycka att barnet/barnen var med i leken. Att de liksom hade dragning till varandra. Och de "brukar" vara som barn själva, dvs naiva, outvecklade och på ett märkligt vis asexuella. Och i det här fallet, i skydd av kyrkan med all barnverksamhet - har de "säkert" haft guds förlåtelse.

Att celibatet lever kvar är obegripligt, men aldrig att jag tror att tron och förbunden så att säga skapar pedofiler. Det måste handla om de sociala samspelen, koderna, träningen, referenserna och hur man slipas mot varandra, dvs hur alla kön och åldrar möts och interagerar. Hormonstinna pojkar, ynglingar, män och småningom gubbar har i katolska kyrkan bara varandra att mäta sig med. Och 2000-åriga bibeltexter. När alla andra i de flesta samhällsstrukturer från samma grupp prövar sina vingar med massivt inslag av manligt hormon under hela sin utveckling. 

Att känna åtrå är ju lika naturligt, mänskligt och nödvändigt som hunger o törst. Nu vet jag inte hur man inom katolska kyrkan "väljer ut" vem som ska bli präst och biskop eller annan tro-företrädare, eller om det "kan vara" helt frivilligt, men det är så långt ifrån normalutveckling man kan komma.

Att bli pilsk är däremot helt i sin ordning. I någon på alla normers vis jämnbördig, men då krävs det väl att man tillåts möta dem?

TrackID

Ungdomarna är här. En frisk fläkt i mitt annars "så" semibedagade liv. Vad vore man utan yngre generationer? Vad än jag för upp på agendan när de är här, så har de lösningen. Helt obegripligt. Som alldeles nyss. Det spelades ett fragment av en åttiotalsdänga på tv och jag hann bara skrika till, så tog den slut. Inte en suck att jag hade kunnat gissa låten, det var för kort. Möjligtvis nynna någon takt, men inte mer.

Då hände nåt jag inte visste fanns. Ungdomarna skakade liv i sina mobiltelefoners blåtand, teveprogrammet spolades bakåt, telefonerna riktades mot högtalarna och fragmentet spelades upp igen.

Hokus Pokus - så kom ett svar på telefonenrnas internet. WAX - A bridge to your heart!



Sådär bara. Från ena sekunden till den andra. Telefonerna berättade vad jag skulle söka på Youtube. Tant frågade hur fasen det där gick till...

- Jamen, det är ju TrackID vet du väl!

Lattegenerationen

Ålder och kön till trots hör jag även jag till klungan som har svårt för de sk lattemammorna. Och för all del även lattepappor. Alex Schulman skriver att det framförallt är en yngre mansgeneration som inte försmäktar lattegenerationens olater vi andra ibland utan valfrihet tvingas respektera. Tex att den trendiga kostymfarsan la sitt barn på soffan bredvid igår, på matstället och inte bara bytte blöja och skötte barnets hela bakdelshygien med våtservetter och torkpapper utan även la resterna av sin aktivitet på bordet. Alltmedan trendmamman inköpte maten de sen skulle förtära på samma ställe.



Jag har också svårt för den här gängkulturen det innebär när många föräldrar med minst lika många barnvagnar fullkomligt invaderar ett ställe, tex ett fik - dit vi andra kanske har gått just för att hämta andan och slippa utsättas för en massa oljud. Jag menar inte att inte alla ska ha samma rätt till uteställen, fika, mat och umgänge, men jag finner det konstigt varför man sågärna vill avnjuta sin första tid med barnet genom att bunta ihop sig i flock. Det är väl ingen ro? Och det är väl absolut inget gyllene tillfälle att knyta an till sitt barn?



Det kan förstås bero på att min arbetsplats geografiskt sett finns mitt i city, att jag tröttnar på alla barnvagnar. Särskilt när de framförs i bredd. Ibland så många som fyra. Vad vill man markera då? Mest tröttsamt är ändå det psykiska. Inte att jag får väjja, eller rent av stanna upp och släppa fram alla dessa korteger. Det som tar mest av min energi är när jag möter framåtvända vagnar eftersom det berättar så mycket för mig om föräldern.

