Plasma-adoption

En sällsamt skön känsla infinner sig alltid när jag har lämnat plasma. I början trodde jag att känslan "bara" var fysisk. Under tid har jag upplevt den på ett annat, större och mer omfattande vis. Jag har s.a.s blivit hög redan innan.

Både kropp och själ kickas av plasmagivningen. Det känns bra att gå dit, att vara där och insatsen fyller mig med glädje varje gång. Känslan av att göra nåt vettigt i ett större sammanhang och under tiden bli pysslad med i det lilla, är en svårslagen vardagsupplevelse. Förutom att hela grejen även betalar sig. Pengar som jag har sett som en slant till något extra. Gärna en utsvävning i onödiga skor. Pengar som jag får slösa hejt vilt med. Pengar som en skänk från ovan. Till skor som jag inte behöver skämmas för om de bara blir stående och ägda utan att tjäna som underlag. Jag har gett för att slösa eller hur det skall betraktas i backspegeln.

Nu går vi in i en annan era. Plasmagivningen och mitt handhavande med avkastningen. Jag ska må bra på helt andra grunder av att få lämna 821ml plasma var fjortonde dag.

I somras flyttade det in en ny teve i mitt hem och med den följde en (vad-heter-det?) digitalbox. I vanliga fall är jag ingen tv-freak. Det är utvalda program eller inget alls. Att zappa sig fram mellan kanalerna ger mig bara ångest och värk från topp till tå. Digitalboxen fick mig ändå att sitta still då, regniga sommardagar och jag blev bekant med för mig helt nya kanaler.

Det blev som ett gift - att få se Orangutangerna på Borneo!Från och med nu lämnar jag plasma för att skicka ersättningen till BOS.

Jag vill gottgöra för vad andra (idioter) ställer till med i regnskogen.
Orangutanger är trädklättrare. Utan skog dör de ut. Och har de inte redan skövlat eller bränt ner, drar "man" sig inte för att vare sig attackera mödrarna eller deras ungar handgripligen, eller ha en orangutangunge som kuttersmycke i en kedja på gården.

Detta fantastiska projekt som jag har följt på en av digitalkanalerna visar rehabiliteringscenter för orangutanger i alla åldrar och modeller på Borneo och andra öar runtomkring. En del av orangutangerna är så sargade att de kanske aldrig kan flytta ut i vildmarken igen, medan andra får lära sig att bli fullvärdiga orangutanger igen. Allt på ett miljövänligt vis där inhemsk personal är viktigast. Man anlägger naturreservat och fruktodlingar för egen försörjning åt aporna förutom återskapande av regnskog och annan trädplantering.Så, nu är det slut på slöseriet. Nu ska mina plasmapenningar direkt till Borneo istället för de ytligheter som har pågått. Om det är möjligt att underlätta det enastående arbete som de fantastiska människorna gör för orangutangerna där, så vill jag bidra. Adoption är förstås en symbolisk insats, men den känns bra. Jag fick aldrig några egna barn i det här livet, men jag får göra livet drägligt för några orangutangbarn.
Det är verkligen inte det sämsta!


Kryss 44

Försov mig idag.
Så det blev inte helt enkelt.
Snabbgenomgången är för
snabb för en sån som mig.Tur att google finns.


Gripen

Mer än såhär behövs inte ...... för att få mig i gråt...

Mobilcancer

Jag visste det!

Min första mobiltelefon erhöll jag som "en present" från en bokklubb år 1986. Då var jag nästan ensam om att ha en tegelsten i handväskan. Det var just där den fick, och alla andra efterföljare har fått ligga. Redan då kändes det kymigt att bära runt på en apparat som alstrade värme, intill kroppen.

Läser nu i Aftonbladet om Interphone-studien som pekar på sambandet av vissa hjärntumörer, spottkörtel och hörselnervstumörer hos flitiga mobiltelefonanvändare.

Interphone är en så kallad fall–kontrollstudie, där personer med hjärntumör eller andra tumörer i huvudet jämförs med friska kontroller. Alla deltagare har frågats ut på ett standardiserat sätt om sina mobiltelefonvanor. Fyra tumörsjukdomar ingår i studien: gliom, meningiom, tumör i öronspottkörteln och akustikusneurinom, alltså tumör på hörselnerven. Sammanlagt omfattar studien cirka 6300 fall av tumörer, plus kontrollerna. Källa: Läkartidningen

Det finns alltså all anledning att begränsa barns & ungdomars användande av sin strålande mobiltelefon. Då tänker jag inte "bara" att de ska dra öronen åt sig. Nej, om telefonerna strålar fram tumörer i skallen, vad gör de då inte mot underliv och andra organ som finns innanför klädernas fickor?

Och vi vuxna såklart.
Mer handväskor åt folket!

Vuxenost

Lillebror dukade frukost och undrade vad han skulle ta fram för pålägg. Han uppmanades att kika efter ost, kaviar och skinka. det röjdes i kylen och plötsligt kom han och ställde sig framför mig med en liten bit Gruyere i handen.

- Jag hittade den här osten, men jag ser på prislappen att den nog inte är till oss va?


