364

Lillebror fyllde 12 år igår.

- GRATTIS lilleman. Hur känns det nu att vara 12år?

- Det känns jättebra - nu är det ju bara 364 dagar kvar tills jag blir tonåring.

Delikatesser

Alla brinner vi för nåt. Mer eller mindre för olika saker. Saker att handla. Och kanske oxå olika beroende på utbud. Precis just idag har jag upplevt ett för mig alldeles nytt koncept och utbud. Mitt sinne och mina smaklökar har fått en stimuli som inte har någon konkurrens på arenan. Det har öppnats en Olivoljedelikatessaffär på stan. Wow, vilken grej. 

Oliv & Té - Delikatesser, tyvärr utan hemsida än sålänge.
Le Magnolie Olio extra Vergine di Olivi

Mazetto Balsamic Vinegar of Modena

La Molina

Butiksägarana är pålästa, serviceinriktade och mycket sympatiska. Jag fick både lektion i såväl oljans som Balsamico:ns speciella egenskaper, ursprung och kvalitetsmärkning DOP. Och jag fick upp gluggarna för olivoljans syrahalt och hur den uppkommer. Fina oljor beror på handplockade oliver. Då minimeras risken för oxidation när de faller till marken och därmed behålls alla antioxidanter intakta. Och jag fick smaka! Av lite allt möjligt. Inte minst de allra finaste oljorna, men även choklad. Oliv & Te´ Delikatess är redan min favvo och hangup!

Pilenservice

Har svårt att inte ligga i täten på cykelbanan till och från jobbet. Det ska gå med en farlig fart.  På sistone, dvs ganska länge har jag fått sett mig besegrad. En efter en cyklar om och förbi. Jag har inte orkat riktigt. Det har varit mer än lovligt tungtrampat. Och länge har jag svurit ed på att skärpa både livstilsmönster och konditionsträning. Tills batterierna i Mp3-spelaren tog slut och jag plötsligt hörde oljud från min älskade Pilen.  I fredags, när jag till slut blev omkörd av rullatorer och liknande tog jag äntligen in hos cykelhandlaren. Och bad om en droppe olja på kedjan. Han ojjade sig stort och ifrågasatte varför jag aldrig kom in för service när det ändå ingår i köpet en gång i halvåret. Tidsbrist dög inte som ursäkt. När jag så påpekade att det även lät om cykeln fick jag svar:

- Det tror fan det! Kedjan är ju slak! Sadeln är slapp och sned, däcken behöver luft och allt behöver smörjas.

Jag hade inga fler försvar. Nu har den varit inlämnad i några dagar.
Och jag ligger återigen i täten på cykelbanan.
Helt gratis dessutom.

SoffliggareSom sagt: i nästa liv ska jag bli huskatt...

Handläggarinkompetens

Den som följer mina inlägg här, vet att jag sköter om "den tossiga morsan". Så gott det går. Veckohandling, ekonomi, städ, hygien, sjukvård och kontakt med yttervärlden. Det är dock inte detsamma som att jag tar över hela hennes liv. Jag har inblick i mycket, men den mesta tiden får hon sköta om själv. Så gott det går.

En del saker är specifika.
Varje gång jag är hos morsan samlar jag  ihop tidningar och reklam. Dels för sorteringens skull, men även för att jag måste checka av att det inte ligger något viktigt mellan bladen. Om det är för att hon ska komma ihåg att det blev lagt där, eller för att gömma det hon inte förstår eller rent av för att gömma för mig vet jag inte, men nästa alltid hittar jag "nåt". Det kan vara allt från räkningar, till utbetalningar och personliga brev. Alla rullande utgifter betalas för bådas vår skull via autogiro.

För inte så länge sen uppenbarade sig ett formulär från Försäkrningskassan i ett reklamblad. Det var en uppmaning för att fortsatt få erhålla bostadsbidrag. Och det skulle varit inlämnad för länge sen. Genast fick jag problem. Tossiga morsans hem vändes uppochner för att hitta krävda uppgifter och det fick sluta med en telefonkontakt med FK. Världshistoriens värsta paragrafryttare där upprepade sitt mantra om att morsan inte kunde erhålla något bostadsbidrag om jag inte uppgav det de krävde. Detta till trots att 80-åringar knappast får sådan inkomstökning att det påverkar struntsumman ett bostadsbidrag kan utgöra. Att tossiga morsan är dement var ingen förmildrande omständighet.

