Nyårshälsning

image493

Krig

Boysen får förmaningar när de ska gå ut.
- Storebror, trä nu inte in huvet i soprumsgallret så att Du fastnar. Och klättra inte upp på taken. Var schyssta med varann och gör inte en massa bus.

- Närå, vi ska bara leka.

- Vad ska ni leka?

- Vi ska bara leka krig. Med pinnar som vapen och så...

Lördagsreflektion

Ah, nu är melodikrysset löst. Dock långt ifrån buslätt idag. Amerikanska filmmusiker är inte riktigt min bag. Men skam den som ger sig.

Det har gått vilt till i närheten av mina bopålar inatt. Enligt artikel i lokalblaskan fanns här femton poliser. Som till slut snackade ut galningen. Och till priset att en av dem förlorade ansenlig mängd blod.

Det är så sorgligt när människor inte vågar sätta ner foten. När det älskas in absurdum. När man blivit beredd att offra livet för galenskap. När ondska förbises bakom försvar om tillhörighet. När man inte har förmåga att inse garanti på återfallsrisk i våld. Och framförallt när utsatta inte fattar vilken kraft det finns i vänskap. Varför öht låta sig luras av män som tidigare visat prov på maktgalenhet och fysisk styrka?

Unni Drougge vet numera bättre.

Lamplön

Varför ska jag knäcka extra och låta ersättningen gå till mjölk och andra hushållsartiklar?
Särskilt när man önskar sig en gjutjärnslampa.

image492

Vilken tur att det går att komma på andra tankar...

Tantförebild

Gjorde en blixtvisit hos en 83-årig dam på eftermiddan. Noga räknat anlände jag kl 15:10.
Hon hade noga förhört sig innan om vilket färmedel jag tänkte använda. Jag förstod snart varför.

- Jaså, ingen bil och ingen cykel - varsågod och sitt i salongen.

Så korkade hon så stiligt (och vant skall erkännas) upp en riktigt ansedd flaska bubbel framför mig. Hällde delar av innehållet i varsitt  skirt högt glas och sa:

- Nu MÅSTE vi skåla, när Du är här hos mig!

Fan vad underbart. Det ska jag oxå göra när jag blir gammal. Korka upp skumpa och bjuda kreti och pleti.

Vitbloggar

En dags arbete kvar. Sen ska här vändas upp och ner på målarfärgsburkarna. Jag fick blodad tand av att måla mitt lilla köksskåp. Visserligen ska det tryckas in en fullmatad hemtenta emellan, men det är väl det man har nätterna till? En veckas ledighet framöver. Så lyckligt lottad jag är!

Någon i min omgivning ondgjorde sig över bloggen spets & snor. Att hon som bloggar skulle framstå som omåttligt kaxig och förmäten. Så kan kanske någon uppfatta det, men det talar väl mer för vem åsiktsägaren är. Själv tycker jag att hon har världens skönaste självförtroende och hon har verkligen ALL rätt att skryta - om det är vad hon gör. Jag anser bara att hon stolt visar upp det hon SKA vara stolt över. Dvs ett mycket smakfullt inrett hem. Nu har även hennes väninna öppnat blogg i vit shabbystil. Me and Alice. Missa dem inte och inte heller deras länklistor.

Antagligen kommer jag inte måla alla mina gamla möbler vita, men många ska få genomgå en prövning. Det känns mer än rätt att förnya sig. Jag har stått med kaustiksoda och Bums upp till knäna förr. Det skulle funka igen om så behövdes.

USBwine

SodaStreamern jag fick i julklapp är underbar. Men om jag bara hade vetat, hade min önskelista sett lite annorlunda ut....


Återfall

Jodå, jag kan sluta när jag vill.
Just nu vill jag bara inte.

Det är så pirrigt och ångestbefriande.
Att tänka på vad som kan hända.

Att det kanske är jag som vinner.

Auktionerna.
På Ebay.

Slutar en annan dag.
Igen.
När jag vill.

Touchstyle

Hur ska man tänka.
Att han gillar båda gurorna lika mycket?
Eller att han inte vill komma i lojalitetskonflikt mellan mor och far som båda gett honom en varsin vit elgitarr.
Eller bara att killen är ett geni? 
Zack Kim, en virtuos på Touch-Style Tapping.

