Vintertåg



När så äntligen returtåget skulle återvända till mina breddgrader - en dag försent, berättade högtalarrösten att vagnsordningen var en helt annan. Istället för som det stod: vagn 1 - 2- 3 osv skulle man uppfatta vagnen direkt efter loket som 11, sedan 12 occh 14 och 15. Folk intog sina platser. Somliga avvaktande, somliga tvärsäkra.

Ja, sen kopplades loket av och bytte färdriktning och plötsligt var vagnsordningen en helt annan. Högtalarrösten hade inte sagt ett ljud om det var före eller efter avgång som gällde. Mannen bredvid mig avvaktade att ta av den bullsiga vinterjackan. Han var inte längre övertygad om att vagn 12 var just tolv. Det kunde lika gärna röra sig om 14?

När tåget anlände Spånga hade en fjärdedel av restiden redan avklarats. När högtalarrösten äntligen informerade om att vagnsordningen gällde före loket bytte färdriktning blev det såklart hela havet stormar på mitten...

Sj Sj gamle vän... det är väl vinter varje år i Sverige?

Kryss 4



Kvantingar eller kvartingar, det är frågan.

Tåg

Tänkte unna mig att åka X2000 för en gångs skull. Det startar tio minuter senare än mjölktåget och jag måste först åka 4mil söderöver för att sen ta mig på tvärsen till huvudstan, men det kändes det värt på nåt vis. Inte minst för att det i sin hastighet drar förbi det "gamla" tåget och därför anländer Sthlm snabbare. Trådlöst internet finns hela vägen också. Och sittplats ingår.

Sen stupar alltsammans.

Biljett för X2000 (är inte det SJ´s mest moderna tåg?) går inte att få på sitt mobilnummer. Den ska istället hämtas ut personligen och gör man det inte på tågstationen så kostar det 20kr extra. Sen kommer nästa: internet kostar 39kr/30 min eller 100kr för hela resan. Har man eget internet och täckning (det har man mest hela vägen) så kostar det noll på gammeltåget.

Totalt sett anländer jag nu Sthlm 11min senare än X2000. Och det till halva priset. Med internet och biljetten digitalt skickad till min mobil.

Nåt är knas.

Rädd

På väg hem från jobbet idag, gående med cykeln pga hällande snöoväder med flingor stora som tefat, kunde jag på håll höra oväsen. Tänkte ett slag att det lät som ett upplopp. Som om det var något mycket särskilt och mycket viktigt som behövde höras.

Norra stadsdelen av city utarmas på ett vis, men hålls vid liv på ett annat. Det är snart "bara" alla andra nationaliteter som huserar där. Man blir lite vilsen. Inte för kulturinslaget, men för att utbudet inte riktigt är ämnat för alla. Somliga butiker kan jag inte ens räkna ut innebörden med.

Nåväl. Jag kom närmre upploppet. Och lika närmre folkhopen som hade bildats. De tittade på ett slagsmål. Ett gängbråk. Män med ett gemensamt; de bråkade på svenska, men ingen av dem hade det som modersmål. Och de bråkade ordentligt. Fullvuxna män, inga ungdomar. Det urartade i slagsmål. De slog helt enkelt ner varandra. Och gormade. Med besked.



En pälsklädd dam med blånat hår svängde med sin kasse. Och skrek ut sina främlingsfientliga åsikter. Jag blev bara rädd. Och försökte varna henne för att hela handgemänget kunde gå över styr. Inte kan man veta om det tex finns risk för skottlossning och liknande. Någon i folkhopen skrek tydligt att polisen var i antågande och jag pinnade på så fort jag kunde. Innan jag hade nåt fram till nästa tvärgata möttes jag av dem. Poliserna. Inte bara en, utan även hela bussen med sirener och blåljus.

Det där var inga dunungar som slogs. På öppen gata. Innan dagen blivit kväll. En onsdag i ett iskallt januari. I en av de mindre mellansvenska städerna. Läskigt är vad det är. Och jag är skiträdd för framtiden.

HipHop

Samlar favoriter i en spellista på Spotify. Boysen blev chockade när den här (naturligtvis) kom med:




Och de undrade:

- VADÅ? Gillar du hiphop nu oxå??

Kryss 3



Jorå, det funkade den här gången oxå.

Urinstämma

Startade tidigt i ottan igår. Skulle för heldagsstudier med ett tåg till Eskilstuna. Först när jag krängde på mig pjucken, mössa och vantar insåg jag vad som hade pågått medan jag gjorde min morgontoalett. Katten Lakrits hade ju, utan att gnälla visat alla tecken på sjukdom! Den där timmen jag höll på med mig, höll han på med att försöka kissa. Vid närmare eftertanke hade han ju varit på lådan stup i ett.


Det blev som det blev. Deltidsstudier för mig och heldagselände för katten. Strömsholms djursjukhus är det enda stället med jourhavande veterinär i mitt geografiska upptagningsområde och tur i oturen ligger det i närheten av Eskilstuna. Så Lakrits fick åka ifatt mig.

Mer åt det oturliga, eller kanske mer realistiska hållet är ju att man mycket väl begriper vad det kostar att hålla ett djursjukhus öppet dygnet runt. Nåja, att mina katter ska ha det svårt är det inte tal om. Så jag blev, i all hast tvungen att mellan kondensering och kodning av intervjuer även ta ställning till vart det ekonomiska taket för min omsorg och empati ligger eller om Lakrits skulle få fara till de saligas nejder.

Det fanns tre differentialdiagnoser. Urinsten, urinvägsinfektion eller urinstämma pga urinrörsinflammation. Det senare var något som en del katter oförklarigt kan få, om och när de blir stressade. Det kunde bero på plötsliga nya inslag i deras liv. En ny möbel, en ny människa eller att man möblerar om. Till synes inga stora påfrestningar alltså.

Han fick smärtstillande i tablettform, smärtstillande och antiinflammatorisk mixtur och en lugnande och muskelavslappnande spruta i nackskinnet. Han blev full, raglade och efter femton minuter fick han äntligen resultat på lådan. Blodblandat.