Så jag gissade mellan tummen och pekfingret. Och skrev i rutan för övriga uppgifter att det var jag, dottern som hade hjälpt till pga att den sökande är dement och dessutom väntar plats vid omsorgsgivande boende.

Idag hittade jag ett nytt brev från FK mellan bladen i skräpposten. Samt ett krav från Året Runt (för att det är någon som ser till att morsan får kortprenumerationer, men inte ser till att räkningen blir betald!) samt en påminnelse från Kyrkogårdsförvaltningen om utebliven betalning.

Handläggaren hos FK låter meddela att morsan inte uppgivit att hon också har pensionstillägg från Alecta, och inte heller skickat med kopia på hur mycket. Nu ska hon se sig i stjärnorna efter bostadsbidraget.

Jag exploderar.
Och skriver brev.
Som ska postas till kontorsansvarig vid berörd myndighet.

Jag är dotter till xxx. Och den enda anhöriga som  sköter om henne. Hon är dement. Det har jag uppgivit såväl vid telefonkontakt hos Er som brevledes när ansökan om bostadsbidrag skickades in. Det känns som överkurs, men jag ser ingen annan utväg än att påpeka för FK att demenssjukdom är inget man vare sig styr över, blir bättre ifrån eller som anhöriga kan bemästra. Ni har krav om att min gamla dementa mor skall uppge siffror på pengar när hon inte längre kan uppge vare sig dagens datum, år eller när hon är född. Dementa personer handskas inte heller med formella brev och särskilt inte när hot uttalas. Det som bekymrar mig är att ni har uppgift om att tilläggspension utbetalas och från vem, men att Ni kräver henne om summan. Den kan troligen inhämtas med lätthet via telefon eller webben. Alternativet hade ju varit att kontakta mig då det ju faktiskt var jag som ansökte och uppgav hennes, vårt,  prekära dilemma. Årsinkomst är väl en offentlig handling?

För den goda sakens skull, för uppdatering och för kvalitetssäkring hos FK´s handläggare vill jag gärna tipsa om en utmärkt dokumentär från svt Play. Ingen kan efter den missa vare sig hur det är att vara dement eller hur det är att vara anhörig till en dement. Sjukdomen räcker så bra som det är. Formella kravbrev från FK ger absolut inget annat än ännu svårare frustration.
Alzheimers Vals

Finbok

Är med ny bok sen ett par dagar. Mina allra finaste. Bilderna får tala för sig själva. Just nu rymmer den servetter, men en annan gång kanske smycken. Eller värmeljus till vintern...Amatörstolt

I många år roade jag mig med keramikkurs på kvällstid en gång i veckan. Redan vid uppropet klargjorde jag för att min närvaro där handlade om att jag skulle dreja. Bara dreja. Hela kollektioner minsann. Och det gjorde jag. Inte sånt som skulle duga till annat än att stärka min egen förträfflighet, men det var ju nog så bra.

Så lät jag mig till slut övertalas att arbeta med leran på annat vis. Utan drejskiva. Och det var skoj. Visserligen blir det inte så snabba resultat som när man tar till maskineriet, men det stimulerade en annan ådra inom mig. Krukan som hade knåpats fram under flera lektioner brändes på frökens inrådan i en vedeldad tunna på gården. Och finishen blev unik. Ingenting kan förbestämmas, man får det man får.

Så hamnade den hemma i ett fönster. Med en växt. Ihop med en nyfiken katt. Då: den unge smärte herr Lakrits. Han skall dock inte beskyllas för nåt annat än just den krukan. Vare sig före eller efter har han så mycket som snuddat vid något i fönstren. Men då, gick den handgjorda och specialbrända krukan i tusen bitar.

Den limmades. Soppåsen som alternativ fanns och finns inte.
För nu är det så att jag 8-10 år senare själv haft samma kruka i golvet. De limmade bitarna höll, men två piggar gick rakt av. Den står på tork. Jag tror det ordnar sig den här gången också. Och eftersom den är så olik med skiftningar åt alla håll, så syns det nog inte sen heller....


Kryss 17

Idag höll jag på att gå på pumpen...

Men, tittar man riktigt noga på stödbokstäverna
kan de tomma rutorna fylla i sig själva.

Mjölnarens Irene var det ju !