Orff

Fick se att den tyske kompositören Carl Orffs mest kända verk framförs här av 200 musiker, körsångare och solister i ett färgstarkt framträdandeConventum i Örebro den 28 januari. Åh, vad gärna jag skulle vilja gå på det. Svårigheten är bara att hitta sällskap. Tror jag. Är det till och med svårt att få djupt engagerade leMarc-fans att kosta på sig en biljett till hans framträdande, så är väl Carl Orff inte precis lättare. Men man, jag kan väl gå själv.

Det lockar.
Starkt.


Maraton

Amerikansk populärpsykologi + akrylgarn = sant.

image490

Okej, jag har inte virkat alla rutorna precis ikväll, men jag har fäst trådar och knåpat ihop dem till en filt. Till DrPhils maratonlopp på plusfyran. Alldeles lagom. Provade ett tag till Martin Stenmarck men han är dels för snygg och sjunger dels för tråkig och uttjatad musik. Och inte heller dokumentären om sjukligt feta ynglingar funkade. August Strindberg däremot funkade en liten stund. Tills min kärlek till Jonas Karlsson tog överhanden och jag gav virkningen vika. Till förmån för Svt. Undrar vad DrPhil på sin sydstatsdialekt skulle tycka om den saken. Att jag inte kan virka om Jonas Karlsson är i bild...

På tal om bild.
Får jag lov att presentera mitt barnbarn.
Holly.
image495

En riktigt sötnos. Sex månader och sin husses ögonsten. Farmors oxå för all del.
En makalöst läraktig och duktig vovve. Mycket känslig för alla slags språk. Och mycket avundsjuk om hennes farmor låtsas ha en annan kelgris i sin famn.

Årets gran måste oxå visas.
En handhuggen (eller hur man ska säga) i iskallt regn och ruskväder. Av hemmansägarinnan själv minsann. Och exakt en sån som jag fick lov att önska mig. Levererad till dörren. En lyx jag aldrig trodde fanns. Tror det ska få betala sig i nåt festligt...

image493

Det har passerat en å annan katt, hund, unge och föralldel klumpig vuxen förbi glittret som synes. Men knappt ett enda barr har den tappat. Kanske blir det som hos min ex´s farmor. Där sköt granarna skott till slut.

Rensning

Vilken ynnest det är med lediga dagar.
Särskilt när det innebär att både städ och tvätt är avklarad. Och skåpen innehåller mer mat än man mäktar med. Då är det till och med skönt att få sina räkningar gjorda. Och annan pappersexercis studenter tvingas genomlida. Jag är färdig. Med rensning av både det ena och andra slaget.

Kanske mest det andra. Jag har till och med rensat i datorn. Bland filer och favoriter.
Nu är det borta. Energitjuveriet. Det som inte ger mig annat än utarmade känslor och tankar. Och huvudvärk för att det ljugs och förställs på sina håll. Sånt ska jag inte läsa nästa år. Precis som jag inte heller ska fortsätta prenumerera på Sköna Hem. Det är för dyrt med femtio spänn för ett halvt kilo reklam.

Imorgon ska skrivbordet målas om. Antar att det blir en hel del att befria sig där ininfrån oxå...

Livsinformation

Lillebror frågar:

- Airam, vill du dö samtidigt som din man?
- ???.... ja, varför inte.
- Okej, då måste du gifta dig med en man som är exakt tolv år yngre än dig. För det sa de på radion.

Tystnad....

- Och jag, kommer att leva MYCKET längre än dig.

Ringdans

Lillebror funderar tidig juldagsmorgon.

- När de som är gamla nu var små, dansade de nog alltid kring granen. Jag tror att de gör det nu också. Fast de är gamla. De måste nog det. För att det ska kännas som jul...

Önskning

image489


Stilla natt

image488


Överlevnadsguide

Tomten var här!
Egendomligt lik min chef.
Så glad jag blev...
image484

Jag har massor att vara glad och nöjd för till jul.
Jag har ingen som super omkring mig. Inte heller någon psykopat jag behöver överbevisa min överträfflighet inför och ändå aldrig duga åt. Jag har tak över huvet. Mat på bordet. Musik i kubik. Många lediga dagar. Pengar i plånkan. Och jag har spridit mina kakor till välbehövande...

Förutom att ju glöggen blev riktigt god när den fick sjunka ifred.
Och stark.
Jag kan vara halvbladig varje dag om jag vill...

Den som ändå inte kan komma i harmoni och lugna sig med hysteri kan få en överlevnadsguide hos
tomtens dotter och den har hon hittat här.