Det första året i barns liv handlar om att knyta an. Barnet är helt beroende av sin "vårdgivare". De kan under inga som helst omständigheter tänka att: "ingen fara, det är mamma eller pappa som skjuter den här vagnen". Och de har under inga som helst omständigheter behov av att titta sig omkring. Det enda barn under sitt första år frågar efter är sitt värddjur, den som är förutsättningen för fortsatt överlevnad, den som vakar över alla eventuella faror och den som ska se till att kärlek strålar in i ögonen alla vakna timmar, minuter och sekunder.  

Dessutom blir man tjock av kaffelatte...


E-on

Gud hjälpe mig.
Fick ett brev från elleverantören idag. I A4-kuvert, styvt färgat papper + porto. De vill gratta mig till att jag var "smart nog" att teckna fast elpris häromsistens.



Och vem ska betala för de här dumheterna!?
Maken till brist på moral får man väl leta efter. Kan inte tro att någon känner sig utvald eller ens hedrad av att få ett så förljuget och manipulativt brev. Direktreklam är det. Absolut ingen gratulation. Skäms!

Tussilago

Ett viktigt vårtecken.
Årets första för mig och lillebror, är sedda idag.
Vi blev så glada att vi kramades där på parkeringen.



Det vill inte säga lite det, när man får en spontankram av lillebror.




Död

Kerstin Thorvall är död.



Så stort avtryck hon har gjort i mig, jag är henne evigt tacksam för alla böcker och artiklar, För hennes integritet med samtidig gränslöshet, hennes frispråklighet om kvinnlig sexualitet, hennes delgivning om rädsla och kanske framföallt hennes många beskrivningar om ångest. Jag har speglat mig i hennes texter. Och beundrat hennes mod. Hon har haft mycket stor betydelse i min inre resa.

Vila i frid Kerstin Thorvall

Tillägg dagenefter:"... I denna magnifika självupptagenhet föddes en viktig litteratur som oavlåtligt luktar människa..." skriver Åsa Lindeborg i Aftonbladet Precis så. Bättre kan det inte sammafattas. Hon skrev så som det var, som hon upplevde, kände och var tvungen att handskas med sitt liv. Läser på nåt annat håll att hon avslutade livet på demensboende. Arg och naturligtvis emotionellt utblottad. Av hjärtinfarkt. En klen, men ändå: tröst. Det fanns en ände. Är så glad att jag skrev brev till henne på 80-talet. Jag tror hon tog det till sig. Var hon narcissist som artikeln påpekar, så var det rätt att skriva. Och förresten för oss båda. Jag var tvungen låta henne känna min kärlek efter all identifikation.


Nikola

Har plötsligt blivit med ny en favvis. Man är väl lokalpatriot!



Nikola Sarcevic, en riktig sköning.

Varseblivning

Under slutet av 1990, och i uppstarten av 2000-talet uppsöktes flera medium. Flitigt. Det tittades i spelkort, i Tarot, händer och i kulor. Några av dem uppsökte jag flera gånger. Det var spännande. Jag var sökande och de kanske hade vägledning. En påstod att jag själv hade gåvan. Att jag också var en slags häxa. Att jag skulle ta det till mig och våga släppa fram det synska. Att min perception var en begåvning. I efterhand har det visat sig att samma person såg in i min framtid på ett korrekt vis. Det var ju också därför hon fick mitt förtroende flera vändor. Hon berättade om mitt nuet som om hon var en del av den. Somligt kan man inte gissa sig fram till och därför valde jag att tro på någon sammansatt begåvning hos henne. En klar inspiration.


Jag har dock ingen egen ambition att bli spåkärring. Det räcker så bra med det som känns. Inte så sällan får jag någon slags förkänning eller vägledning eller vad det nu är. Jag vet ibland utgången utan att ha ansträngt mig. Det som är typiskt de gångerna är att jag inte ens har funderat. Det liksom bara kommer till mig. I stort som i smått. En slags ambivalens väcker tanken. Något som får mig att stanna upp, avvakta och pröva idén igen. Det är tydligast när jag från start varit osäker, men ibland stärks jag av övertygelsen det för med sig.

Dessvärre är det inget som går att frammana. Finns magkänslan så gör den, finns den inte tolkar jag att båda utgångarna är lika givande på var sitt vis. Att mitt egna val är det rätta.