Danska

Om jag råkar få 2'500kr över, vet jag exakt hur de ska investeras. Då köper
jag mig en digital kurs i danska språket. Jag elsker danska!Du lär ett nytt språk på samma sätt som du lärde dig ditt första språk - ditt modersmål. Genom att se, lyssna, härma och skriva. Det här är det naturliga sättet att lära språk.
Du gör INGA övningar för att minnas
Du gör INGA övningar i att översätta
Du gör INGA grammatikövningar
Inga förkunskaper krävs. Kurserna passar alla åldrar. Det går snabbt att lära och det är roligt!  

http://www.academica.se/danska.asp

Demoversionen är kul, riktigt kul. Och det är faktiskt lätt.
Hela 74 kurser i 31 språk finns, om man nu inte nånsin skulle känna sig tillräckligt utmanad så kanske persiska, japanska och vitnamesiska kan vara nåt.

Tiggeri

Det vimlar av tiggare på stan. Överallt.
Unga och gamla. Halta och lytta. Med
eller utan dragspel. Vissa sitter ner med
en tom burk framför sig. Andra säljer
rosor och idag kom de fram med en
snyfthistoria nedskriven på wellpapp
tillsammans med bilder på bebisar.

Varför har det blivit så?
Och vad ska man göra åt det?Jag fattar att det är företrädesvis romer
från östeuropa. Och jag fattar att de är
fattiga, lever i samhällets lägsta skick
och att det är en förfärlig förnedring att
tigga.

Men jag fattar inte vart vårt system för
välfärd, medmänsklighet och ramlag
tagit vägen. Är man bankrutt har man rätt
att få hjälp i sverige.

Vart bor de?
Hur kom de hit?
Vem betalade passen?

Jag har råd att hjälpa nödställda, men
om det är ligor med en maffioso eller
liknande som basar över hela verksam-
heten, får ju de fattigaste ändå ingen
hjälp.

Det känns helknasigt att jag bär ut sånt
matriellt som jag för tillfället anser är 
energikrävande till soprummet, bara för att
jag vill köpa nytt - när andra haltar fram på
stan och tigger korvören i en tummad
pappmugg. Det känns inte bara knasigt utan
helgalet att jag har och alltid haft mat i överflöd 
medan andra - i samma välfärdssamhälle,
kanske inte ens får en tallrik gröt per dag.

Vad ska man göra ?

Lillebror

Publiceras på hans egen begäran...
Joker är cool.Och det är lillebror oxå!

Lockig

Snubblade in hos en alldeles ny frissa för fyra veckor sedan.
Det var kris och hon hade dropin. Förutom att jag ju faktiskt
hade hört talas om deras kompetens på salongen.

Hon gjorde som de brukar. Dvs pratade sig varm om alla
superfina och alldeles oemotståndliga produkter som jag kunde
köpa. Jag drog udda med jämt eftersom det verkligen kändes
som om hon lyssnade. Jag är livrädd för att bli klippt. Det handlar
om millimetrar. Hon hörde och gjorde mig nöjd.

Men eftersom hon fick klippa så lite, så kommerr ju katastrofen
rätt nära hela tiden. Jag blir snabbt som en golvmopp. Idag var
det dags för klippning igen.

Förra gången föll jag "offer". Jag köpte produkter för att göra
henne nöjd (tror jag). Idag tog jag till en annan samvetslindrare.
Hon fick stajla på fri hand. Och jag blev till skillnad mot alla
platta stripor jag brukar ha, alldeles lockig. Ganska kul...


Det var förresten specialpris på själva lockverktyget nu.
Endast 1995kr

Fun Photo Box

Peter tipsade


Clogs

Inom inte alltför lång tid kan och får vi
gå strumplösa och vädra tårna.
Ett par träskor vore inte fel. Jag gillar
träskor. Hos Skofyndet.se finns alla
sorter:


Skattemaspingla

Ringde till Skatteverket.
Står inte ut med den preliminära skatteuträkningen om minus 25'220kr

Det är 48 samtal före dig.
Vi är 238 handläggare som svarar i tur och ordning

På tre röda var hon där.
Med sin rullande brytning på Bosniska.
Jag gillar bosnisk brytning.

Och jag fick klapp på huvet.
Flera gånger.
Det ska nog ordna sig.

Via hennes lots till uträkningssidan kan jag lungt konstatera att jag åtminstone
kan dra bort tio tusen från det där förfärliga beloppet. Kanske mera.

