SkovalFör min del kändes det direkt att Anna Bergendahl skulle sopa banan ren igår kväll. Tycker att det vilar nåt mycket häftigt över henne. Ung människa med gammal själ? Och med en röst från fjärran på nåt vis. Hon tilltalar mig. Och tydligen många fler.

Unga människor gör ibland så konstiga val. Och unga människor (hon är bara 18 år) känner sig såklart säkra med val ur sin egen subkultur. Att blanda romantisk rosa klänning och svarta kalasbyxor med knallröda Converse är ett sånt typiskt konstigt val i min värld. För mig finns det inget spännande eller utmanande i valet. Jag blir bara förbryllad och tänker: har hon ingen mamma.

Man ska inte bråka alltför mycket med ungarnas utvecklingsfrågor. De ska ju inte bli kopior av oss gamlingar, men säkert tjänar de lite på att man berättar hur andra "kan" se på viss typ av utstyrsel. Om jag vore hennes tipsare skulle jag inför den stora tävlingen stärka hennes egna val, men samtidigt föreslå en mera high-heelsvariation:


SkiaxelDet var nog lite tokigt. Att upprätthålla fettförbrännande puls genom en snitthastighet av 48km/h i SkiErg-maskinen på gymet i fredags. Lite typiskt mig, att ge allt och gärna lite till. Sen var ju maskinen utrustad med digitalt spel oxå - som jag ju var tvungen att försöka klara av. Stora fiskar som åt småfiskar om man bara stavade sig fram lite hårdare och lite mer intensivt.Idag är det så bedrövligt att; bara jag tänker på att röra axelpartiet som genererar det ett gallskrik. Nånting är i kläm runt skulderbladet.

Och plötsligt blir man så glad för sin hälsa i övrigt. Först klaga lite och sen komma på hur bra man har det. Som kan åka låtsasskidor, som kan spela digitala spel, som orkar ta sig till gymet och som har det så förbannat bra att pulsen trots allt fungerar...

TEVÄ

Förresten avskyr jag när man säger TE-VÄ när man pratar om Tv. Och allra värst är det när påorna på televisionen själva så ouppfostrat, slarvigt och felaktigt uttalar det så. Säg TE-VÄ och jag kommer aldrig mer lyssna på vad Du egentligen har att säga.

Touch

Har nyss köpt en mobiltelefon till mitt bolag. En modern apparat, men utan alla de där finesser jag i alla fall inte begriper mig på. En vit, slimmad och med mjuk design. Den har touchskärm, lagom kamera och radio. Och såklart massor med andra utbud som jag inte bryr mig om. Den kändes lagom för en dam i min ålder. Och jag förstår mig på att hantera den. Det tog några dagar sen kunde jag både svara, ringa och skicka sms.
Men helvete så svårt det är att skriva på en touchskärm. Känsligheten måste vara gjord för barnfingrar. Har man stavat fel mitt i messet är det bara att gilla läget. Eller att ringa istället för att skriva.

Storgrabben tipsade om en fet fjärrkontroll som skulle kunna passa mormor när vi köpte henne en ny tv. En fjärrkontroll med 2cm-knappar och som nästan fyllde ut hela knäet.Antar att mobiltelefonerna inom kort kommer att presenteras i samma storlek. För oss med fumliga fingertoppar och minus i synskräpa.

Kryss 8

Han är förtjust i melodifestivalen den där Eldeman...
Tråkigt förtjust.
Hundgöra

Här kan vi nog snacka om välfostrad vovve...


Gäddhängsroligheter- Vet du vad jag brukar göra för att lätta upp stämningen lite på kvällarna?

- Nej, berätta för mig mamma.

- Jo, jag hänger upp armen såhär, och så tittar jag på allt löst skinn under armen.

- Jaha, och sen?

- Ja, då skrattar jag nästan ihjäl mig!

Sockerkaksskott

Det förvånar mig så intensivt att hemtjänstpersonalen hos tossiga morsan varje gång vid samtal, inte har noterat att nånting är knasigt med henne. När jag påtalar att hon har, om än i lightvarianten, så i alla fall: demens. Så svarar de: Va, det visste jag inte!

Tossiga morsan har alltid varit förtjust i växter. Numera glömmer hon konsekvent att vattna dem, men hon är fortfarande intresserad av frön, skott och omplantering. Inte för att det blir gjort, men hon plockar med krukorna och pratar som om hon skulle plantera lite. Ganska ofta ber hon om att vi ska handla jord för att hon ska fixa med sin krukväxter.

Det fanns en tid som jag blev galen på henne. För att hon så fort hon kom hem till mig, petade ner sina fingrar i mina krukor och både talade om för mig hur fel jag skötte dem, och bröt av stjälkar för att smuggla med sig skott hem till sig. Det gjordes utan finess. Rakt av bara. Och i värsta fall kunde det vara den bärande stammen. Detta försvarades med ett "asch" och jag fick förstå att det på nåt vis var bra för både mig och växten.