Det här är en tillgång. Synd bara att den inte finns med mig jämt. Att jag kan plocka fram den som ett litet schema eller karta hur dagen skall levas. Med svarta plumpar och varningar för hur det kan bli om jag väljer fel väg. När risken är överhängande att upplevas som energitjuv med huvudvärksutgång. Ett epitet jag absolut inte kan tänka mig att vara bilden av.


Kryss 14

Det är inte bara att jag vill lösa krysset,
det ska lösas före snabbgenomgången.
Trots försovning gick det iland.



Det kan kanske bero på svårighetsgraden.
Ganska lätt som vanligt.

Övervintrare

Har inte bara trott själv, har även tröstat andra människor och förklarat den hårda gångna vintern med att det troligen är naturens egna regleringssystem för att utrota sådant vi inte behöver de andra årstiderna. Har tänkt att all kyla och snö skulle ta kål på precis alla äckliga fästingar. Och gärna även lite mygganlag.



Som jag bedrog mig! Och andra. Aftonbladet förtäljer den bistra sanningen idag, om förstärkt motståndskraft och en redan pågående fästingsäsong. Man kan ju bli tokig av mindre. Jag skulle föreslå att regeringen tar sig an en remiss om fästingförbud. Det är ingen som behöver fästingar, ingen äter dem eller på annat vis mår bättre av att de finns. De har ingen hjärna, inga ögon, noll hörsel och suktar inte ens efter sexualpartners. En slags Guds första prototyp skulle jag tro. Vad ska vi ha kvar dem för?

Dogtoy

Länge har jag tänkt att en engelsk bulldog ska få bli min mjuka vän. Sen, när jag blir pansjo eller så. Har tänkt mig en tik. Hon får gärna heta Doris. Fast, nu måste jag nog tänka om. Har hittat leksaker som det inte anstår en Doris att bära. Det får kanske bli en hane trots allt:



DogMilk

Telefonhygien

När jag bokar en tid hos tex tandläkaren brukade jag känna mig förarglig om tiden de erbjöd inte passade, och då gärna förklara varför: "tyvärr, jag är i Skövde på tisdagar" eller "nej tyvärr, jag har själv telefontid på förmiddagar". Det är ett otyg och direkt ointressant för den som bokar! Ja eller nejtack är det enda som behövs.

Vi som arbetar med bokning, kanske speciellt inom vården, men även hos andra serviceyrken upplever en ständig strid på kniven för att både få serva och kunna serva. Man vill inte ha obokade tider, men heller inte för många dubbelbokningar. Gör jag i egenskap av proffessionell den bedömningen att "detta måste tittas till och ganska kvickt", så erbjuder jag kanske till och med en tid som så att säga inte finns. Att då mötas av högläsning ur agendan innebärande diverse förklaringsmodeller om födelsedagar, begravningar, bilbesiktningar, resa hit o dit, barnpassning och bokade tider hos andra omsorgsgivare blir bara tradigt.

Aldrig mer ska jag skämmas för att säga "nejtack, den tiden passar inte".
Och det ska ingen annan heller.



Mailstress

Har säkert nämnt det någon gång förut, om min fobi för fönsterkuvert. Och, när det var som värst: hela generella postfobin. Vilket även inkluderade dunk i brevinkastet, post på hallgolvet och gäll telefonsignal. Så som all typ av ångestfobi genererade de där tillfällena ett konstalt konstaterande om att NU skulle jag inte få luft längre. NU skulle jag bli tokig på riktigt. NU kom "de" på mig. Få ångesttyper är rationella, om ens någon. Det handlar "bara" om regelrätta kabelbrott på emotionella ledningar. Tack och lov kunde jag ta tillbaka makten och idag känns det de flesta dagar snudd på genant för vad som pågick då. Lindrar och förklarar för mig själv att depression har många skepnader.



Fobierna ska inte få makt över mig igen, men plötsligt insåg jag en varning ikväll. Jag sprättar min post dagligen. Jag arkiverar, betalar, skriver minneslappar och svarar på brev helt enligt regelboken. Däremot börjar mail i alla inkorgar spöka med mig. Det är inte SPAM, det är inte reklam och det är definitivt inte till mig personligt skrivna  mail som suger energi och hotar om demoner. Nej, det är de som jag inte vill och inte orkar läsa just precis nu. De som kräver mig på engagemang som jag inte har och knappt ens vill mobilisera. Såna mail som jag måste "leva upp till" och försvara mitt anseende inför. 