Jag hatar julen. Hur ofta hör man inte det? Det förväntas att man ska tycka illa om den tid på året då vi äntligen tillåts svulla korvar och praliner i överflöd, då vi ska ligga utsträckta i soffan överösta av presenter och då vi är lediga från allt vad arbete heter och då vi äntligen fått tillfälle att umgås med de närmaste. Visst. Påtvingad trevlighet sätter toleransen på prov och visst, det kan vara tungt att svälja ner träffande gliringar mellan julgristuggorna, från dem som känner dig så väl att det svider lite extra under tomtedräkten. Men det allmänna julhatet som alla förväntas stämma in i tänker jag inte ta del av i år. Ett tag sjöng jag med i klagovisorna, kanske med den skarpaste sopranrösten av alla, innan jag tog mig hårt i julklänningskragen och bestämde mig för att:

1. Juletiden kommer aldrig att bli som då jag var liten och satt i faster Jennys knä med ögon stora som Överskottslagrets fetaste julkulor och förväntansfullt spanade efter tomten. Inse, svälj och gå vidare. Du är inte fem år längre.

2. Det är onödigt att gnälla på något så ofantligt jobbigt som julklappsinhandling. Dra i väg och köp klappar till dem du gillar bäst och strunta i om någon blir beviken. Du behöver inte vara älskad av varenda fetrövad faster och snorgrinigt kusinbarn. Bestäm dig för att de får nöja sig med att de fått äran att njuta av din till synes nyfrälsta uppenbarelse med julefrid ända längst in i den karga storstadssjälen.

3 Allt är inte rosenrött. Vår familj har problem som de flesta andra familjer och problemen ligger där och gror och försvinner inte bara för att det råkar stå den 24 december i almanackan. Let it be och låt den där jävla räven raska över isen. Ta en extra klunk spetsad glögg och våga be stoltheten dra åt helvete och ge morsan en extra kram där hon sliter så att svetten lackar över lutfisken.

4. Det finns många saker att vara lite extra glad över på julen. Man fär sova ända in på förmiddagstimmarna, det tänker jag vara tacksam över. På julen kan man läsa den där boken som man inte haft tid med. På julen kan man dessutom gå på lokal och reta den gamla ungdomskärleken till vansinne genom att glida in i den tajtaste julklänning man kunde hitta. Man kan även sucka tacksamt över att man inte lever det liv som de gamla klasskompisarna gör och vara på ett strålande humör hela kvällen, utan att någon anar vilka tankar som rör sig i huvudet.

5. Dessutom, man kan se till att verkligen snacka med de närmaste. Verkligen försöka komma förbi det ytliga tjohej-faderittan-vilket-kalas-vi-hamnat-på och prata om saker som är viktiga. Det kan vara svårt, men vad ofantligt skönt det är då isarna äntligen brakar loss och man känner den där äkta blodsbandkärleken vibrera i kroppen. Det är då det är så skönt att skiljas åt med ett minne av en lyckad jul.
Lycka till, julhatare!


Marléne Dahlin

Frilansjournalist

Kattklappar

De två allra mest snälla varelser i mitt liv det gångna året, är minsann katterna. Och då måste det väl ändå vara de två som ska ha flest och finast julkappar. Har man varit snäll så kommer jultomten...

Hundägare har ju länge klätt sina jyckar i allehanda löjliga kläder. Mina katter ska få lite mer sofistikerade presenter. Något som förstärker utseendet och därmed deras självförtroende.

Som sig bör: rosa till lilla fröken Strössel och blått till stiliga herr Lakrits...

image482   image483

Finns att köpa hos Kittywigs

Mormorpastej

Stress och jäkt.
Planer och önskningar.
Tradition.
Måsten.

Ingen jul utan hembakad leverpastej.

Vart sjutton är kniven till kvarnen?
Just det. Utlånad.
För ett år sen.

Nöden har ingen lag.
Med en dåres envishet går det trots allt att finfördela i matberedaren.

Som han åt.
Knäckemacka med ljum och nybakad pastej.
Gosse barnet.
Medan han förklarade det magiska för den helt oförstående flickvännen.
Som bara tyckte det var gott.
Om mormors leverpastej...

Och klämde i: Det ÄR väl mormors?