Det första jag la märke till hos henne igår när jag kom dit, var att det stod en sockerkaksform på fönsterbrädan i köket. Nyfikenheten drog mig omedelbart dit. I botten på sockerkaksformen låg några arma skott av en "vandrande ljude" och flöt. Hon hade bara i ett rus av förvirring och demens gjort som hon brukar. Hon hade ombesörjt för framtiden. Hon hade räddat det som räddades kunde och hon hade s.a.s sett till, att livet går vidare.

Och något djupt rotat i hennes sinne vet att det behövs ett kärl och att det behövs vatten och ljus. Att det sen blev en sockerkaksform istället för alla pytsar, krukor och burkar som hon har för ändamålet, måste hänvisas till "anfall" av förvirring.

Det förvånar mig intensivt alltså, att de som är hos henne tre gånger om dagen inte ser hur det är ställt.

FarsanFarsan Jan Fares är en lokalkändis i Örebro. Han har haft loppis i många år. En skön snubbe. Som verkar vara sig själv i filmen. Han har humor och håller fast vid sin utomordentligt dåliga svenska. Som han verkar skratta åt själv.

Filmen är snudd på urdålig. I alla fall om man förväntar sig lite skojigheter. Jan Fares är helskön. Torkel Pettersson likaså, även om det blir en aning uttjatat att han får samma slags karaktär i alla Faresfilmer. Om man sen väljer att se filmen ur perspektivet hur jäkla ensam man kan känna sig trots umgänge och social välfärd, så får den såklart ett annat score. Jag lämnade biografen med en slags uppgiven sorglig känsla. Helt oväntat eftersom det inte riktigt framgått under den massiva marknadsföringen.

Nina Zanjani och Hamadi Khemiri går inte ens att kommentera. Så illa är det. Hur Nina Zanjani kan få spela exakt på pricken samma karaktär i precis alla roller är obegripligt.

Vänta tills den visas på tv, är mitt tips.


Blåmän

Vilka skojiga smurfar det var hos Melodifestivalen i Göteborg: Blue Man Group.


TimoteijOm jag får välja...

Psyko

Oljudet från grannarna ovanpå gör mig snart till ett akustikpsyko. Aldrig nånsin har jag tidigare störts av att människor hörs. Inte heller av deras musik, hundar och andra levnadsljud. Och det gör jag ju egentligen inte nu heller. Störs mest av själva oljuden alltså. Nej, nu har det gått så långt att stressen som tystnaden emellan oljuden utgör, får mig att tappa all annan koncentration. Jag bara väntar. På nästa oljud.Och de låter inte vänta på sig. Det handlar för det mesta bara om sekunder. Så dunsar det till igen. Eller så löper barnet amok. På hälarna. Och i värsta fall rusar någon vuxen på sina hälarna efter. Det kan låta simpelt, men vi snackar löpa amok hela tiden. Fram och tillbaka. Däremellan leks det hårdhänt med tunga saker på golvet. Möbler flyttas och antagligen tappar man sina saker rätt ofta.

Man kan tänka sig att det är jag som plötsligt blivit ljudkänslig. Det har jag oxå. Tror att åldern gör att vi blir det. Förutom att vi med ålder anser oss ha rättigheter på ett annat vis än förr. Jag tog mig tex rättigheten att tipsa om en näsduk när jag satt i väntrummet på Gyn häromsistens. En jänta kom och slog sig ner. Och drog in snor för allt vad näsan tålde. Det var iskallt ute, så inledningsvis blev hon förlåten. När det sen hade gått tio minuter och hon var femte sekund fortfarande högljutt satt och drog in snor, så sa jag ifrån. Det hade jag inte gjort för tio år sen, men nu står jag inte ut med vad skit som helst.

På förmiddagen idag uppmärksammade storebror oljuden uppifrån och påpekade även att det var likadant förra gången de var här. Jorå, i båda lägenherna befinner det sig barn varannan helg. Imorse började barnet att springa 07:30 och det är stört omöjligt att fortsätta sova. Vore man nattarbetare skulle dagsömnen helt gå om intet.

Medan jag har skrivit det här inlägget har det gått från värsta demonoljuden och komplett galenskap till absolut tystnad. Antingen vilar de eller så sitter de kanske och äter. Och just de här perioderna av tystnad är allra värst. Att man liksom inte vågar koppla av för att man inte vet när det sätter igång igen. 

Antingen blir jag ett psyko eller så sätter jag själv ner en häl. Såhär går det inte att ha det.