Provsvaren uteslöt urinvägsinfektion.
Vid närmare eftertanke hur det har varit för katten den senaste veckan, så har det förändrat sig en del. Dels kom det in två "nya" möbler, fulla av minnen och dofter. Det innebar oxå två bullriga flyttgubbar vid själva ankomsten, som han blev livrädd för. Möblerna, mina gamla renoveringsobjekt har Lakrits sen undersökt dagligen åt alla håll och kanter. Förutom möblerna har min studiekamrat vistats hos mig från tidig morron till kväll i tre dagar och Lakrits har inte vågat komma fram för att vare sig visa sig eller hälsa en enda gång.

Vi tog således beslut om att avvakta röntgen och tro på att det är en inflammation där svullnaden täpper till och hindrar urinavgång. Lakrits fick tack o lov följa med hem igen. Jag behövde inte ta beslut av värsta sort. Veterinären tyckte visserligen att man ska betrakta Lakrits som semibedagad med god marginal men det är inte dags att avrunda, ännu.

Natten har gått sisådär. Han försöker pinka precis hela tiden och lyckas med en droppe. I bästa fall två. Och han tycks fundera på om det kan vara fel på lådan och provar därför i slasken mellan varven. Stackarn. Fast han äter, dricker och lappar till tjocka fröken Strössel i förbifarten, så jag tror på den här dagen också.

Och på tal om tjock:



Ett enda kilo för mycket på en katt, motsvarar 17kg på en människa. Något att tänka på.




Moderskärlek

Synade en mamma i 30+ åldern och hennes tre barn på Willys idag. Mamman, för övrigt med ilsket kolsvart kajal runtom, babblade loss med någon bekant. Ungarna började stoja. Två storasystrar mot lillebror ~3år. Han for omkull, fick skrattanfall och ålade omkring, ivrigt påhejad av sina systrar. Plötsligt anropade jorden deras mamma, hon upptäckte buset och blev galen.

Nej, hon blev: komplett blindgalen.
Slet och drog i pojkstackarn. Kastade honom som en vante i kundvagnen. Försökte handgripligen trycka ner honom i barnsitsen genom att pressa ner hans huvud och hela tiden gormade hon ur sig oförskämdheter. Flickorna såg att jag stirrade. Mamman var i en helt annan värld och grabben - han hade ena benet i kläm. Såklart att han skrek och ju mer han skrek ju mer galet uppförde hon sig. Tills hon drog i med slutklämmen.

- FY vad du skriker -sluta annars blir jag galen på dig! Man får ju skämmas för dig som du bär dig åt!

Det var då.... som jag inte kunde vara tyst.

- Han gör bara precis som sin mamma...

- VADÅ???

- Han skriker precis som sin mamma...

-
Hur FAN vet du vem hans mamma är???

- Jag förstår att det är Du...

- VAD har DU med det att göra???

- Allt. Grabben har en mamma som uppför sig illa, jag bara försvarar honom... försök att andas, ta ett par djupa andetag och lugna ner dig - det är du som skämmer ut dig och inte ett litet barn.

...så inväntade jag ramsan med typ "hållkäftenjävlakärring".... det syntes tydligt att hon laddade för den. Det var aspirering på hög nivå, näsborrarna på vid gavel, fradga i mungiporna, ögonen farligt kolsvarta.... och så tog hon sats...

- HÅLL!!! (högljudd falcett)............... (till pipig och med i alla fall en liten gnutta hopp om insikt):
..........håll mun med dig!


Mor lilla mor, vem är väl som du / Ingen i hela världen...




Uppskjut

I samråd med vår handledare har vi idag skjutit upp tid för att försvara vårt examensarbete. Det känns bra. Riktigt bra. Just nu är det omänskliga krav och lika omänskligt tempo. Magkatarren är heller inte nådig. Hos nån av oss. Det känns mycket bättre att få en månad tillgodo och förhoppningsvis slippa bli sågade med förväntat omarbete och inte minst jättebra att få utrymme att läsa in oss på den uppsats vi själva ska opponera på.

Aldrig mer ska jag skriva uppsats, i detta liv i alla fall. Aldrig mer. Det får de intellektuella entusiasterna sysselsätta sig med.

Nu handlar vår uppskjutning inte alls om det. Tydligen ligger alla sent i sin sammanställning. Alla är trötta. Man ska examinera under hela våren. Det blir valfritt att välja några dagar varje månad, så vi sitter i en bra båt ändå. Oddsen är kanske självklara. Vi är alla fullvuxna med allt vad åtagande heter - arbeten, familjeliv och studier under tiden. Jag tycker att vi är duktiga ändå!



Att skjuta upp var ändå inte så enkelt. Man måste ansöka på skolan om att få bli registrerade för nästa termin minsann. Sjätte terminen för vår del. Med ny kåravgift såklart.

Å andra sidan kan man ju tänka sig ett fortsatt förtroende med studentrabatter här o där. Böcker och tåg tex. Inget ont som inte oxå ha nåt gott med sig.


Jonglör

Så praktiskt.
När hypomanin slår till lagom på upploppet med skolarbetet.

Och allt det andra.



Det är gott när alla bollar är i luften samtidigt.
Och det fungerar. Med samtidig tuggummisvaggel.

Hur det än ställer sig, finns det alltid nåt att glädja sig åt.

Haiti




"Värst är att höra lidandet"
"Rapport från helvetet på jorden"
"Smärtan vet inga gränser"
"Fyller flaket med kroppar"

Jag klarar inte ens att läsa rubrikerna i Aftonbladet. Så förfärligt. Så milsvid skillnad mellan problem, ångest och rädsla. Ingenting i min vardag ger mig rätt att klaga.


Det är valfritt. Många hjälporganisationer gör bra och fina insatser. Det viktiga är att vi andra, vi som har det så helvetes bra och "faktiskt" bara tittar på eller som jag: i värsta fall tittar bort - ger dem förutsättningar att kunna hjälpa.

Till Röda Korset kan man sms:a in en femtiolapp. En femtiolapp per sms. Eller lämna sina gamla femtioöringar i avsedda bössor. Eller sätta in ett bidrag både via internet, bank och post. Det måste vi. Alla. För, alla har råd att hjälpa till.                               