Mailkorgarna öppnas av någon slags naiv nyfikenhet - som: "nu ska vi se vad inkorgen innehåller för spännande" och inser att den så att säga också kan innehålla fönsterkuvert. 

Det är tidens anda. För alla och jag måste vara på min vakt nu. Man ska ge allt överallt och vara duktig, hinna massor, visa upp husmorstalangerna, underhålla kvinnliga attribut, vattna orkidéerna, baka, hälsa glatt på grannarna, uppskatta chevré, hänga med i teve och annat mediautbud, placera stålar i fonder, inreda hemma, sminka sig med mineralpuder, upptäcka bästa antirynkkrämen, eftersträva fitness, gå på yoga, i terapi och i värsta fall: gå på afrikansk dans.

Och så ska man föra intellektuella mailkonversationer. Om man bara lyckas hålla sin begynnande mailfobi stången.


Bebis


Ett nytt liv är under tillverkning. Inget marsipanbarn som på bilden utan något mycket bättre: en riktig prinsesstårta, tror jag. Föräldrarna borgar för det. De har de rätta ingredienserna. Och jag ska få ett nytt epitet: jag ska bli gammelfaster. I augusti dessutom. Det blir bra det. Lejonen i den här släkten blir en stor stark flock.

Kommer såväl ihåg hur förväntansfull jag var när den här bebisens mamma var på gång. Den första bebisen i vår släkt. Ett underbarn såklart. Och charmig som få.

Tossiga morsan babblade häromsistens om hur hennes son kanske skulle bli farfar snart. När jag frågade om hennes sonson skulle bli pappa fräste hon ifrån att det ju var "den där söta tjejen" och hennes snygga pojkvän som var de som skulle nedkomma. Jojo, hon har öga för snyggingar hur tossig hon än är. Och det var ju sant faktiskt. Hon är inte så tossig som man kan tro. Förutom att det ju är morfar hennes egen son ska bli och inget annat, än sålänge.

Och jag, hennes dotter - ska bli stickerska inom kort. Igen. Och fortsätta vara virkerska, brodererska och längtansfull faster Mia.


Reflex



Mänskliga reflexer i all ära, men när man känner att de reagerar och ändå inte korrekt har man ju inte värst mycket nytta av dem. Som imorse. Hämtade en stol från köket till mitt arbetsrum, som under förflyttningen stötte till min största frukostmugg till bredden fylld med varmt kaffe & mjölk. Trots att reflexerna mycket tydligt berättade vad som höll på att hända, var det stolen jag räddade. Att muggen gick sönder spelar absolut ingen roll.

Då är det värre att den vita soffan stod i vägen...


Godis

Hos Willys kunde storebror inte låta bli att påpeka hur billigt lösgodiset var. Och jag höll med, 37:90kr/kg måste väl anses som ett billigt godispris, men jag påpekade samtidigt att det framförallt är skräp man betalar för. Att godiset inte innehåller annat än konstgjort elände. Han ville köpa och jag lät motargumenten hagla.

- Men det är ju gott! hojtade han till.


De fick inte så mycket i volym räknat, i sina påskägg boysen. Hade jag prutat på omsorg och kvalitetstänkade och istället köpt från tex karamellkungen, så hade de fått drygt åtta kilo godis att förgifta sig med. Hade jag varit snål på priset hade de alltså fått mycket större volym än vad de nu fick. Och brydde jag mig inte om dem, hade jag förstås inte jagat rätt affär för att uppfylla förväntingen om godis till påsk. För mig är det skillnad på skit och pannkaka, men hur ska man få barn att fatta det? Och hur ska man få människor att ta till sig hur ohälsosamt det faktiskt är att vi per person i lilla sverige smäller i oss 17kg godis varje år!?

Jo, man kan börja med att läsa hos den förståndige 17-åringen Joakim Olsson. Han har för avsikt att syna och peka på vilket fusk det är med vad vi stoppar in i våra brödlådor.  Med särskilt fokus på skolmaten. Och nu till påsk har han gjort ett fantastiskt inlägg om just godis och alla otäckheter det innehåller.