Tror att det ger frukt nu, att jag sviker Svenska Kyrkan.

Däremot ger det allt annat än frukt att arbeta extra åt kommunen.
Jag ska betala enligt tabell: 31,90% i skatt, men enligt bosniskans
uträkning har de bara dragit 29,50%

Vad är det för jäkla fasoner!? Inte underligt att jag ständigt och jämt ligger
back med skattemedlen. Måste rodda bland ekonomiansvariga. Jag kan
nog klara detta bakslag (igen), men hur gör de som inte kan det?

Prognostalgi

~  Det blir bättre förr  ~

1972

Har chattat med lillbror på msn länge och väl.
Han är mycket duktig på typen av konversation. Och han lotsade mig i barnens digitala värld - dvs till BDB.
www.bilddagboken.se

Det ena gav det andra.
Och plötsligt var jag hos GB Glass

Det var inte utan att nostalgitrippen tog tag i mig.
ett ordentligt tag.Jag minns alla utom en - V5
Absoluta favoriten var Super Jet
Och puckstång vanilj.
Om man inte skulle haft sån jäkla tur att man tilldelades en Storstrut.

Vilken var Din favorit ?

Köpartaktik

- HEJ!!! jag heter detochdet och ringer från Comhem!

- Hej...

- Du får verkligen ursäkta, men jag har nåt fel på min dator (?) här.

- Okej....

- Ja, alltså - är det du som heter Airam?

- Ja...

- Och det är du som står för abbonemanget från Comhem?

- Ja och nu tycker jag att Du ska komma till sak. Vad är det som Du vill sälja till mig?

- Ja, har du hört talas om Comboerbjudandet från Comhem?

- Ja...

- Är det nåt som intresserar dig?

- Nej...

- Men vet du verkligen vad digitalteve är för nånting!?

- Jajamensan, men Du verkar inte veta att det är dags att avsluta samtalet nu. Har Du inget annat på hjärtat just nu,  så ska Du och jag säga Tack o Hej nu.

- Jaså, jaha.... Tack o Hej.

Inventering

- Är det ingenting annat än mjölk du behöver mamma?

- Näej. Jag har smör och bröd.

- Mat då? Ska du inte ha nån mat?

- Neäj, jag tror att det finns.

- Mamma, det är väl inte så smart att sitta i tevesoffan och gissa vad som finns i skåpen när jag vill veta vad som ska handlas.

- Så det är bättre att titta i skåpen efter det som inte finns menar du!?

Nyfiken

Den här bloggen är det en å annan som tittar till. Några
flitigt, andra då och då. Somliga som kommenterar och
andra som inte gör det.Statistiken säger mig hur många, men inte vem.
Kan man be om det?

Om Du vill stilla en nyfiken - hinta då med ett slags avtryck.
Inte namn och adress precis, men ett slags signum. Är vi
digitala eller analoga vänner?

Lamplängtan

Jag står definitivt ut med att längta efter en specifik takarmatur.
Det är ju oftast det där sökandet och längtan som triggar. I min
värld just nu en gammal kristallkrona i Barockstil där vissa av
prismorna är rökfärgade. De finns. På flera håll...Fast priset är ingen tillfredsställse.
Jag står inte ut med att den ska kosta drygt fem tusen spänn.

GrötkvällOch de "stackars" barnen fick gröt till kvällsmys.
Havregrynsgröt.
Har man ingen kraft att laga snitsigheter, så har man inte.
Men den, gröten - serverades i alla fall framför teven.
Och var säkert, så som havregryn är: B-vitaminrik.

Storebror bad till och med om en portion till...

Brist

Jag får lov att substituera med B6, B12 och Folsyra pga verifierad B-vitaminbrist för redan ganska många år sedan. Det är enkelt ordnat via kombinationspreparatet TrioBe. Som är hyggligt billigt, smakfritt och i stort sett biverkningsfritt.


Men...
Det är ett problem.
Pikant kan tyckas.
Man blir vrålhungrig av B-vitamin.

Så, ibland struntar jag i dem. Och tänker att jag bara ska strunta i dem ett par dagar.
Som blir till veckor.
Och den här gången, kanske månader?

Skomakarns barn har de sämsta skorna.

Återigen har jag legat under en filt och mått pyton mest hela dagen.
En liten utflykt pga fotbollsträning var precis vad energin räckte till.