                                                            Sms:a till 72 900 - skriv AKUT

Kryss 2

Hann inte kryssa imorse. Det har varit råplugg med D-uppsatsen här idag.
Tur att det finns på webben. Så att man får pausera sig med lite partyorgel
i motsats till evidens och vetenskap på magisternivå.




Bulldog

Vi firar. Med min för tillfället favvobeatles.
Jag känner mig sån. Som en Bulldog.




Äntligen

Fick idag på fömiddagen tag på ansvarig chef för den sk servicegruppen inom/utom tossiga morsans hemtjänst. De som ska tillhandahålla städ, tvätt, ledsagning och inköp. En ung nyanställd chef som tog sitt jobb på så stort allvar att hon spontant sa att insatsen min mamma har, inte kan redogöras för, pga sekretess. Jag lät henne få tid till eftertanke och vi återhördes under em.

Då gick det bättre och hon var påläst. Det visade sig att de var mycket medvetna om den undermåliga service vår mor har haft sedan maj 2009. De kontaktpersoner som just tossiga morsan var tilldelad var både inkompetenta och synnerligen sjuka. De var inte på plats alltså. Istället "brukade" man skicka dit andra, som inte brydde sig nämvärt om vare sig pensionärerna eller sitt uppdrag. Sedan en dryg vecka tillbaka hade tossiga morsan tilldelats den bästa de hade. En kvinna som alla pensionärer vill ha. Den nya chefen bad att kontaktpersonen själv skulle få kontakta mig för upplägg av lämplig insats. Hon förvarnade att det kanske inte skulle kunna bli förrän nästa vecka. Femton minuter senare ringde kontaktpersonen.



En turkisk kvinna nånstans i medelåldern. Som spontant berättade att hon för första gången i sin tjänst som servicegrupp hade träffat morsan förra måndagen (jag var där på tisdagen och upptäckte för första gången att det doftade Ajax hos henne). Hon hade till uppgift att städa i 120min varannan måndag och ledsaga/promenera 60 minuter varje måndag. Efter sitt första uppdrag hos tossiga morsan hade hon omedelbart kontaktat sin chef och berättat om hur illa skött städ och tvätt var. Hon sa, visserligen på ganska dålig svenska men med yttersta fokus på att jag skulle förstå:

- Vi har betalt för att sköta om din mamma. ALLA har betalt för att göra ett bra jobb. Vi MÅSTE sköta våra arbeten, annars ska man sluta jobba

Så, nu känner jag förhoppning. Hon gick med på att fördela städtiden till att dammsuga varje vecka, checka av hur det ser ut i kylen och på toa samt att inte tjata på tanten om promenad utan istället umgås på det vis som passar dem båda. Jag lovade lägga en slant så att de kunde festa loss på ett wienerbröd eller två och hon uttryckte glädje i att "få" umgås på det vis som hon visste att pensionärerna var i behov av. Vi kom överens om vad för slags städmaterial hon ville ha och behövde och hon berättade att uppdraget hos morsan kändes kul eftersom hon kände henne sen "förut" i egenskap av "vanlig" hemtjänst.

Jag har en förmåga att tro på allt som sägs. Det kan vara vanskligt, men det här kändes genuint. Äntligen ska morsan få ett rent hem och en dräglig tillvaro.

Iskallt

Det har ju varit såpass låg temperatur som minus 25 över helgerna här. Ändå tycker jag att dagens fuktiga minus fem är värre. Fast man ska inte klaga. Det finns alltid referenser. Det finns alltid människor med anekdoter.



Som killen jag träffade idag. Han redogjorde för vintern under sitt första arbete. Ett slags springpojksjobb som på vintern innefattade att även ta sig centralt till byn för att läsa av termometern. Cykeln strejkade. Tramporna hade frusit fast. Det var kallt som i Sibirien. Direktörn trodde att grabben ljög om köldgraderna och därför fick en kollega hänga med för att läsa av den igen. Minus 51 grader! 

Det är kanske det som kallas iskallt.

Behov

De senaste 12-15 åren har tossiga morsan haft sin ansvariga doktor på en landstingsansluten privatmottagning. Med anledning av hemtjänstinsatser och sk HSL hör hon sedan förra våren till närområdets vårdcentral, framförallt för att underlätta i den dagliga omvårdnaden och inte minst för ansvarig distriktssköterska. Sex gånger har tossiga morsan varit bokad på vårdcentralen det senaste halvåret:

1:a besöket - Jag var med och det beslutades om en konkret insats som skulle ske efter två veckors medicinsk behandling. Återbesöksiden förmedlades av mig till dsk som skulle se till hemtjänst följde henne på återbesöket. Det lämnades även information om att doktorn tydligt föreslog helomvändning ifall behandlingen hastigt misslyckades.

2:a besöket - Hemtjänsten "glömde bort" tiden till doktorn. Dsk bokar ny tid.

Tre veckors väntetid.

3:e besöket - Tossiga morsan kommer med hjälp av hemtjänsten till Vc och behandling startas. På väg hem ifrån Vc går behandlingen om intet, men personal har inte tid att vända om. Ingen meddelar mig, men hon redogör för det själv. Kontakt med Dsk som bokar ny tid.

Fyra veckors väntetid.

4:e besöket - Ingen på hemtjänsten visste om återbesökstiden (trots att även jag "påminde") varför tossiga morsan uteblev. Dsk får boka tid igen.

Fem veckors väntetid.