Hade jag tidigare haft kännedom om att det finns ekologiskt och tillsatsfritt godis, så hade boysen säkert fått lite av det i sina påskägg, fast det kommer ju fler tillfällen. Sjölunda Gård Ekogrossisten saluför godis under märket Ekorren. Ett godis helt ekologiskt och fritt från konserverings och andra tilltatsämnen och det har enbart sötats med oraffinerat rörsocker. "I våra påsar finns inte ett spår av konstgjorda färg- eller smakämnen. Inga syntetiska sötnings- eller konserveringsmedel. Inga konstigheter – bara 100% naturligt gott".

Jag ämnar inte ha dåligt samvete fastän det pockar på. Mitt val av påskgodis var av kärlek. De fick det vi av tradition sysslar med i det här landet till påsk, men det fick lov att bli garanterat giftfritt. Jag är helt säker på att andra i boysens nätverk ser till att de får i sig kemi från den billigare skolan. Själv har jag inte ens fått en puss i påsk.


Latinminne

Kom att tänka på en gammal bekantskap och hur vissa personer, händelser och uttryck bara fastnar. Det var en till åren riktigt kommen dam, vars yrke jag vare sig före eller efter det har stött på. Hon hade nämligen gjort sina dagsverken som biografpianist under stumfilmens tid. Det var en alldeles ljuvlig liten gumma som vid exakt varje möte, och till exakt alla människor berättade på pricken exakt samma sak.



Det var information om sin far. Att han var magister  i språk på ett visst läroverk. Att han var duktig, populär och behärskade många olika språk. Och så avslutade hon alltid med:

- Ja, även i lite latin .... Nemo Saltat Sobrius.... så skrattade hon och la till: det betyder "ingen dansar nykter".

Jag är så glad för att jag fick träffa henne. Vi hade inga egentliga utbyten med varann och ändå gjorde hon så starkt intryck. Hon blev som en förebild trots att hon aldrig hade avsikten att bli ihågkommen. Hon var så glad. Och så tacksam för sitt liv. Det var en sann nuetmänniska. Som gladdes i det lilla. Det är i runda slängar 20 år sedan detta utspelades och ändå sitter allt omkring henne som berg i mitt minne. Det betyder nog något.


Konklusion

Hur man än vänder sig, har man arslet bak.

Glad Påsk

Det är ju ett alldeles ljuvligt väder. De flesta människor är långlediga.
Som gjort för att man ska ta hand om varandra.
 


Ber att få önska alla en trevlig påskhelg!

Kryss 13

Som det brukar.
Med vibrato på dragspel å allt...




Omåttlig

Var med om en slags instudering av mig igår. En intervju i all sin enkelhet - eller komplexitet, förstås. Klurigt. Jag fick tänka efter ordentligt. Var en aning rädd att svara fel. Ville göra gott intryck. Det gick nog bra. Eller, det vet jag att det gjorde. Bekräftelse på det är uttalad.

En sak som däremot inte alls var svårt att svara på, var hur jag förhåller mig till alkohol. Spontant och utan krusiduller informerade jag om min kärlek till rött vin. Samtidigt som jag underströk hur tråkigt måttlig jag är. Att det inte blir så många avsmakningar som jag kanske skulle behöva därför att jag inte riktigt är typen som bara tar mig ett glas eller två fast jag borde. De log, för att inte säga skrattade. Kanske såg jag törstig ut.

Den saken har jag ändrat på idag. Den här påskhelgen kör jag på omåttlighet. Ska försöka fylla depåerna. Eller nåja. Jag var ändå 36 år fyllda innan jag drack ur ett helt glas vin. Ikväll har jag klunkat i mig tre.

Rött vin och bra musik. Det smakar mera.

Och jag struntar fullständigt i att de under kvällen har ringt både från 70 och 80-talet för att de vill ha tillbaka sin musiksmak. Är man torsk så är man.


(Påsk)kärring

Gud vad trött jag är på´na, tossiga morsan.
Vid flera tillfällen i veckan har hon skällt ut mig efter noter, för att jag försiktigt påtalat att det är påsk snart och att det kunde passa sig att hon tog fram något påskaktigt att pryda sitt hem med. Vadå då! är hennes standardsvar och sen kommer harangerna om att hon minsann vet när helgerna infaller osv. Och nu sitter vi här på varsitt håll och konstaterar att det är påsk och något påskpynt har då inte kommit fram. Hos henne i alla fall. Och jag har dåligt samvete.