Såklart.
Intuition kanske det stavas.
Att jag redan för många år sedan fick henne att plita ner receptet hon i alla år burit på sin höft.
Idag skulle hon aldrig få till det.
Men hon får den färdig istället.
Inte minst av tacksamhet.
Från oss båda mormorpastejfrälsta.

image481 Bild lånad från Bangs fjäderfäslakteri

Saffransrutor

image480

Hos baramittlillahem blev jag frälst.
I det mest enkla, okladdiga och perfekta saffransrecept man kan hitta.
Efter två provbak kommer här mina  modifieringar och tips.

Till saffransdeg bör man alltid tillsätta en gnutta bakpulver. Degen blir gärna tung av alla godsaker och kan av den anledningen ibland pösa ut och bli platt. En tesked bakpulver till receptet är lagom och får det att jäsa på höjden oxå.

Smörj händerna med matolja så är det plättlätt att sprida ut degen i långpannan.

Alternativfyllning hos Airam: 300gr finriven mandelmassa
                                                  150gram smör
                                                   2 tsk vaniljpulver
                                                   1 dl florsocker

Gör gärna en strut av smörpapper och spritsa ner kluttar av fyillningen här och var i degen.

        

Antar att det skulle sitta fint med ett stort glas kall mjölk till ett lass med saffransrutor..... om inte om fanns...

HandjobbKommentarer överflödiga...Fulglögg

Jag undrar: om jag gjort något man inte får göra...
Det skulle bli glögg.
Det blev glögg av receptet förr.
Nu både smakar och doftar det sprit...

Här fanns en bild med en mugg glögg. En bild som jag hade "stulit" utan att hänvisa till källan. Fy på Airam!

Inte är det rött heller.
Vad ska man med fem liter brun glögg till?
Som smakar sprit...

Fylla tomten kanske.
Med hur går det om han är vit?

image474

Avvaktar till på onsdag. Det är då den ska tappas.
Kanske kan man blanda ut den med lite lådvin...

Julbak

När andra pysslar med egenkomponerade julkort, strutar och annat juligt handarbete, bakar jag. Det är riktigt julpyssel för mig. Att röra ihop, rulla, skära, doppa och dekorera. Med julmusik för allt vad högtalarna håller.
Kanske blev det en aning många i år.

image474

Med då blir det ju också fler att ge bort...och bjuda på.

Av bondkakor, kokostoppar, chokladbiskvier, korintkakor, sirapsbröd, nötrosor, chokladdrömmar och hallonsnitt.

Lillebror var så härlig ifjol. Han bjöds att ta för sig när vi skulle fika till Kalles Jul. Och fick löfte att ta så många han ville. Så han tog "bara" chokladdrömmar. Fatet fullt...


Störningsmusik

Varför lägger folk till ljud och musik på sina bloggar och hemsidor?
Det är verkligen störande.
Såpass att de tappar mina besök...

LØVE

Obs, det krävs egen näsduk.
Särskilt när man förstår att lejonkungens reaktion handlar om ett mycket kärt återseende.
Med den som gav honom livet tillbaka.Gammal kärlek rostar aldrig...

Målningsteknik

image471

Kort beskrivning hur mitt lilla skåp fick en touch av shabby chic.

 Första grunden var såklart ett fint sandpapper. Därefter blev det grundmålat i vit vattenlöslig och tunn (som lättfil) grundfärg. Inga dyrgripar. Torkning nån timma.

 Så målade jag brun allmogefärg lite slarvigt här och där.

 Sen stryktes skåpet med vitt två gånger till. En smekning med finaste sandpappret emellan ger sammetslen yta. Och extraslip på strategiska ställen ger den slitna lite använda finishen. För ytor som skall belastas hårt är det vettigt med mattlack, men mitt skåp avslutades endast med antikwax som efter 30min torkning polerades med en nylonstrumpa.

 

 I bara farten blev femkronorsfynden från loppis oxå vita...


Lussetåg

De här sötnosarna lussar för fullt hemma hos mig idag...

image466

Luciafarbror


Fest

Den där mamman jag har, sa alltid den där om sin mamma.
När den där mormodern levde, vill säga.
Och eftersom jag har hårt präglad, väljer jag att omtala även min mamma som den där.