Ont överallt.
Dunkande huvudvärk.
Svullen i hela kroppen.
Kramp i fingrar, fötter och läppar.
Fruktansvärt illamående.
Snurrig, lessen och med svårigheter att fokusera blicken.

Ändå fattade jag ingenting.

Förrän tungsvedan satte in.
Det är klassiskt. Och mycket obehagligt.

Jag glömmer aldrig att borsta tänderna.
Om jag nu ställer burken TrioBe bredvid tandborsten borde det ordna sig.
Såvida inte B-vitaminbristerna blivit irreversibla.
Demens och Alzheimers hör också dit...

B-vitaminbrist

Vårfoton

Medan storebror spelade boll, gick lillebror och jag spåret. Och njöt.
Jag av sol, vårprakt och fågelsång. Och han åt att få manövrera min kamera.Den killen blir nog fotogtaf en dag. Han centrerar bilderna som ingen annan. Och hela
promenaden upplevde han genom linsen. Jag tror han ser sånt som vi andra kanske missar. 
Att få vara nära en högbegåvad autist är mycket märkvärdigt. Och lärorikt...


Lördagsenergi

Ett så alldeles underbart vårväder det är
idag. Som gjort för att vara fotbollssupport.Och eftersom gossebarnet ska träna
fotboll mitt ute i spenaten, tar jag för givet
att det kan innebära vitsippor för min
kamera.Det blir isf en härlig energipåfyllnad.
För oss båda.

Kryss 16Plättlätt as usual.

Nu återstår bara resten
av lördagens spikade
schema...


Kattsoffa

Brukar sitta på ett fårskinn på min arbetsstol.
Eller brukade.

Madame har nu hittat sin plats.
Och intagit position...Och jag som var rädd för smutsiga boysfingrar understundom.
När det ju är katthår som är det dagliga hotet.
För en vit soffa.

Airams Recept AB

Äntligen gav Bolagsverket med sig.
Airam fick inte förväxlas, men uppenbarligen
är det bara en som skriver recept.

Och egenhändiga visitkort kan tänkas...


Kan

Några dagar med glutamatförgiftning är till ända.
Jag tål ingenting längre. Eller åtminstone inte
Ikea´s kötbullar...

Men jag ska inte klaga.
Jag har det bra.
VI har det BRA.
Alla.

Vi "kan" välja att äta glutamater och en massa skräp.
Vi "kan" välja att både äta och att svälta.
Vi "kan" få i oss både överskott av socker och av fett.
Och vi "kan" söka läkarhjälp om livet blir oss övermäktigt.
Som tex nageltrång.
Eller förkylning.
Precis som för glutamater.

Vi "kan" ha det bra...


Arbetsrum

Tycker mycket om väggord.
Kom precis på hur jag kan göra egna.
Och skrev just ut ett:


Sådär, nu hittar jag nog rätt i min uppstyrda boning...

Det är allt bra konstigt hur mycket kreativitet "det kan" finnas, när det påhittade påsklovet
är slut och massor av skolarbete väntar...


Tygaffärservice

Slank in en stund på Olsson tyger idag. Skulle bara titta.
Det var kanske inte så förvånande att mina steg ledde rakt
mot kassan en liten stund senare. Med en rulle vackert tyg
under armen...Ett önskejobb när jag var barn, var just att få jobba i en
tygaffär. De hade så stora fina saxar som lät så skönt när
de (tanterna) klippte tyget mot bänken.Tog beslut om att köpa ett stycke tyg där idag. Ett stycke
som delat på mitten kommer att fungera fint som vepor
där mönstret kan komma till sin rätt. En kund var före mig.
Där fanns fyra expediter bakom kassan. Så jag frågade om
det var möjligt att hon klippte isär stycket. Senare blev jag
irriterad på min efterklokhet. Jag borde verkligen inte gått
i polemik med en så katastrofal servicepersonal.

- Nej, det brukar vi inte göra.

- Jag förstår, men det kanske går bra om jag själv håller i saxen?

- Nej, man får faktiskt klippa sitt tyg hemma. Här blir det för trångt med alla kunder.

- Okej, men.... (lokalen var tom).... det skulle underlätta om jag ändå fick, eftersom jag då slipper lägga så fint tyg på golvet.

- Det får alla göra ibland.

- Mm, det ser tomt ut här nu, kan jag passa på tror du?

- Gör som du vill.