5:e besöket i början av december - Tossiga morsan ställer in ett par timmar innan bokad tid. Troligen beroende på osäkerhet inför den som skall försöka lirka och följa med henne - gamla och allra helst dementa personer är oerhört stresskänsliga. Ingen meddelar mig, Tossiga morsan minns inte själv om hon har varit där eller ej. Samtalar med en alldeles nyanställd och nyutbildad sjuksköterska som försvarar sig med att "min mamma inte är så lätt att samarbeta med". Får i mitten av december ett telefonmeddelande från sjuksköterskan att tossiga morsan fått ny läkartid onsdag 13/1 kl 13:30

Onsdag fm 10-01-13 - Blir uppringd av en arbetsterapeut. Hon skall under dagen göra hembesök hos tossiga morsan för att prova ut en rullstol. Hemtjänstpersonalen anser att behov finnes. För övrigt har morsan vid telefonkontakt med henne på morgonen uttryckt smärta i ena knäet och arbetsterapeuten undrar om det är aktuellt med en operation? Det visar sig att hon inte är eller ens har sett till att uppdatera sig alls i ärendet. Hon har ingen aning om vare sig demens eller stor och svår hjärtinfarkt för fem år sedan. Så svår att det över huvud taget aldrig är aktuellt med någon operation för tanten mer. Hon vet inte heller att tossiga morsans smärtproblematik vid det här laget har minst 40år på nacken. Men självklart skall inte hon belastas för att personal inte ser till att tanten tar/får sin smärstillande medicin. Sist med icke minst visar det sig att hon inte har en susning om att tossiga morsan skall till vårdcentralen idag.

Kontaktar själv biståndshandläggaren för att ifrågasätta varför min mamma plötsligt skall få en rullstol utprovad. Svaret är att hon ju så ofta har besök på vårdcentralen och att hon inte klarar av att gå.
Jag bor tre trappor upp. Tossiga morsan går för egen maskin alla trapporna, både upp och ner. Hon följer mig till både skog och köpcenter. Det enda som fortfarande fungerar någotsånär är att hon "kan gå" och hon "kan diska".

Jag var själv med när biståndsansökan gjordes i maj månad och jag har en kopia på beslutet i min agenda. Tossiga morsan är beviljad:
* Morgonbesök då medicindelning från ApoDos sker.
* Lunchlåda (som enligt föreskrift skall serveras på tallrik med bestick, servett och dryck).
* Tvätthjälp, städ, promenader och sophantering.
* Tillsynsbesök med lugnade samtal på kvällen.

Två gånger sedan maj-09 har jag noterat uppenbar städning, en gång har köksmattan tvättats i tvättstugan, inte en enda promenad (som hon ordinerats mot sitt låga blodtryck av läkare) har skett, sophantering och tvätt både sköter jag och klagar på kontinuerligt.

Får veta att det är "servicegruppen" som handhar tvätt, städ, inköp och promenader. Tyvärr kan biståndshandläggaren inte mer än förnamnet på ansvarig servicechef. Det är alltså inte hemtjänsten som promenerar (om det nu mot förmodan ändå skulle ske), men de vet att hon inte kan gå utan är i behov av en rullstol. Biståndshandläggaren får veta att jag ämnar överklaga på att hemtjänstpersonal "småhandlar" genom någon slags övertalning och sedan debiterar tossiga morsan för inköpet. Och allra helst nu när jag fått veta att det inte ens ingår i hemtjänstgruppens ansvar. De har vid några tillfällen köpt med en liter mjölk eller ett paket kaffe och sedan belastat morsans konto med allt från 75 till 250 kr för insatsen.

Och förresten hade de haft internt möte om vår mamma igår. Hemtjänstpersonalen tycker att hon blivit sämre. Det gick inte riktigt att specificera hur, men som ett ex på detta uppgavs att de tror att hon sover i soffan...
Att infektionen på kinden tycks blomma upp igen har de dock inte noterat.

Framförde tre viktiga saker och ställde en fråga till biståndshandläggaren:
1: Det finns riktiga änglar inom hemtjänsten och att jag tycker att de ska premieras.
2. Det finns riktigt okunnig och oempatisk personal och att de borde uppmärksammas på kritiken.
3. Att högste omsorgschef snart har ett anhörigbrev med dokumentation om ovan i sin låda.
- Vad är kriterierna för att få en egen rullstol?

Resultat:
Kommunala försäkringar täcker inte om hemtjänsten skjutsar en pensionär i lånad rullstol - hur kriterierna ser ut fick jag inget svar på - för det var ju inte relevant, det visste vi båda.
Plötsligt skulle hon kalla till personalmöte och bad att få återkomma nästa vecka.
Hemtjänstpersonalen promenerade med tossiga morsan till vårdcentralen och idag gick behandlingen i hamn. Promenaden hem likaså.

Vem har behov av vad här?
Min stundom ganska charmiga, men tossiga morsa skall behöva underkasta sig en rullstol, för att hemtjänstpersonal har fått följa henne två gånger på åtta månader till vårdcentralen. Skandal är vad det är. Särskilt med tanke på att de själva missat bokade tider lika många gånger.

Det är inte konstigt att man är trött...


Cyklist

Tre veckors ledighet är till ända. Som tur är. Mer soffpotatis kan man inte bli. Om man nu inte har tänkt sig att skapa ett nytt ord i SAOB - soffmos. För det är ju så det blir till slut. Mindre och mindre gjort. Eller mer och mer ryggläge. Man faller samman liksom. Ägnar sig åt ingenting. Eller åt GuitarHero. Vid 47års ålder!

Nä, jag gillar att motionera före frukost. Att cykla iväg tidigt i ottan. Och jag gillar att arbeta. Att ha schema och rutiner.



Fast det är klart. Att cykla i minus 22 grader C är inte det lättaste.
Jo cyklingen i sig var inga problem. Jag har ju en bra trampcykel. Kölden gör underlaget hårt, torrt och trafiksäkert, åtminstone på cykelvägarna, men det är ju ett elände att bara andas i detta klimat. Särskilt när man får upp flåset. Kall om händerna? Absolut inte, jag har ju lovika. Kalla om fötterna? Absolut inte, jag har ju curlingkängor. Isande kall om låren? Icke, jag äger och använder damlångkalsonger. Men helvete så kallt det blev i ansiktet och i luftrören!

Imorgon promenerar jag nog.


Kryss 1

Numero ett var allt lite klurigt.
En snubbe som jag aldrig har
hört talas om. Tur att det finns
google att ta till.



Så att man kommer i hamn.

Årstomtar

Morsning och goodbye, efter fjorton dagar får de flytta upp i ett skåp igen. Det räcker så. Att umgås intensivt tär på krafterna. Det röda är glatt och sött när det kommer fram men blir energikrävande i längden.