Relik

Berättade för tossiga morsan om gårdagens utskällning från hemtjänsten:

- Asch, bry dig inte om den där gamla reliken. Sådär har väl hon hållit på och klagat sen innan både du och jag blev född.

- Tror du det?

- Jadå, sånadär kärringar känner jag allt igen. Och förresten, så slut har jag inte på grejor. Det finns ju både flytande tvål och Jees. Herregud, vare sig jag eller ni ungar är väl särskilt vana vid schampo. Jag är säker på att ni fick tvätta håret i tvål ända tills ni blev vuxna!

Kryss 7

En plättlätt lördagsrutin är avklarad.


Lägesrapport

Har inte bloggat så flitigt om tossiga morsan på sistone. Har väl inte bloggat så flitigt alls överhuvudtaget kanske. Och framförallt inte med innehåll. Orkar inte riktigt. Orkar inte vara personlig. Med tossiga morsan är det som det är. Klara dagar varvat med komplett oklara. Häromdagen undrade hon tex vart hon befann sig. Och när jag bad henne kika i kylen inför handling, så markerade hon tydligt att man inte får ta sig rätten att rota i andras kylskåp. När jag sen sa "vi syns snart", undrade hon: "vart ska jag ta vägen då". Det är lite typiskt tossmorsaläge. Ena dagen solklar, kritisk och självsäker, andra dagar helt bortom allt hopp.

Idag ringde en person från hemtjänsten. En som antagligen hade laddat för att läxa upp mig. En som till och med påpekade att de inte kunde utföra sin omvårdnad om inte även inköp ingick i deras uppdrag. Tossiga morsan hade nämligen slut på hygienartiklar i duschen. För övrigt led de med tossiga morsan som också hade varit utan kaffe för en tid sedan. Hon markerade sin ståndpunkt fyra gånger. Mycket tydligt.

Nu vet jag att det kanske är tomma schampoflaskor som står i tossiga morsans duschutrymme och att jag därför alltid måste skaka på allt när jag är hos henne. Och nu vet jag att det inte ingår i hemtjästens uppdrag att de skriver upp på en lapp vad en dement person saknar. Det finns de som bara bryr sig, när de får handla själva. Nu vet jag det.

I alla fall tills dess deras chef tar tag i saken. Så som hon svarade på mailen att hon skulle göra idag, efter att jag hade påpekat det tråkiga att en av hennes anställda hade sagt upp omvårdnasuppdraget med urkraft per telefon.


MonkeyWorld

Den nya teven jag har är alldeles fantastisk. Tiden det tog att förstå sig på den, var värd allt på nåt vis. Inte för att jag i ordets rätta bemärkelse är så värst tevevänlig, men två program missar jag ogärna. Halv Åtta Hos Mig på fyran och MonkeyWorld på AnimalPlanet.Just aporna är min stora räddning. De bjuder på en slags avslappningseans. Visserligen ogillar jag djurparker som fenomen, men till Monkey World i Dorset kommer apor som har haft det så ofattbart svårt att djurparkslivet ter sig som paradis för djur som tyvärr aldrig kan återgå till full frihet.

I min teve kan man ställa in alla program (alla två) som inte får missas på inspelning på hårddisken. Sen är jag fri att titta när jag vill. Och ibland vill jag bara veta hur aporna har det.

Dorset ligger ju gansla nära London. Det borde inte vara så svårt att ta sig dit. Ska notera det på min önskelista. Det vore underbart att få komma så apnära det nånsin är möjligt.

Träning

Ibland, eller rätt så ofta känner jag mig klickertränad. Jag får signaler och det klickas för att jag ska fatta, men jag får inget godis. I och för sig begriper jag att, och när mitt behaviour inte blir rätt, men det är ju snarare av bekräftelser man förs framåt än tvärtom. Fast det viktigaste är ju att denna form av "träning" inte är något jag själv valt.

Däremot väljer jag att från och med idag börja fys-träna på gym. Det var premiäröppning där idag. Ett alldeles nytt och kalasfint ställe för, som det verkade vanligt folk. Ett ställe man vill vara på. Ett ställe som jag längtar efter att få rutin att använda.

Inte för att det passar precis nu när SMHI utfärdat klass 1 varning för sibirisk vinter i repris, men när vädret tillåter ska jag försöka mig på att prova powerwalk. Gå som fan alltså. Det är en typ av jagande som passar mig bättre än det som pågår nu. 

2010 lär ska vara kärlekens år.
Det måste vara kärlek, att bry sig om sig själv.
För en gångs skull.

Lampkärlek

Och äntligen kom den på plats. Lampan från loppis. Som världens bästa lampmakare har elektifierat till sin stora flicka. Respekt. Och stor Kärlek! ;-)


Köpmansdisk

Tja, nästa projekt är ju ingen lek. Ingen dockvagn precis. Den får man ladda för att komma igång med. Och vara färdig med alla andra uppdrag först.Vet inte, men det känns lite kymigt med vad det varit för innehåll i den här lådan.Lite mer än man ville veta...