Och så försvann alla de andra expediterna in i nåt utrymme bakom medan jag klippte. Men då missade de historien om min barndom som hon (den sura) fick sig till livs. Att jag nu äntligen, 40år senare provade på mitt önskejobb. Vad jag dock inte fick sagt var: att i min dröm ingick att göra alla kunder nöjda. Att jag skulle lagt stor heder i att aldrig nånsin bli baktalad som sur, otrevlig och med komplett frånvaro av servicekänsla som tygäffärspersonal.

Talent

Ja, det är härligt att bli tårögd av lycka...

Aftonbladet

Snacka om att det kommer att bli räkmacka för henne inom kort.
Och då kan alla hemska antagonister slänga sig i väggen.

Britains Got Talent 2009

Nytt

Mycket av mitt bohag är som sagt: gammalt. Men idag blåste andra vindar.
Ett av rummen fick alldeles nya kläder.Så får vi se hur lång (eller kort) tid det tar, innan jag ångrar vitt där det vistas barn...

Ekmöbler

Nu är de färdiga. Mina alldeles underbara gamla möbler. Som behandlats med kemikalier och med varsam hand. Det är en så påtaglig känsla, hur förtjust jag är i dem. Mina händer liksom måste stryka på dem. Och jag står still och bara tittar. Det är att de är gamla och attraherar än. Det är ytan. Det är snitten. Och det är de vackra benen...Fast det blir ett problem att bara titta på detta vis. Vardagsrummet är kliniskt rent. Problemet är bara att resten ev mitt bo befinner sig i total kaos. Jag har städat mig ut i resten av lägenheten. Flyttat grejor alltså. Därav att gardinerna inte är uppe igen.Det finns ingen yta för strykbrädan.
Än.Möbeläpplet är själagott...

Vis

Trekvart har hon stått på beänketid för inhandling, den tossiga gamla morsan.

- Köp mjölk, grädde och lätt&lagom.

- Ingen mat då?

- Jag vet inte längre vad mat är för nånting.

- Okej, tvättmedel, tvål eller toapapper då?

- Nej, toapapper vet man ju på ett annat vis att det fattas, om jag säger så...

Påskfirande

Okej, det blir en "sån" helg.
Med tecken som brevbäraren inte stod ut med en
annan gång det begav sig.
Man får hålla fönster och balkongdörr stängda.
Och brevbäraren vägrar eventuellt att närma sig
brevinkastet.

Påskens färger betyder Reggae för en del. Det
hörs just nu mycket tydligt i detta hus.

Och rök, om jag gissar rätt...Kryss 15

Kryssen har gått i stå.
Buslätta strofer som presenteras på finska.
Partyorglar och partysaxar.
Melodifestival.
Blä.


GP

Glad Påsk till alla och envar !
Påskabrev

Lillebror, han kan minsann få det Airamska hjärtat i sann gungning...


Och, så kan han ju verkligen skriva fin skrivstil...

Renovering

Det finns lite av en sniffare i mig.
Jag gillar farliga vätskor och dofter.
Särskilt om de funkar så bra som
denna:


Skit sedan 1920-talet har släppt.
Inklusive den gröna tuschpennan någon
liten har testat på bordsytan. För att inte
tala om äggulan som runnit nerför ett
bordsben. Alla stolar är nu isär och
 ihopskruvade med nytt lim emellan alla
kontaktytor. Och varje träyta är skurad och
slipad med möbelrengöringen. Den ska
bara få torka en aning så får en annan
kemikalie ta mig på vidare upptäckter.På undersidan av bordet hittades fraktsedeln. Det känns mäktigt. Dessa
möbelgrupper i Jugend är nästan 100år gamla och jag tycker de är finare än
nya.

Långfredag

Tänk hur det var förr den här dagen.
När man var barn. En sorgens dag.
Den längsta dagen på året. Radion
spelade tungt och på teven fanns
ingenting. Morsorna grejade i köket
och barnen ritade påskabrev. Men
det förväntades på något vis att det
inte fick bli stoj. Det var en dag för
eftertanke på alla vis. Överallt.Nu är det, tackolov, helt okej att blanda till vad man vill en
långfredag...

Ischias

Jag brukar alltid, om jag nu inte storhandlar:
ta en pensionärskundkorg på hjul när jag
är i affären. Det är smidigt att slippa lyfta och
bära. Och det är smidigt att slippa baxa med
en tung och idiotstor snedvriden vagn när man
bara ska ha litegrann.Och, inte minst är det smidigt att slippa få sviter av
att  kroppen delar upp sig i två olika fungerande delar...