Räknade till sjutton. Och beundrade några extrafavoriter innan de varsamt packades ned bland silkepapper och wellpapp. Tänkte att nu får det räcka. De är fina i grupp men även på julpyntsfronten får less is more gälla. Julkartongerna har blivit kraftigt reducerade och förutom ovanstående tomtar och en liten gran fick inget annat komma fram i år. Nerpackningen gick därför också så mycket lättare.

Tills jag fick se brandvakterna. De som stått i öppna spisen. Och minsann, har inte tomtemor lite sot på näsan?



Tack för den här gången. Vi ses om ett år igen!

Skynda att älska

Den har landat nu. Julklappskaramellen som sträcklästes. Och "faktiskt" är jag redan beredd att läsa om den. Kanske för att "ha tid" att stanna upp och reflektera.


Vet inte riktigt varför, men jag har på nåt vis ända sedan småflicksben varit medveten om familjen Schulman. Antingen pratades det väldigt mycket om dem i min barndom eller så var det nåt specifikt hos dem som personer, som fick mitt unga människointresse att vakna. Allan Schulman minns jag tidigt från teve. Likaså frun Lisette. Och att hon är dotter till Sven Stolpe är också en sån sak som jag "alltid" har vetat. Kanske matades jag med Hylands hörna, Sveriges Magasin och liknande. Kanske var det nån omkring mig som ojjade sig över parets stora åldersskillad. Avtryck gjorde de i alla fall. Stort.

Så att jag skulle falla för både Alex och Calle Schulman är inte så konstigt. Alex är min favvis. Både när han var elak bloggare, nu som nybliven pappa och samtidig smalspårig bokhandlare, men kanske framförallt som författare. Hans prydliga språk tilltalar mig. Och den väna tonen. Den svåra oron och samtidig gigantisk kärlek till sin dominanta och gamla far.

Naurligtvis är deras forna familjeliv inte mer idyllisk än hos de flesta, men respekt för tiden kan ha varit annorlunda. Och, jag föreställer mig att fadern ändå för sin generation var rätt ovanligt närvarande och öppet kärleksfull ändå, i jämförelse. Eller så är det jag som idealiserar. Hur som helst känns boken mycket uppriktig. Alex har sinne för att "svänga ihop" texter - det visar han gärna på sin blogg - han är urduktig på att skapa funderingar huruvida det är sanning eller lögn, men inte i sin debutroman. Där känns det avskalat, uppriktigt och naket. Han berättar rakt upp och ner från sina första 27år.

Och det gör han med en kärlek som fäster fast sig som ett häftstift i hälen. Det gör ont under tiden och svider länge efteråt. Fast för mig är det ontskönt. Jag är blir lessen för hans, för deras skull. Samtidigt blir jag glad för allt som tvärtom också var så himla gott.

Boken är utgiven av Forum Bokförlag.
Allan Schulman´s favorit bland visor var Tove Jansson´s Höstvisa. Den sjöngs på hans begravning. Och den nynnar jag på mest hela tiden nu. Såklart att man ska. Skynda att älska.

Skynda dej älskade, skynda att älska,
dagarna mörknar minut för minut.
Tänd våra ljus, det är nära till natten,
snart är den blommande sommaren slut.

Kärlekssorg


Det är nog därför jag har så svårt att tänka mig in i rollen som hundägare igen. Inte nog, så är det. Det blir så hopplöst om och när man måste ta motstridiga beslut.

Oden är sjuk. Husse gör sitt allra bästa för honom. Och värsta, för sig själv.
Obs, det går åt en näsduk...


Last minutes with Oden







Bloggfrågor

1. Hur länge har du bloggat? Sedan juni 2005
2. Har du träffat några bloggare irl? Ja, flera utomordentligt trivsamma bloggare.
3. Av de bloggar du läser hur många procent är dagboksbloggar och hur många procent är ämnesbloggar? 50/50 skulle jag tro.
4. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare? Alla favoritmärkta.
5. Vilken var den första blogg du förälskade dig i? Minns inte namnet. Hon stängde sin blogg efter ett år. Det var ett slags offentligt uppgörande med psykopaten som hon till slut befriade sig ifrån. Oerhört välskriven blogg.
6. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar? Ingen aning, det är ointressant vad andra tycker om en sån sak.
7. Tycker folk som känner dig, att du är dig själv i din blogg? Ja, det tror jag. Fast det har hänt att man uttryckt nån slags förvåning.
8. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du? I den här bloggen skriver jag egentligen bara för min egen skull och blir oftast väldigt överraskad… och ibland generad för bekräftelser. Annars har jag ju snudd på sjukt bekräftelsebehov…
9. Har du någonsin blivit sårad av någonting som har skrivits till/om dig i en kommentar? Njae, förbannad kanske.
10. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig? Att jag ju inte riktigt ”kan” lämna ut mig så som mitt dagboksbehov egentligen önskar.
11. Nämn några saker du aldrig bloggar om, och varför? Intimiteter och just därför.
12. Har du själv skrivit saker du ångrar i din eller någon annans blogg? Nej, att ångra är så destruktivt. När jag själv kommenterar är det för att jag har berörts positivt. Förstår inte alls de som sysslar med att dissa någon annans ord och handling anonymt.
13. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? Antagligen. Åren går ju. Den här går in på sitt femte nu.

 


Vinternytta



Det var minus 22 grader när jag äntrade sängen igår kväll. Så härligt! Jag är glad för varje minusgrad. Jätteglad. För mig får det gärna bli -30. Eller kanske t.o.m -40. Sen finns det väl en gräns även för en sån vinterglad person som undertecknad...

Saken är den att jag har en teori. Den förklaras bäst med bilder:








Ja... förklaring är väl onödig.
Jag tror att det är alla milda vintrars fel att ovanstående äckelpäckel fått sånt grepp om hela norra europa. Det har ju på sina håll t.o.m varit invasion av blodsugande insekter. Och folk har ju fått plocka hinkvis med sniglar. För att inte tala om hur många av både människor och djur som fått klasvis av fästingar på sig. Förhoppningsvis kan en iskall vinter ta kål på ansenlig mängd ägg. Så får vi en desto skönare och äckellindrig kommande sommar. Jag vill i alla fall tro det.