Vagnprojekt

Det var ju ett tag sedan den knallröda dockvagnen flyttade hit. Liksom dockorna. Här finns tusen projekt. Och de kan inte genomföras förrän det är dags. Ibland går det undan, andra gånger tar det den här tiden.Den blev vit. Inte gräddvit utan kritvit.
Får nu se hur lång tid det tar innan den stackars statarungen får kläder och huckle på kroppen. Och tyskungen Hildegard måste befrias från den förfärliga stickeklänningen. Först då kan det bli färgbild. Märkvärdiga fröken Ingrid visar annars gärna upp sig. Hon har ny köpeklänning. Och halsband minsann...

Korsetthöglund

Tänkte skriva om hur skojigt det vore att äga en riktigt smaskig korsett eller bustier. En sån som man kan köpa hos evasunderkläder.se En som nästan ger känslan av nåt fult och förbjudet, men ändå bara framhäver kvinnlighet och att man har tagit ställning. Och att man vill synas, höras, märkas och kännas.

Så kommer jag istället på att tänka på Elisabet Höglund. Hon är ju nästan som en korsett eller bustier.Färgglad. För mycket. Rysch och pysch. Hyskor, snörning och blingbling.
Samtidigt som hon ju är arbetad, stram, välavvägd, kurvig, historisk och kvinnlig.

Vilket väsen om hon ska finnas i förkväll eller inte.
En korsett har alltid ett utrymme att fylla.

Heart

Alla Hjärtans Dag....Den 14/2 klappar mitt hjärta för något alldeles speciellt.
Eller för någon alldeles speciell.

För exakt 24 år sedan möttes vi. Och kärlek uppstod. På Landvetters flygplats.
Det var då han kom hit och det är därför vi firar den här dagen.
Av hjärtlig kärlek och tacksamhet.

Tror att det på beställning kommer att ge sig uttryck i Bearnaisesås.
Han brukar vilja fira så.

Kryss 6

Vad ska man säga?Det var plättlätt idag.
Och hemskt på sina håll.
Vart hittar han alla förskräckliga varianter på riktig musik?

Ekomat

Sitter på tåget. Åkte nyss förbi nånting som tog för lång tid att klura ut meningen med, för att jag skulle kunna njuta medan jag stirrade. Det var någon typ av utplacerade hyddor. Många och inte i nån direkt ordning. Så fanns det halm. Både i balar och utstrött. Det hela låg rätt långt ifrån tåget, men syntes bra mot all den vita rena snön.

Det var frigående grisar och deras bostäder! 


Så himla underbart. Det gjorde mig verkligen glad att se.

Imorgon återöppnar en gårdsbutik i min närhet. De erbjuder närproducerat charketuri från gräsbetande kreatur. Sortimentet innebär såväl fläsk som lamm och nöt. Och säljer både över disk och i lådor med förutbestämt innehåll och vikt. Man kan tillomed få lådan hemkörd. Jag ska genast återuppta min plats som deras kund. Mår psykiskt bra av själva tanken och säkert ännu bättre fysiskt av det okonstlade. 

Unga

Förresten var det ju en patient - en kvinna med oförskämt ungdomligt utseende - som kommenterade mitt yttre idag. Hon är några år äldre än mig.

- Jag känner inte igen dig Maria!

- Inte?

- Nä, jag vet inte vad det är, men du är så fin.

- Hoppsan, man tackar!

- Vad har du gjort?

- Ingenting, vi blir bara snyggare med åren vet du.

- Vi är lika gamla va?

- Ja, det kan vi säga, men jag ser barnslig ut för att jag har flätor, är det inte så tror du?
Så kom vi överens om att håret har en väldig betydelse för helheten. Om jag såg hälften så bra ut som den kvinnan, vore jag tacksam, men ett är säkert: vid min ålder får man lov att släppa taget och vara stolt och tacksam för det som är. Återvändo finns ändå inte. Och det är försent att både ångra eller börja med specialbehandlingar. Då kanske det lyser igenom. Och då kanske man kan bära flätor (som jag ju mest gör pga arbetsinsatser och pga mössanvändning) utan att se alldeles för anskrämlig ut. Precis som jag tror att den kvinnan är så snygg och välbevarad för att hon är nöjd med sig själv.

51,8

Var hos min alldeles fantastiskt sympatiska musdoktor för årskontroll idag. Passade då på att fråga om vad man kan vänta sig i min ålder, eller vad som redan är? Hon skrattade. Gott. Åt min beskrivning med termostaten som vissa dygn är helt satt ur spel. Och bekräftade att det är så det kan bli och kan vara, och att man kanske inte bryr sig om ifall döden inträder om en stund. Jag har känt det så tydligt. En slags sorglös uppgivenhet. Nästan som en längtan. Att få slippa...