Igår tog jag en kundkorg utan hjul. För det fanns ingen
annan. Och jag skulle ju bara ha litegrann.

Såhär i efterhand uppskattar jag att innehållet till det
som utmynnade i värsta anfallet av ischias säkert
vägde 7-8kilo. Helt kort ställde jag ifrån mig korgen
och vred säkert kroppen samtidigt som den hängdes
upp på armen igen.

Inatt har någon skrikit Aj  i mitt sovrum.

Egenvård

Kronisk prostatit är ett gissel för den drabbade.
Och inte heller så lätt att dämpa oron inför, för
oss som lyssnar och ger råd. Ett stalltips är dock
att sådär lite enkelt klämma till med:

- Man brukar föreslå daglig sädestömning.
Men det blir förstås lite knixigt när den drabbade svarar:

- Men jag har ingen flickvän....

Det är då man får så intensiv lust att säga:
- Okej..... vad vill du att tant ska svara på det?


Kalkon

Mitt tänk knakar. 
Dag och natt.

Till ingen nytta.För varje dag blir jag bara mer och
mer kalkonlik.

Och insnärjd.
I tankarna.

Om att jag gjorde rätt, för mig.
Men fel för nån annan.

Fönstertimma

Vilken turdag!
Är ute som praktikant och fick ta del
av arbetsplatsens friskvårdstimma.
Summa sumarum två timmars lunch
idag. En timma extra alltså. Som
plötsligt omvandlades till fönsterputs
hemmavid.Hej vad det går bra!

Allmän

Med boken följer en del nya erfarenheter jag
inte riktigt hade räknat med. Tex mail och
förtroenden, men nu också telefonsamtal.

En alldeles underbar liten 70-plusare har
ringt. Med den ljuvligaste finlandssvenska.
Och vi fick omedelbar connection. Såpass
att jag blev inbjuden till lunch på hennes
balkong med sjöutsikt. Det blir nåt att damma
av hojjen inför...

Rätt vad det är hänger man kanske på museum...Under devisen: Alla känner apan, och apan känner iaf en...


Samvetsprioritet

Fick idag någons omdöme om att vara klok och förståndig. Det vet vi alla hur det är. Med skomakarens barn. Man lever inte alltid själv som man lär...

Den bekräftelserna kom ifrån var däremot klok och förståndig som lyssnade och tog till sig. Gränsen för ren utmattning är där annars, så som jag ser det: mycket nära.

Men en del av det jag fick sagt var inte bara "kloka råd". Det var livsdetaljer som jag faktiskt försöker leva efter själv. Numera.

Läste någonstans att det vi i dagligt tal kallar "utbränning"  - detta vedervärdigt överdrivna uttryck som egentligen "bara" pekar på utmattning och depression - som väldigt många vill påpeka har sin orsak i arbetssituation, egentligen "bara" handlar om 25%. Resten av orsakerna hittar man i det sociala livet, i kärleken och i ekonomin.

Har man en enda gång sett en person med "riktig" utbränning, så slutar man missbruka orden i vardagslag. När starka, kompetenta och annars alltid glada människor hamnar i fosterställning och inte längre vare sig kan eller bryr sig om kroppens funktioner förutom att allt vad språk heter försvinner: kan vi snacka om att man är bränd
i båda ändarna....

Åter till ordningen (till det jag ville få sagt). Jag kände mig stolt idag när jag exemplifierade för den otroligt pressade personen som var så nära en kraschlandning, och personen nappade för vidare utveckling av hur man "kan" göra med ditt o datt. När personen "faktiskt" var beredd att fokusera på sig själv och sin absoluta närhet istället för som i inledningen när det var "fel på jobbet". Personen ifråga kom själv på flera verktyg att ta till för att klara de närmsta dagarna. Och framförallt kändes en tydlig övertygelse att det nu en gång för alla skulle genomföras förändringar på flera plan, inte minst de personliga.Det är ju så jäkla simpelt att "om" man nu hamnar i ett läge där båda ändarna är färdigbrända, så tar det ingen tid alls, så finns det där nån annan som tar vid och fixar. Både på jobbet och hemma.

Själv struntar jag i massor av mina tidigare måsten, och märkligt nog så funkar det. Jag trivs med att upptäcka frånvaro av ångest när jag struntar i vad jag "borde" och "måste".