Hylla

Det säger ju inget om helheten. Men man kan se att en alldeles särskilt kär kaffeburk från Gefle porslinsfabrik nu har fått sitt rättmätiga utrymme. Och man kan förstå att jag trivs med att se vart grejerna befinner sig.

Nu är dessutom skåpet utrustat med el, så att den fula microvågsugnen och den minst lika obarmhärtigt vidriga köksradion "försvann" medan de ännu får tjäna sina uppgifter. Elsaker är bland det värsta jag vet. Den dagen allt kan bli sladdlöst, blir jag förste anhängare.... eller, det kanske redan är så?


Signum



Hur hittar man mig på nätet? Jo, de flesta vet ju att jag kallar min blogg för Airam.
Sammanfattningsvis kan man (jag) ju, enligt bifogad statistik annars kalla mig för
"den musikberoende toppentjejen med fuktansvärd tandvärk"...

Det tar sig med epiteten. En annan gång hade man ju hittat mig med något suspekt
intresse.


Hyllsoffa

Meningslös konversation får ibland avrundas med vita lögner för min tossiga lilla morsa:

- Var din nyårsafton bra mamma?

- Jadå, den var rak och fin.

- Hur menar du?

- Den var som vanliga dagar. Vad gjorde du då, var du på fest?

- Nej, en hylla från Ikea blev ihopskruvad istället för fest.

- Jaha, är den skön att sitta i tycker du?

- Sitta i?

- Ja, var det inte soffa sa du?

- Nej en hylla.

- En hylla kan man väl inte sitta i!

- Nej, jag ska ha den i köket.

- Ska du ha soffan i köket?

- Mamma, kan jag ringa dig sen, jag är på väg in i duschen.

Lovika

Någon frågade mig i höstas om jag kunde tänka mig att sticka ett par Lovikavantar på beställning. Det kändes lockande, men först tyckte jag att hon skulle kolla upp vad materialet kostade och jämföra med priset för maskinstickade i handeln. Antagligen inköptes det ett par, frågan kom aldrig igen.

Så sprang jag på ett par själv. En nasare på Norrmalmstorg sålde fodrade (!) Lovika för 99kr. Obegripligt billigt. Sköna och varma och inte alls sådär luddiga som jag minns dem från min barndom. Å andra sidan är jag inte så intensiv i snön numera heller. Då som barn hade man ju isbitar i Lovikaluddet för jämnan.



Har haft bredbandsstopp av och till i ett par dygn nu. Comhem går inte att lita på, det klickar sig på och av samtidigt som modemet och routern ser helt felfria ut. Man tröttnar, jag tröttnar. Och tar mig för med annat pill. Som att pimpa ett par Lovika.



Av bara farten tillkom det också en Åremössa igår kväll. Det syns dåligt, men den har t.o.m en liten blomma på sidan. Och vantarnas zigzagmönster är av silvertråd. Pärlorna (de helvetessmå) är i metallicsvart.



Edit: När jag hade bloggat fick jag se dunderfelet. Nu är det åtgärdat. Ser Du skillnaden?



Mm, pimpad som sagt.

Levnadsbeskrivning

Försöker att skriva ett Curriculum Vitae. Det var enkelt och skoj förr, men blir inte lättare med åren precis. Har svårt att minnas årtalen och månaderna. Och kanske är det demonerna som pockar på om att få sig lite utrymme. Min lista är lång och känns lite "farlig". Jag har varit ombytlig. Inte så att jag skäms för det - jag skulle snarare skämmas om jag fick guldklocka för lång och trogen tjänst, men det syns att jag varit på G hela tiden. Kurser, timanställningar, nya uppdrag och bolag.

Det beror alldeles på hur referensramen ser ut hos den som läser mig, hur jag kommer att uppfattas.

Det finns liksom inget utrymme för mig att berätta att det håller på att utvecklas ett rotsystem nu. Att jag kommer att stanna upp. Att jag inte har så värst många "måsten" och intentioner kvar. Att det enda som jag "behöver" klara av för att bli vuxen är att ta jägarexamen.

Och det är väl tur det kanske.


TES

Plitar på ett brev.
Vet inte riktigt vem mottagaren är. Insändarsidan i lokalblaskan? Omsorgsansvarig kommunchef? Länsstyrelsen? Provar det här först:

TES - Trygghet, Enkelhet, Säkerhet.

lokalradions nyheter och debattprogram den 30/12 diskuterades att hemtjänstpersonal i Örebro går på knäna. Man mår dåligt åt att inte kunna tillhandahålla den service och de tjänster man både vill ge och anser sig vara skyldig att ge, i sitt hemtjänstuppdrag. Våra äldre får enligt programmet inte sin rättmätiga omsorg.

Det nya digitala planeringsverktyget TES skall ge optimal planering med uppgift om dagliga insatser och transporttid mellan vårdtagare.
Ett individuellt schema som visar dagens insatser skrivs ut. I schemat visas dagens alla besök med insatser, tider och vilken kompetens som krävs för uppdraget. Efter registrering kan man se vilken tid omsorgen hos den enskilde tog och i slutänden ge korrekt beräkning på vilken avgift den enskilde skall betala. Registreringen görs med en liten enkel handterminal som förses med personalens personliga kort. Genom en knapptryckning på terminalen registreras start och sluttid för besöket samt utförda insatser. Alla registreringar överförs sedan i realtid till en databas.  /  Fritt saxat från internet

I intervju med sedan många år kommunanställd undersköterska framkommer:
”de har ingen arbetsglädje”
”de får springa runt och leta apparat och medicin”
”de har en stressigare tillvaro.
”brukarna tycker synd om personalen”
”utan insatsapparat kan de göra det de ska, i ett lugnare tempo”
”utan apparat kommer tryggheten ordentligt fram i dagsljuset”

Ansvarig kommunchef uttrycker:
”Ökad brukarfokus hos medarbetarna”, men även att det identifierats ett visst motstånd mot digitala arbetsverktyg hos en del av personalen.
 