- Det är vid exakt 51,8 års ålder som klimakteriet inträder, sa hon med en varm ögonglimt. Vilket ju i praktiken innebär att vissa kvinnor blöder till 60 medan andra slutar vid 38+. Och somliga får "alla" symtom medan andra inte har känt nåt alls. Oavsett när, så kommer klimakteriet alltid lite pö om pö och först när patienten söker för att det inte går att stå ut längre, så heter det klimakteriebesvär.Dessvärre, eller kanske dessbättre så har man mer tydliga rekommendationer idag. Hormontillskott skall inte förskrivas frikostigt som man har gjort förut. Kvinnor har ju tagit östrogen i åratal. Nej, nu sätter man in det under en kort period för att därmed minska risken för C-sjukdomen i framförallt bröst.

Så jag väntar. Visserligen vore det häftigt att bli hög på hormoner, men jag känner mig på tok för ung. Jag ska passera medeltalet med marginal har jag tänkt. Min termostat kanske krånglar av andra anledningar... typ sockriga och glutamataktiga...

Spegelbild

Såg att tossiga morsan såg.
Plötsligt såg hon sig själv i hallspegeln. Sådär oväntat som man själv ibland upplever på stan, i fönsterrutor eller butiker. Man blir snopen och vill gärna rätta till sig. Tossiga morsan fick en chock. Och skrek till:

- Men herregud! Ser jag verkligen ut såhär?

- Ja, det där är ju du...

- Inte såg jag väl ut såhär när vi var på den där dansen?

- När vi hade din födelsedagsfest var du fin mamma, stajlad i håret och med makeup. Känns det konstigt framför spegeln?

- Jaa, såhär ser inte jag ut. Det här är inte jag. Ska halsen verkligen vara såhär lös?

- Allt skinn på kroppen blir ju lösare med åren mamma...

- Akta dig säger jag bara! Beställ en tid för operation medan tid är!
Så lessamt. Att känna sig ung och fräsch och sen skrämmas av sin egen spegelbild. Jag ska ta henne på orden.

Repeat

Under stundom jag har suttit med 39 sidor vetenskapsarbete här ikväll, har Ray Charles gått på repeat:Jag vore ingen, utan intensiv musikbehandling. Godnatt jord. Imorgon blir en bra dag.

Köttklister

Storebror är lite petig med maten. Han har liksom behov att få veta vad det är som han stoppar i munnen. Och än skönt att han skulle tycka om smaken, så vänder det sig i hans lilla mun om det visar sig vara något han inte är bekant med. Han är också mån om att maten ska vara så lite konstlad som möjligt. Det får jag väl ta på mig, att dessa två unga pojkar vet allt om glutamater, transfetter och E-nummer.

Häromsistens filosoferade han högt och logiskt. En lång fundering, som jag tror var sprungen ur hans kunskapsinhämtande om miljö, klorofyll och klimatförändringar i skolarbete före helgerna. Han antog tydligt, starkt och övertygande att han och de flesta ur hans generation inte bara kommer att bli tvungna, utan också kommer att må bäst av att återgå till självhushåll i framtiden. Han pratade höns och ägg, ko och egen mjölk, ekologisk grönsaksodling och potatisland.

 "Tänkaren"

Jag hoppas med tanke på det förfärliga beslutet om köttklister idag, att storebrors filosofi även inbegriper min generation. I alla fall om maten skall tillåtas bli nåt det aldrig har varit i närheten av att heta. Jag känner nu som han, att det är görviktigt att veta exakt vad det är jag stoppar i munnen.

Om köttklister som mat tycker jag inte.
Om köttklister som reparationsmedel i en operationssal tycker jag mycket. Då är det bra. När de klistar ihop jättelika sår och snitt, åtminstone sålänge jag slipper att äta det.


Årskort

Med ljuset och fågelkvitter kommer känslorna. Idag när jag cyklade hem vid kl 16:30 var det alldeles ljust ute, helt otroligt. Och fåglarna gaggade om nåt. Kanske hade de pejl på lite frön och smulor. Och kände hopp inför nästa avklädda säsong?Precis som jag gaggar nu.
Ett årskort på gym är beställt.
Och inte på vilket gym som helst. Jag ska träna på cirkelgym hos Motionsform. Med frihet att träna när jag vill mellan kl 05:00 och 23:00. Har målat in mig i ett hörn alltså. Inga förbokningar krävs och det är öppet i stort sett all vaken mänskotid. Herregud så fit man ska bli!