Jag borde ringa den och den - nä, varför det? Jag har inte tid eller orkar inte just nu - vill man prata med mig så får man söka mig.

Jag måste vattna blommorna - nä, varför det? Det finns ju folk som lever på att plantera och sälja nya.

Jag borde putsa fönstren - nä, varför det? Det händer ingenting med mitt liv om jag inte gör det.

Jag måste och jag borde har inte här att göra längre.

Nästa steg är att inte få dåligt samvete för att andra inte mår bra och inte har det drägligt såväl socialt som ekonomiskt. Det kan jag möjligtvis möta, och lyssna till, men jag kan inte längre rodda i uppgifter jag inte blir ombedd att rodda i. Och jag kan inte låta min intuition ta kål på mig. Säger man inte till mig hur man känner, så får det stanna därvidlag.

Snart nog blir jag lika klok och förståndig som jag förväntades vara idag.
Ett gott samvete är högsta prio just nu.


Finish

Nu är den anrika matsalsmöbeln hemkommen.
Och den är så fin, så fin.

Dock skall den rengöras och putsas upp ordentligt.
Frågan är bara med vad?Jag har en känsla för Schellackpolityr, vi får se vad
färghandlaren har för känsla, imorgon.

Morgonhumör

Det är märkligt hur en enda, halvstor person
kan styra upp blandad kompott av fyra till.


Med all respekt att det inte är så enkelt att
vara tonåring, skräms jag (vi) ändå av hur
ilsken man anser sig vara tidigt en söndags
morgon...

Äpplet

Har länge letat en matsalsgrupp i Jugend och allra helst
i den sk äppelserien, och imorgon hämtar jag hem den.
Inte nog med att den verkar vara i hyggligt lite behov av
renovering, den är nedsatt med hela 1700kr.Och, under bordsskivan sitter en original fraktsedel adresserad
till en  herrgård utanför Mariestad dit möbeln skickades som ny
en gång i tiden.

Plötsligt blev det lite lättare att leva...

Kryss 14

Alla ingredienser idag oxå:

Buslätt barnmusik
Partyorgel
Taube
Karl Gerhardoch melodifestival såklart.

Katthus

Om man inte har annat för sig, kan man alltid
bygga ett hus åt missarna. Ritning och mall
finns hos Martha Stewart.


Trött

Aerius
Furix
Ibumetin
Nexium
TrioBe
Valtrex

Ja, det är bara lite vad som gått åt för att klara den här dagen och den här veckan.
Medikament. Mot rena utmattninssymtomen. Jag är mer än lovligt trött.

Så ringer jag morsan, för att för tredje gången be om tips om vad som ska handlas. Det är ju inte bara
det att jag handlar. Jag ska ju räkna ut själv vad. Och hon svarar ilsket:

- Smör, köp smör!

- Inget annat då?

- GUD, VAD DU TJATAR! KOM HIT MED EN SMÖRASK ÅT MIG!

Som sagt: jag jobbar 100, studerar 100. Sköter min predementa morsa och har uppdrag med samhällstjänst.
Förutom att jag ju roar mig med mer frivilliga, men icke desto mindre krävande uppdrag. Som ex ska jag nu vara praktikant med allt vad det innebär av krav i åtta veckor.

Så skriks det SMÖR åt mig. Och jag vet att när jag nu strax kommer dit "får" jag både städa, bära sopor, duscha henne och tvätta några maskiner medan jag lyssnar på rappakalja och nonsens.

Och skattemasen - han skickade en minusnota på 25' 342kr.
Det är alltså straffbart att vara flitig och arbetssam. Förutom att man tydligen ska ångra sina frivilliguppdrag åt kommunen.

Jag är trött som sagt.... idiottrött!

Framtidsdröm

Tiden är ikapp.
Så trött som jag är nu, kan jag inte påminna mig om att ha
varit nån enda gång. Superdupermegatrött.

Ändå, tittar jag på kursplaner och utbildningsprogram.
Jag vet vad jag vill nu.

 Lånad bild

Jag vill sträcka ut en hand som Socialpsykolog.
Det är det jag ska bli när jag blir stor.
Eller i alla fall 180hp senare...

Fast först ska jag väl se till att fixa de 90hp som redan
är bestämda. Det är ju snart bara 15 kvar.

Men sen så!

RSS 2.0