Såhär var det. Jag ringde den där xxx. Och fick veta att hon var "strängt upptagen" med tevetittande.
- Vad ser du på?
- Tja, det är något bröllop. Jag är på bröllopsfest kan man säga.
- Vem gifter sig?
- Ja, det vet jag inte riktigt.
- Är det nån kändis?
- Nej, det tror jag inte.
- Varför visar de bröllopet på teve då?
- Ja, det kan man undra.
- Är det kändisar med på festen kanske?
- Jadå, den där Silvia och hennes ungar är där!..... men jag har inte sett prinsen...
- Du menar kanske kungen mamma. Kung Carl den XVI Gustaf?
- Ja, det är klart! Det är väl han som är barnafadern!
- Vem mer är där?
- Det är massor med folk som springer ut och in och upp och ner för en trapp.
- Vi får se om du kan komma på vems fest det är. Har du sett programmet förr?
- Nej.... det minns jag inte.
- Är det nåt årligt återkommande?
- Nä, vad skulle det vara i så fall....
- Det är den 10 december om det säger Dig nåt?
- Nä... jag vet ingenting.


Så fortsatte samtalet med nåt helt ospännande och mitt i en mening om grannens katt hojate hon till: NOBEL! Det är Nobelfesten jag ser på! Och så föll hon plötsligt in i ett riktigt gapflabb som jag trodde istället skulle kunna utmynna i gråt.

- Vad skrattar Du så åt?
- Det är så komiskt alltsammans. Jag vet så mycket därinne i skallen och ändå vet jag ingenting när det ska fram. Jag skulle ha skrattat om det handlade om nån annan. Det låter ju inte klokt om man lyssnar efter.

Fotnot: Efter påfyllnad och egen fest på animaliskt fett i form av smör, ost, grädde och fett fläsk var hon idag, på telefonen: klar som ett rinnande vatten....

Rudolf

image464 Torrnålsgrafik av Berit Berleus

Berit den goda vännen, gör min jul med sin Rudolf.
Jag är kär...
Och bäst placering har hon oxå. Äntligen en bild man inte riktigt kan sluta titta på.

 Julkalender på rådhuset i Örebro


Shabbyjobb

Arbete och pyssel har alltid fått mig på humör.
Apan göre sig icke längre besvär.

När det är shabby chic som gäller...

image462

Det underbara examensarbetet den utflugne en gång julklappade mig med, är nu ännu mer underbart därför att det är shabbyvitt. Och några av Rolf Berg tomtarna fick plötsligt ett eget bo.

Apa

Tre omfattande och vitt skilda bedömningar gavs till mig idag.
Två som gjorde min ryggrad spikrak.

Men vad gör det; när ett av dem gjorde mig svårt kutryggig...

Av nån anledning hann jag aldrig sätta tillbaka apan där den hör hemma.

Den är så rasande tung.

Säkert en gorilla...

Aura

Pale green woman lockade lyckliga grodan som lockade mig...
Och det blev olika kulörer.
Hoppsan...

Your Aura is Blue
Spiritual and calm, you tend to live a quiet but enriching life.
You are very giving of yourself. And it's hard for you to let go of relationships.

The purpose of your life: showing love to other people

Famous blues include: Angelina Jolie, the Dali Lama, Oprah

Careers for you to try: Psychic, Peace Corps Volunteer, Counselor
What Color Is Your Aura?

Pepparkaksbak

Vi (dvs beslutsfattaren i detta hus) övergav ju bak av pepparkakshus av förklariga skäl. Därmed inte sagt att doften av pepparkaksdeg och mjöl högt och lågt skulle gå i graven. Nejdå, här har det bakats, doftats och dekorerats hela andra söndagen i advent. Och boysen var fantastiskt duktiga.

Egentligen är jag totalt ointresserad av att stoppa hembakta pepparkakor i munnen. Karaktären, den kryddiga, smältande och frasiga går endast att få på konstgjord väg. Och är väl också det enda i träsket av transfett jag kan acceptera. Folk påstår att just deras recept är det ultimata. Skitsnack. Mitt recept är inte sämre, med massor av goda kryddor, äkta smör och grädde. Likt förbaskat blir de aldrig mjälla och sådär försvinnande goda. Nä, Kung Oscar ska det va...om det ska va´....

Det är barns knubbiga händer som gör det. Och det enda försvaret att låta spektalet pågå.image457

Dessa små händer som är så perfekta att baka av alla sorters mallar och varligt förflytta från det ena till det andra.
image458

Att samma småknubbiga lovar var så duktiga med kristyren gjorde mig både tårögd och lufthungrig... image459


Och kanske just därför fick jag själv både inspiration och utrymme att själv pyssla fram det årliga doftinslaget. Nejlikor i apelsin...Mmm...
image461
Fatet inköptes igår på loppis för femton kronor. Mumma det oxå!