Det hade underlättat om hon hade stuckit iväg till Blåkulla en sväng. Så hade jag sluppit det här samvetet som nu kommer att kräva mig på energi i flera dagar. För att jag borde ha gjort både det och det. Och kanske framförallt för att jag känner mig tvungen att ställa till med någon påskaktig bjudning.

Konsert

Nästa söndag är Andrea Bocelli på Globen. Åhhh, jag vill också dit!



Nån som hänkar?

Långfredag



Berättar för boysen hur långfredagen enligt djup tradition formades och kändes när jag var barn. Att vi blev hyschade på. Att de bara spelade psalmer på radion. Att man inte fick leka. Att ingenting var öppet. Att alla människor förväntades vara ledsna. Och så skojar jag och säger att detsamma skall gälla för dem idag. Att de absolut inte får märkas och höras. Att vi ska respektera sorgen över Jesu korsfästelse och död. Lillebror frågar om man får göra sånt som inte hörs då? Och konstaterar:

- Va´bra! Då kan vi spela poker hela dan!


Mars

Hela mars - fyra veckor, har gått.



Hur kan tiden försvinna så fort?


Komplex

Det där med märkesfixerade människor har alltid gjort mig så sorgsen. När man via olika statussymboler uppmanas att se och höra dem som tycker att det är en relevant markering. För mig finns ju inget simplare och mer opersonligt. Ofta upplever jag istället aversion. Effekten blir omvänd. Jag ser, men inte det som är tänkt att jag ska se eller i värsta fall avundas och kanske uppskatta.

Som de där fjomparna som beslagtog hela ostdisken på NK idag. Först en urfjompig kvinna som smakade sig igenom så många sorter att man till slut förstod att den där ostbrickan hon pratade om, egentligen serverades precis där på plats. Och med tanke på det lilla hon till slut köpte, så var analysen inte tokig. Och sen han med Amex...

Han som precis lika gärna kunde ha varit en hon. I alla fall med tanke på fåfängan. Han viftade inte bara med vilket kort han skulle betala, utan även till vad denna ost - som han sökte - skulle serveras. Kastanjer minsann. Men fy fan för kastanjer! Och särkilt fy fan att förstöra en god ost till nåt så bedrövligt. Han lät oss andra i kön, mycket tydligt förstå hur hans matvanor såg ut. Han hade tröttnat på sin husmanskost.

- Jag har tröttnat på Chevré förstår du... jag söker nåt annat... nåt mer spännande.

Vem bryr sig. Det är ju inget annat än pinsamt när en fullvuxen och till tänderna tillrättalagd man (snygg dessutom), med amexkortet i ena näven och kastanjerna i den andra, och med läpparna fulla av Elisabeth Ardens´åttatimmas klämmer ur sig nåt dylikt. På en millisekund gjorde han en pannkaka. Det som var tänkt att imponera blev till ironi och humor. Plötsligt såg jag istället Basil Fawlty, och det var nog inte meningen.


Flygplog

På väg hem ut från Stockholmsområdet uppenbarade sig nyss det bästa vårtecknet. Fyra gånger till och med. Fåglar som flyger i plog. En gång såg jag verkligen att det var svanar, de andra gångerna gissade jag på gäss.



Jag kan ha fel samtliga gånger, men jag har inte fel i att de anlände. Och det bästa av allt: att de lovade att nu är det över, för den här gången.


Ledighetssjuk

Har påsklov den här veckan. Fast i ren rutin och av ohejdad vana används ledig tid till att arbeta. Åtminstone delvis. Nu är tre dagsverken avklarade och imorgon är jag, i alla fall vad man kan tycka: ledig. Klockan ringer förvisso lika tidigt som vanligt och jag ska ge mig iväg i ottan, men när det som skall avhandlas är färdigt imorgon, hade jag tänkt att släppa loss ordentligt. Jag ska till huvudstan och det finns.... det fanns? gott om både lust, möjlighet, råd och tid att gå lös på vadjagvill. Dessvärre har det hänt nånting med min hals under kvällen. Det gör liksom bara ondare o ondare. Jag känner mig som ett ras. Helt färdig. Ont, trött, angripen och under förruttnelse. Så typiskt.






RSS 2.0