Röda Korset

När vi uppmanades som mest ivrigt att skänka bidrag till Haiti var jag sömnlös natt efter natt. Funderingar om vad som ger just mig rätten att upprätthålla övervikt och överflöd blev en plåga. Jag sökte stöttning och var beredd att skänka ganska stora summor för att lindra mitt samvete. De flesta talade emot och tyckte att jag skulle lugna mig lite, men flera försökte också att råda och rekommendera de mer seriösa hjälporganisationerna. Det slutade med att jag gav en summa per person som jag räknar till min familj. Till Röda Korset. Och försökte finna ro i det.

Eller ska vi säga att jag pyntade direkt ner i Bengt fucking Westerbergs ficka.

För nu ganska många år sedan hade jag själv uppdrag åt Röda Korset. Som Jourhavande Medmänniska. Vi hade möten en gång i månaden då man förväntades sätta upp sig på tider som fanns över för lite medmänsklighet. Kvällar och nätter inklusive helger. Människor i nöd som ringde SOS kopplades vidare till oss eller till jourhavande präst eller vad som kunde vara lämpligt för den enskilde. Man väcktes mitt i nätterna. Om man ens hade kunnat somna. För det var (och är) ju så, att nöd och medmänsklighet inte riktigt innebär detsamma för oss alla. Somliga tog den genvägen för att berätta om sina hetaste och för mig mest absurda sexfantasier. Andra ville gärna berätta om sin planerade död. En del var psykotiska. Andra pruttfulla. Detta slöseri med min medmänsklighet höll jag på med i tre år. Och det var såklart också en form av samvetslindrare. Som tog sitt absoluta stopp en lördagsförmiddag när jag hade lyssnat mig igenom och vräkt ur mig empati hela fredagsnatten och bara skulle in på Konsum innan jag for vidare till resten av familjen som befann sig i husvagnen på annan ort. slog mitt livs första och förhoppningsvis enda panikångestattack in. Jag överlevde såklart, men tog beslut där och då, när hjärtfrekvensen hade återgått till sinusrytm att: jag hade gjort min insats, nu skulle nån annan få ta vid. Att vara Jourhavande Medmänniska åt Röda Korset, oavsett omfattning och engagemang är en ideell insats. Det kostar Röda Korset noll kronor. Och den Jourhavande Medmänniskan har exakt noll kronor och ören i ersättning.

Ville bara få sagt att det är ganska stor skillnad på skit och pannkaka.


GardinstängerHar sytt nya gardiner idag. Och lite gamla gardinstångstillbehör som gaffelkrokar kom till pass. Plötsligt slog mig frågan hur många gardinstänger man ska passera under sin livstid? Kirsch är ju hopplöst passé. Gammeldags mormors och caféstänger likaså. Inte ens Ikea´s funkar här längre. Snart har man mer i vikt av gardintillbehör i skåpen än textilier. Inte konstigt att loppisar svämmer över av såna prylar. Och snart finns även mina där.

Takoljud

Förra grannen uppepå hade en hund. En ofostrad Jack Russel. Som skällde och levde rövare när någon gick i trapphuset. Det var irriterande, men egentligen var jag aldrig irriterad på själva hunden utan på ägarna som inte hanterar hundfostran. Jo, ibland var jag irriterad på hunden, när han hölls med sitt typiska Russelupprepande med sitt ben. Han lyfte och släppte. Lyfte och släppte. Benet måste ha varit av elefant med tanke på hur det small här i taket när han släppte det.

Nu har det flyttat in annat folk. Som redan vecka ett satte ribban och drog igång en rockfest efter midnatt. Han fick veta att det inte gick för sig. Både genom påhälsning direkt och via brev i lådan dagen därpå.

Problemet nu är barnet som springer över golvet och därför mot mitt tak från bittida till sent. Det låter som om detta barn har blyinfattade skor på sig. Vad springs det efter? Och varför måste barnet springa så fort det vaknar? Eller, varför har barnet inte sovtider som andra barn?

Det här huset är inget mausoleum. Jag tycker att det är ok med grannar. Både djur, fester och barn måste få höras. I från min boning strömmar det också både ljud och oljud. Inom rimlig tidsram. Men det finns människor som lever som om de vore alldeles ensamma och därför inte har anledning att visa grannrespekt. När man väcks klockan 05:30 på en söndag för att en unge löper amok ovanpå har man att göra med ett typiskt sånt grannspektakel. En sån som får alla rättigheter i.o.m hyresinbetalningen.

Eller så har tanken aldrig slagit dem. Att de kan vara störande...

Dagsordning

Det ser ut att bli en riktigt härlig dag. Det är kallt, snön gnistrar för att solen skiner från sin klarblåa himmel. En dag som gjord för långfärdsskridskor eller skidåkning. Med varm choklad i termosen...