Tomtefreak

Konversation mellan boysen idag.

Storebror: Lyssna här, det finns ingen tomte. Du skriver önskelista som pappa ska skicka till tomten. Det gör han inte. Han tar den till stan och köper julklapparna till dig. Och sen lägger han dem i en säck från Biltema. Det är säkert, tomten finns inte.

Tystnad...

Lillebror: Jag vet att tomten finns.

Storebror: Hur vet du det?

Lillebror: Jag har sett honom.

Storebror: Nej, lyssna nu. Du inbillar dig. Jag är större än dig. Då borde jag sett tomten fler gånger än dig.

Lillebror: Nej, du får inte se honom. För du tror inte.

Tabberas

image456 
Så fint arrangemang från en av lutfiskgästerna

Det är så gott med riktigt goda vänner.
Och det är så gott med mat.
Alltså ses vi hos varann.
Och äter.

Planerandet är för min del en skön lisa för själen.
Jag klurar länge.
Och inspireras av vad andra gjort och publicerat.

Lutfisktabberaset 2007 föll i god jord.
Och själv är jag riktigt nöjd.

Med:
Leilas glöggmartini med Magor på kryddig pepparkaka
Lutfisk med sedvanliga tillbehör och rostad knaprig Serrano och till det en mustig Rioja
Vit choklakladdkaka med karamelliserade physalisfrukter och kall konjaksgrädde

Glöggmartini´n kommer definitivt att upprepas. Jag gillar vit glögg och jag gillar gin - konstigare än så är det inte.
Och desserten var naturligtvis sagolik. Fyra hekto vit choklad är nog en sann garant för lyckad salut.

image455


Bilden ger ingen rättvisa, men en hint.

Om att det var allt annat än LCHF igår, om inte annat....

Fiskförberedelser

Det årliga lutfisktabberaset börjar ta form.
Men att förbereda lutfisk är ungefär lika spännande som att gå ut med soporna.

image453

Annat är det med välkomsten och saluten.
Provar mig fram.
Tänkte hitta den ultimata drinken.
Och i pysseltider ska man väl karamellisera...

I år tror jag mest på desserten.
image454


Pysselkväll

Eller i alla fall försök till pyssel.
Det blev åtminstone ny vinterskrud till dörrkransen.
Är inte så nöjd, men får väl finlira en annan kväll.

image451

Men det finns det jag är nöjd med.
Loppis som sagt.
Hon skulle ha 295kr styck för Rolf Bergs årstomtar. Och jag upplystes om att hon höll noll i prutmån.
Jag själv upplyste dock inte att jag budat upp till 390kr/st hos Tradera förra veckan. Till detta kommer ju även fraktkostnader. Tror den ena gick för 460kr. Och det är billigt.
Bad att få ställa undan den med katt till på söndagen. Hon var tveksam, men gav efter till slut... den penninghungriga lopperskan... men hade dock den dåliga smaken att stänga sin butik före utsatt tid på söndan och mitt köp gick i stöpet. Trodde jag.

image452

Idag blev båda mina.
För en femhundring.

Is i magen är inte så dumt...

Plastgran

I alla tider har jag varit stark motståndare till plastgran.
Bara tanken har gjort mig deprimerad.
Inget har kunnat vara mer själadödande än att tvingas låtsastro på en plastgran.

Efter ett besök på nyöppnade Krämaren idag är jag beredd till en revison av förutfattade meningar.
Det uppstod liksom förälskelse.
Jag var tvungen att känna på barren och ändå var jag osäker på äktheten.

Hoppas jag får svar på mailet om leverantör.
Annars kan kanske till och med nedanstående få duga.

image450

Plast är kanske inte så dumt ändå...

Uppdatering: Har fått svar från varuhusansvarig. De kanonfina granarna är inköpta hos grossisten MrPlant. Kontakt med dem som privatperson gav inte mer utbyte än upplysning om återförsäljare i mitt närområde. Har cirkulerat runt ikväll, men ingen av dem har den nästanäkta till försäljning. Återförsäljare för SIA i stan har dock ett alternativ, men 2300kr känns lite väl mycket. Särskilt för mig som egentligen har svårt för julhysterin. Men den var verkligen fin!

Trött

En tid, träffade jag en viss person varje dag.
Det pågick länge.
I flera år.

Och varje dag frågade jag hur det var för henne.
Och hon svarade:
- Jag är trött, mycket trött.