Vad är den egentliga orsaken till problemen att våra äldre med hemtjänst får sämre omsorg? Är det verkligen TES-verktyget som pressar personalen så hårt att tex vår mor inte får sin mat upplagd på tallrik och eller blir serverad med bestick och  dryck? Är det samma TES-verktyg som är anledningen till att vår mor slutat reagera på dörrklockan för att personalen är så pressad att de alltid går in med nyckel och rätt ofta inte ens ringer på innan. Och kan orsaken verkligen vara en liten digital dosa att man inte hinner vare sig ta ut sopor, sopa upp de värsta smulorna på köksgolvet eller ens checka av om hälsan är acceptabel?

Borde inte ett planeringsverktyg som så exakt och schematiskt beskriver vilka insatser man förväntas göra under sitt arbetspass och som dessutom ligger till grund för rätt fakturering, hyllas som ett hjälpmedel på arbetspassen hos alla inblandade? Hur kan arbetsinsatserna bli så hotade? Är verkligen inte verktyget i vår modernt tekniska tidevarv så flexibelt att man kan lägga till eller dra ifrån sekunder, minuter och timmar om schemat spricker?

Det är inte utan att man efter den intensiva lokalradioinformationen den 30/12 funderar på precis tvärtom. Kan det vara så att TES-verktyget hotar tiden som s.a.s inte finns? Att meningen verkligen är att fylla arbetspassen? Att våra äldre ska få sin rättmätiga tid. Att man vill försäkra sig om att personalstyrka används utifrån uppdrag. Att man vill effektivisera?

Såklart att det är. Det kan under inga omständigheter ta någon effektiv omsorgstid från brukaren genom att personalen på en liten dosa trycker en kod vid ankomst och en annan vid avgång. Och inte är det väl så illa att personal får ”springa runt och leta efter apparater och mediciner”. Omsorgsbrukare är väl utredda. Det finns väl beslutsunderlag på alla och insatserna skiljer sig väl inte nämnvärt från dag till dag. De allra flesta som har hemtjänst frånsäger det sig nog inte. Är man i behov av daglig hjälp i hemmet så är man. Det blir väl snarare fler insatser än färre och den mesta hemtjänstpersonal har intensivare närvaro i hemmen än vad anhöriga har och borde därför med lätthet hitta det som återkommer dagligen och ofta flera gånger varje dag.

Inte tu tal om att hemtjänstpersonal har det tungt på sina arbeten.
Samtidigt lever vi alla i en effektiviserande tid där ingen går torrskodd på arbetsinsatser. Vi ska göra mer med mindre resurser. Så ser det ut överallt.

Har man från ledningshåll missat att klargöra det? Är spjutspetsinformationen om vad TES kan tänkas bidra med bristfällig eller rent av outtalad? Vad kommer det sig annars att personalen blir så hotad? Har man från ledningshåll involverat allt fotfolk i kvalitetssäkring? Är all personal delaktig i de dokument som stiftas i utvecklingsfrågor? Eller ligger svaren hos mellancheferna, som dagligen på och i sin arbetsarena skall tampas med ifrågasättande och aversion samtidigt som de ska sköta all annan administration? Hur ofta vidareutbildas personal? Hur ofta får de vara delaktiga i kärnfrågor? Hur ofta auskulterar ledningsfolk i hemtjänstuppdrag?

Det är ett massivt problem om människor i underläge, dvs så kallade ”brukare” inte får det de betalar för. Och, det är ett massivt problem om personalen som ska utföra tjänsterna inte anser sig ha ”rätt verktyg”, men hela frågan handlar och berättar enbart om en ledningsorganisation som inte fungerar.

Det blir ingen teater om regissören inte ordagrant presenterar sitt manus för hela ensemblen, om regissören inte är närvarande under alla inledande repetitioner, men framförallt inte om regissören undanhåller att berätta vad de ska åstadkomma och förklarar varför. Först då får man Trygghet, Enkelhet och Säkerhet hos alla inblandade. 


Tandstatus

Jodå, det blev en tandrensning. Hos en osäker tandläkare och en sur tandsköterska med fruktansvärd attityd. Kände in stämningen direkt. Om jag nu (må gud förbjuda) skulle dra ut en kindtand, så får det ju vara hos någon/några man känner förtroende för.

Fick vänta 20 minuter utan kommentar. Under behandlingen fick jag stå ut med total frånvaro av empati, våldsam hand och kommentar om att "bara jag låg still så skulle nog det här går bra". Insatsen tog tjugo minuter, max. Hon rensade och frilade två rotkanaler, putsade ena änden på tanden, spolade rent och la på en klick gojja som skydd. Sen fick jag ett recept på penicillin och uppmanades kontakta min ordinarie tandläkare för att dra ut gadden.

Ovanstående kalas kostade 1800kronor!

Det var det värt. Dels för att jag absolut inte stod ut längre. En varhärd som försöker pysa och därför trycker upp tanden från roten, är ingen lek. Mest värt var det dock att hon ärligt och uppriktigt svarade på en rak fråga. Om varför den skall dras ut,  om tanden verkligen är oduglig?

- Nej nej, men den sitter så långt in att den är väldigt svår för oss att nå.



Virushärd



- Är du så snuvig storebror?


- Ja, jag fick det vid fyrverkerierna på nyårsafton.

- Mm, men man blir inte förkyld av kyla, det vet du.

- Neej, det var ju alla människor som spred virus!!

Jourtid

Mellan 08:00-nånting och 09:15 sov jag en stund. Det var alles.
En fruktansvärd tandvärk satte fart igår kväll. Ingen överraskning. Kindtanden har fått sitt berättigande ifrågasatt x flera av min tandläkare. Jag tycker det är osunt att ta bort det som fungerar. Och hon anser att den är för svag för rotfyllning. Vad nu det betyder...



Pillermixen som jag har blandat under natten och morgonen har inte ens haft minsta tillstymmelse av lindring. Tandvärken dunkar i takt med min puls. Och jag börjar anta utseendet av gnagare med kindpåse på ena sidan. Senaste mixen fick mig i alla fall såpass lugn att jag kunde sitta still och ringa jouren.