Så blir det ändå inte. Det finns säkert utrymme att ta sig en promenad, annars är det fullt upp inne som gäller. Har så himla mycket som vill bli gjort. Massor. Som jag vill göra, men som oftast ändå prioriteras bort. Inte minst för att jag tänker så mycket på i vilken ordning allt ska ske.Har lovat lillebror ägg & bacon till frukost. En bra start på dagen. Och förhoppningsvis kraftgivande. Både för honom och mig. Börjar så.

Lust

Förresten har jag lust att dricka mig patetiskt pruttfull på billigt rödvin och frottera med med smörsångare ända tills livet känns helt ok igen. Luis Miguel brukade kunna hjälpa mig med det förr.Känner intuitivt att det fortfarande vore möjligt ... han är skön, rödtjut är skönt. Begriper inte ett ord spanska trots att det är ett mer använt språk än engelskan, men det låter och känns som plåster och kärlek. Inte underligt att han är störst i spansktalande länder.


Strafftänk

Förra söndan pluggade jag in amerikanska revolutionen tillsammans med storebror. Uppgiften var ganska skojig. Han skulle i brevform berätta om vad historien innebar, varför den skedde och vad den sen ledde till. Betygskriterierna var tydliga och i min värld ganska lätta. För att  kamma hem ett MVG skulle arbetet innehålla personlig reflektion kopplad till dagsläget. Han fick tips om tex olikheterna i straffsatser i de olika delstaterna trots att landet i stort har samma ledning.

Grispolischefen är förvisso inte dömd ännu, men när han blir det, har han definitivt lite tur att han är svensk och inte är mantalsskriven i dödsstraffande usa. Här kommer han få behålla både liv och livskvalitet. Kanske tillomed internet... och fortsatta utsvävningar till förmån för sin läggning, det har vi ju sett prov på förr. Jag har inga som helst bekymmer med människors sexuella kinkypreferenser, men när barn och djur är involverade ser jag rött.

Det skulle förresten förvåna mig mycket om den där förfärliga psykopaten är den enda inom polisväsendet eller däromkring som kommer att synas på löpen. Det "kan" vara en härva av sällan skådat slag.

Det finns sagolikt duktiga poliser naturligtvis, men det räcker liksom att en enda är så fruktansvärt avvikande för att människor ska tappa förtroendet. Man kan inte låta bli att fundera på hur det har kunnat "få" pågå. Jag får en läskig känsla av att det har funnits människor som har haft kännedom...

Musiclover

Inget snack, han diggar Ray Charles.Retro

Det är plötsligt väldigt kul med "allabarnen"-historierna. Boysen har kul. Med det som är retro för oss andra lite större. Somliga är söta. På mitt namn kan jag bara hitta en:

Alla flickor var blyga för pojkar
utom Maria
för hon skulle alltid fria

Andra är fruktansvärda och skojigast är förstås de som är riktigt snuskiga. Tur att man inte heter Rut:

Alla barnen är rädda för våldtäktsmän
utom Rut
för hon har fått sitt sista skjut.

Eller Amanda:

Alla barnen har dildos i gummi
utom Amanda
hon har gjort en i jakaranda.


Kryss 5

Jarå.... plättlätt!


Termostat

Den är kaputt, termostaten.
Jag fryser som om både blod- och lymfomlopp vore fyllt med isvatten. Jag fryser så att jag rister och hackar tänder. Inomhus. Oxå.


Det gör ont att frysa. Det är besvärligt, deprimerande och smärtsamt. Förutom att precis all koncentration går åt att hålla värmen. Trots att det under inga omständigheter går.
Så jag tog nyss ett bad. Ett hett bad. Och parkerade musik, telefon, bok och ett glas vin bredvid mig. Tänkte att det skulle bli mysigt att få upp värmen.

Jag bedrog mig. Det gick vare sig att zippa på vinet, prata i telefon eller att läsa. Sålänge händerna och underarmarna var över ytan så frös jag. Trots att jag spolade på vatten så att ångan steg sådär som det gör när man ser folk vinterbada utomhus. Jag gav upp på alla vis förutom att musiken fick spela. Lät vattnet spola så att det forsade över badkarskanten. Snodde runt och låg på mage fastän hela min längd egentligen inte får plats och kämpade verkligen för att få upp värmen. Försökte intala mig att det var varmt och gott. Badade och frös. Spolade mer varmt vatten och frös. Hackade tänder, blev lessen och frös.

Ja, vad hände då?
Termostatjäveln slog över åt andra hållet!
Jag svettades i badvattnet. På millisekunden var jag överkokt och fick svårt med syresättningen. Det blev brått att tappa ur för att spola och duscha svalt istället.

Det låter som suspekt kärringbrus va?

SopaDet går faktiskt mycket bättre att sopsortera, när man får hjälp.  Somliga uppmaningar är magiska. Plötsligt gör man det bara.