Varje dag

Vi visste båda att det inte riktigt fanns några bra råd på vart hon skulle hämta kraft.
Jag hoppades att min lilla dagliga fråga skulle få henne att orka en dag till.

Hennes trötthet hade en psykosocial orsak.
Dels att hon aldrig riktigt fått chansen att jobba med påfyllnad av energidepåerna.
Och dels att det inte riktigt fanns nån ände på hur mycket hon var tvungen att mäkta med.

Men hon kom.
För att delvis få sin fråga.
Och för att bli sedd.

Idag är det nog hon som frågar andra hur de har det.
Och skulle hon fråga mig, skulle jag svara:

- Jag är trött, mycket trött.

Adventsfint

Det var ju riktigt roligt det här.
Förvisso kräver det sitt av en kvinnlig pyntare - för det är väl ett kvinnodilemma att inte bara kunna pynta utan att duscha växter, slänga en matta i maskin, plötsligt få för sig att putsa en mässingsgrej eller bädda rent i sängen samtidigt - med det känns skoj ! Allt är på plats.

image447

Särskilt nöjd är jag med nyförvärven.
Den vita pappstjärnan och staken med blinbling.

     

Är man lejon så är man. Det kräver sitt glitter...


Loppisjul

Igår var en fyndig dag.
Jag sparade till och med in trehundra spänn, till den som eventuellt hade fått för sig att gå mig till viljes med en julklappsönskning. På min önskelista har det nämligen en längre tid stått grillpanna på översta raden. I mitt förra liv fanns en som jag övergav och abstinensen vet inga gränser. Nu har jag en egen. Inköpt på loppis. För 65kr.

        

Och så har jag plötsligt både en tjock och en smal pepparkaksgubbe. Och en ilsken julbock. Och ett stort hjärta. En påse med sex pepparkaksformar och ett femtontal aluminiumformar för en femma är väl överkomligt.

Liksom gammeldags femarmade träljusstakar som strax ska få bli vita, för varsin femma. Och rödrutiga hjärtan likaså. Allt för en femma. Förutom en ny elektrisk hjärtgirlang som just igår krängdes för en femtiolapp. 


image441

Av bara farten arrangerades en liten bricka med loppisfynd. Det är rikedom, att handla på loppis.

Favvokalender

Skriver mail och hör under tiden radions adventskalender Teskedsgumman från 1967.
Blir nostalgisk och vill tro på min känsla.
Att jag minns den i svartvitt.

image440

Ända sen femårsåldern har jag varit förälskad i Birgitta Andersson.
Ingen adventskalender sen dess har hos mig nånsin varit så topprankad som berättelsen om gumman som blev liten som en tesked.

Göta Petter...

Sötsjuk

Vad otäckt det är att en del gamla förvirrade liksom återgår till barnstadiet. Min mamma är å ena sidan mycket integritetsvärnande och hävdar med all rätt sin ålderspondus. Å andra sidan funkar hon bara som ett litet barn. Jag vill ju skylla det mesta av knepigt hos henne på förvirring, men somligt borde hon hantera trots allt.

Tex pepparkakor.

Jag köpte henne en flaska glögg och naturligtvis en burk pepparkakor igår. Vi brukar alltid fika tillsammans efter att jag handlat och städat av en smula. Jag dukade igår fram det som mest liknade mat medan hon endast gick lös på clementiner och pepparkakor.

Idag har det gnällts över ont både högt och lågt. Och maginfluensa !
Jag blev inte alls förvånad när jag idag på em gjorde ett återbesök hos henne. Det var endast botteskrap kvar i pepparkaksburken....

Hon gör som småfolk. Äter sött tills hon kräks. Och tycks inte alls begripa sammanhanget.
Ledsamt är vad det är.

Att jag inte vill köpa sött till henne.
Medan jag inget hellre vill...


Rabattsstake

Under provturen med morsans rollator bestämde hon sig att ge mig uppdraget att köpa henne en sjuarmad elljustake i mässing. En sån som "alla" har. Jag fick lova att hon hade råd med en trefyrahundring ungefär. Hennes siffervärde är inte riktigt vad det har varit.

image439

Hon kommer bli mer än nöjd.
På Myrorna fanns en felfri.
För hundra spänn.
Men just igår var alla varor med julanknyting till salu med 50% rabatt.
Ibland ska även gamla snurriga morsor ha flyt...

RSS 2.0