En sköterska, som efter en stund nödgades informera att hennes ordinarie arbetsplats var på kliniken för tandlossning - informerade om att hon såg att jag var en "sån" patient. Men va´fan! Det har jag aldrig hört talas om. Rena chocken ju.

Hon märkte hur rädd jag blev. Och erbjöd en tid kl 13:30 utan tvång att dra ut kindtanden. Kanske, kanske kunde de "bara" göra nån liten rensning och provisorium. Eller rent av rotfylla...

Till en extrakostnad av 520kr.
Skitsamma, såhär kan jag inte ha det.

Precis som jag inte tänker ha tandlossning.


Kryss 53

Först var jag tvungen att göra årets första kryss.



Nu är jag nog tvungen att ringa jourtandläkaren.

Flow

Att spela Guitar Hero Xbox 360 med Beatles går bäst, om man gör som när man kör hoj. Eller bil föralldel. Och alla andra fordon också såklart. När man tittar långt fram istället för direkt framför ljuslyktorna. Och bara går in för det.

Då kan man i bästa fall uppleva flow.

En alldeles ljuvlig känsla. Bästa sortens meditation tror jag. Att vara ett med något.
Och är man med det med "Twist & Shout", "Boys" och "Yellow Submarine" - så har man jädrar i min lilla låda haft det gott!

Lillebror har förresten snöat inne på "ny" musik nu. Han älskar plötsligt Beatles. Igår när grötfrukosten med födelsedagsfirande var avklarat sjöng han andrastämman med mig till just "Twist & Shout" och deklamerade att han nu måste ha alla skivorna. De killen kan antagligen konsten med flow.




Ebba

Män är bland det bästa jag vet, inte tu tal om den saken. Fast när det gäller musik har jag nog en faiblesse för sångerskor. Åtminstone är det så att jag oftare upptäcker kvinnor än män inom musiken.

Bland många andra finns två speciella män som har skrivit alldeles fantastisk musik, men ingen av dem har ändå kunnat få ett hjärterum hos mig. Vet inte riktigt varför, men det har något med deras utstrålning att göra. Eller snarare avsaknad av det. Buttra, knepiga och svårlästa. Jag kickar inte igång av att se dem. Det är nog den största orsaken.

Men!

När Ebba Forsberg får göra deras musik går jag igång. Ordentligt.

Först när hon tolkar Leonard Cohen med "Här är det":



Och den här är nästan som en religiös upplevelse, när hon tolkar Bob Dylan med "För att jag älskar Dig".




Tjohoo! Jag blir HÖG!

Sms

Min mobiltelefon fick spader inatt. Till slut blev batteriet så utmattat att det gick i nattdvala före mig. Idag förstår jag. Framförallt att jag har satsat på helt fel bransch. Man borde haft inkomstansvaret för ett mobiltelefonbolag. Min egen telefon tog förutom de hela, nämligen emot 22st broken message. Sms som gick fram men ändå inte. Vad kostar de per styck? Hur många sms blev skickade till alla telefoner totalt under natten? Finland lär vara världens mest mobiltäta land. Sverige ligger som tät tvåa. Jesus vilka slantar!



Förstår också att livet 2010 inte kommer att ändra sig nämnvärt. Såg aldrig nedanstående sms och bröt således den magiska kedjan:

Hej toppentjejen!
Vi får inte glömma att komma ihåg varandra!
Låt oss skåla för oss och för männen som har oss. Förlorarna som hade oss och de lyckliga som kommer att möta oss. Detta sändes bara till de bästa tjejvännerna. Du räknas som en av de 10 häftigaste bland mina vänner. Nu får du välja ut 10 sköna tjejer. Om du blir vald igen, vet du att du verkligen är en av de vännerna. Om du bryter kedjan, riskerar du 10år med hängmage, hängröv, hängtuttar, oönskad hårväxt och för lite sex. Gott Nytt År!

Liatorp

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö...
Ring själaringning över land och vatten!

Ring in det nya och ring ut det gamla
i årets första, skälvande minut.
Ring lögnens makt från världens gränser ut,
och ring in sanningens till oss som famla.

Ring våra tankar ut ur sorgens häkten,
och ring hugsvalelse till sargad barm.
Ring hatet ut emellan rik och arm
och ring försoning in till jordens släkten.

Ring ut vad dödsdömt räknar sina dagar
och forngestaltningar av split och kiv.
Ring in ett ädlare, ett högre liv
med bättre syften, mera rena lagar.

Ring ut bekymren, sorgerna och nöden,
och ring den frusna tiden åter varm.
Ring ut till tystnad diktens gatularm,
men ring till sångarhjärtan skaparglöden.

....

Nyårsklockan av Alfred Tennyson

Jag bangar inte på en nyårsafton. Här har det gamla fått ringa ut ordentligt och in kom en ny Liatorp. Så fin, så fin. Tre miljoner skruv, plugg och spik, men till slut stod den på plats. Så vit och grann.


Imorgon kommer dörrarna på och hyllorna ska fyllas.
Sen kommer jag att älska mitt kök.
Igen.
Det börjar bra det här.
Kärlekens år 2010

Raketer

Hur kommer det sig att det aldrig tar slut på krutet i fyrverkerilådorna? Eller hur mycket pengar har folk lagt ner på sina bomber egentligen? På min gata i stan började de att skjuta vid 23:30. Riktiga pjäser alltså. Ettöres och kinapuffarna som avgått hela kvällen räknas ju inte. Jag menar de med ansenlig stubin. Såna man köper i låda. De har nu avfyrats i jämn strid under 80 minuters tid. Och som grädde på moset överröstade ju kommunens miljonprojekt vid tolvslaget. Där kan man snacka bomber...   Än fortsätter de medelmåttiga raketerna både att höras och lysa upp.



Visst är det fint med fyrverkeri. Jättefint.
Tjocka fröken Strössel, min gamla katta är dock inte så road. Hon är snarare oroad. Inte för hur mycket stålar som försvinner upp i blixt och dunder, som sin matte, utan för att det antagligen känns förskräckligt otäckt. Så, tack - nu räcker det.


RSS 2.0