Tv-lurendrejeri


Tossiga morsans gamla tjockteve har visat sitt sista inslag i rutan. Varken hon eller jag vet när det hände, bara att den är död. Det är en sk hyrteve. En riktigt tjock hyrteve. Från Thorn.

Nog har jag vid flera tillfällen tänkt att ta tag i det där ovettiga att hon hyr sin teve, men det har varit lika lätt att skjuta framför sig varje gång. Inte minst för att jag ju faktiskt oftast är hos tossiga morsan på tider som inte Thorn är på plats. Kvällar och helger alltså. Jag blir heller inte påmind eftersom jag/vi för flera år sen la alla hennes räkningar på autogiro. Ikväll rotade jag i alla fall fram ett avtal från Thorn.

Tossiga morsan har hyrt teven av Thorn sedan 1994. Det handlar om i runda slängar 192 månader. Den har kostat 179kr/månad och ställningen den står på 10kr/månad i alla år.

189kr x 192månader = 36' 288 kr

Barnbarnet fick andnöd. Moralisk och etisk andnöd. Han skall kontakta konsumentverket och Sverker, förutom Vd hos Thorn imorgon. Hans kompis tycker lurendrejeriet är minst lika förfärligt. Och naturligtvis tycker inte jag annorlunda. Hur har de mage att fortsätta fakturera för något som idag inte ens finns att köpa. och hur fan har de mage att månadsvis specificera 10kr för ett skraltigt gammalt tv-stativ.

För 36'288kr hade vi kunnat köpa 7½ st 37tums LCD-teve åt henne. En sån som hon begåvades med ikväll istället. Tossiga morsan skulle nästan kunnat öppna tv-affär för de stålarna. Är det något som är billigt idag, så är det väl teveapprater!

Hon tyckte att kartongen var stor. Och lite märkvärdig. Den fick nästan mer uppmärksamhet än själva teven. Och hon undrade över kostanden:

- Hade jag råd med så stor tv?

- Jadå mamma, vi får gå till banken nån dag och nalla lite av begravningspengarna.

- Men så du säger!

- Ingen fara, dina ungar kommer att se till att det blir bra den dagen ändå vet du.

- Ja, och har ni inte råd med en kista så kan ni lägga mig i den där tevekartongen, jag har ändå alltid gillat att ligga ihopkrupen och lite trångt!VG

Två eftersläp i skolan har jag haft att ta mig an länge. Eller urlänge. Det ena, ett slags rapport om döden och vård i livets slutskede bad jag om uppskov på. Jag gillar inte ämnet. Eller, jag gillar inte att s.a.s sätta mig in i hur det kan, bör och ska vara. Att sköta om döende människor kan icke göras utifrån en mall. Och en av frågorna: "samtal om döden" genererade bara strutsbeteende hos mig. Det andra arbetet, ett slags PM efter verksamhetsförlagd studie inom skolhälsovården, gav jag mer skrån i, som man säger.

Det första, dödenarbetet fick jag uppskov på med obestämd tid. Det andra har jag som sagt bara struntat i att ens fråga om. Alla som praktiserade som skolsköterskor skulle hitta sig ett ämne att undervisa högstadieelever i. Ett ämne man kom överens med sin handledare om. I efterhand krävdes vi på vetenskaplig förankring. Vi skulle i litteraturen bevisa att lektionerna hade mening. Högskolekomplex i kubik. Varför gamla rynkiga syrror skulle få för sig att undervisa i något som inte har evidens känns svårbegripligt. Allt vårt arbete handlar ju om det. Dagligen.

Nåja, för att få gå upp med magisteruppsatsen måste man dels ha uppnått en viss poängnivå och dels vara färdig med sina tidigare kurser. Så, det var bara att bita i det sura äpplet. Och sätta av ett par halvnätter. Jag är expert på att skjuta upp. Inte till elfte timmen utan till precis på mållinjen. Och med uppskjutandet följer en prestationsångest som är omänsklig. Att jag aldrig lär mig.

Förra veckan rapporterades min skolsköterskeundervisning in som godkänd. Nema problema. Och den krävde egentligen inte så stor insats som jag hade föreställt mig. Precis som ett skolexempel på förväntningsångest. Oron innan är långt värre än att ta tag i ångestladdaren.

Idag kom bedömningen på dödenarbetet:

Hej Maria! Jag har nu läst din hemtentamen. Du är GODKÄND! Rapporten är perfekt. Layouten är exemplarisk för en rapport och hela arbetet är analys av litteratur - mycket väl gjort. Arbetet skulle kunna vara väl godkänt, men vi hade ju "bara" godkänd i ert program. Skönt för dig, nu har du denna kurs, Om728A klar.


RSS 2.0