LördagsfeberSaturday Night Fever i lurarna, Corvina i glaset och bra trådspänning i symaskinen får göra den här kvällen.
Nya gardiner får pigga upp.
Yeah !

Volymeffekt

En person jag känner har en slags (dålig?) vana att rensa kropp och själ från konkrement om lördagarna. Då får den här personens lekamen - för att inte tala om levern -  brottas med en hel del volym alkohol. Det har handlat om sisådär 70cl. Sprit. För att om inte annat kunna sjunga lite bättre...Alkohol är så förbaskat förljuget. Jag blir världens bästa på två klunkar vin. Då kan jag inte bara sjunga. Jag kan dansa, är charmig, sexig, rolig och hanterar i stort sett allt. Och inte nog med det. Alla andra kan sjunga, är charmiga, sexiga, roliga och hanterar det mesta - inklusive mig.

Men, det blir inte precis bättre med centilitrarna. Det jag upplever på två klunkar, dvs första lilla ruset är: thats it. Roligare än så blir det faktiskt inte. Man kan eventuellt upprätthålla känslan en stund, ett tag. Och man kan om möjligt få för sig att det "kan" bli ännu bättre, men det gör det inte.

Man blir billig i drift efter såna här insikter...

Kakburk

Vilken känsla!
Jag vann en auktion om en alldeles underbart nostalgigivande retro-
kakburk från Nilsjohan. Vet inte riktigt vem som haft en sådan, men
det kan ha varit min storasyster.Det var inte bara jag som satt med äggklockan på slutet. Det
blev rena huggsexan men, jag hade bestämt mig och vågade
därför lägga ett ganska högt bud. Har man bara en minut på
sig och buden inte höjs med mer än några tior, hinner den ju
löpa ut ganska snabbt.

Några kakor i den blir det nog inte, den ska bara få stå här
och göra sig fin.


Budgivning

Får per automatik rast med jämna mellanrum i skolarbetet nu. Mobiltelefonen signalerar nämligen om flera budgivningar på Tradera som håller på att gå ut.

Just för tillfället har jag massor med objekt i min bevakningslista. Det mesta är bara sånt jag är nyfiken på, men inte riktigt beredd att slåss för. Det är samlarprylar, vintage, flärd och loppis. Två saker ska jag ha. Kosta vad det kosta vill. Igår kostade det billigt, idag kan det bli värre.

Om en stund ställer jag äggklockan...


Ovant

Det känns en aning ovant, att tänka på uteblivna tack.
För det som givits. Fast det är väl framtidens melodi.

Rättigheter och skyldigheter har fått ny innebörd.
Eller i alla fall omkastad.

Kryss 43

Opera är nåt jag inte alls behärskar.
Men nu vet jag att den sevillanske
frisören hette Figaro.

Paradoxal upplevelse idag förresten.

Låten "She" är den bästa jag vet.
Å andra sidan försätter den där sofflåten
från melodifestivalen mig i svårt tillstånd
av illamående.

Tur att Monica Z fanns med som balans.Sådärja, det funkade ändå !

Personlighetstest

SÅDAN ÄR DU:

Du är mycket intresserad av, vad som pågår i din omgivning. Du gillar att prata med andra (nästan oberoende om vad det handlar om) och att vara med, där "det sker".

Du gillar att ha struktur och ordning i ditt liv. Du använder troligtvis din kalender flitigt för att hålla koll på de saker du skall komma ihåg. Du fattar snabbt beslut – även när det gäller din värdering av andra människor. Därför kan din omgivning uppfatta dig som lite dominant emellanåt.

Du är detaljorienterad och sannolikt en praktisk person, som är intresserad av att ta reda på HUR saker fungerar. Du är resultatinriktad och vill helst göra saker på det sätt du är van att göra dem på.

Du lever dig gärna in i andra människors situation och är snabb att stötta andra om de har behov för det. Du värdesätter känslosamhet och tar ofta beslut utifrån dina personliga värderingar.


Jadå, jodå...

Testa här


Verksamhetschef

En patient frågade idag om jag var färdig med min utbildning till undersköterska nu?

Det var en hyggligt ung patient. Hans avsikt var nog bara att vara artig och intresserad. Jag flinade till som hastigast, och markerade harklande och med glimten i ögonvrån: "översköterska om jag får be".

Doktorn kom rusande (dörren till hans rum stod på vid gavel) och hojtade:

- Min vän, har din mamma aldrig pratat med dig om döden? Det är bra modigt att ställa den frågan till vår verksamhetschef !


Varuhus

I nte är det väl så värst upphetsande

K onsumentutbud där inte, när man ju

E
egentligen bara erbjuds massproduktion

A
v vad alla andra har

Ändå blev jag 795kr mindre rik ikväll.
På vita varor.

Smile

En ny samlingsplatta med Bo Kaspers fanns tillgänglig på Spotify ikväll. "Undantag". En slags The Best of. Den har fått rulla medan jag suttit här och transkriberat. Låttexter har som aldrig haft någon större betydelse för mig, det är vid det här laget uttjatat. Men att jag skulle bli deppig av den instrumentala musiken, som i det här fallet ibland (det kanske bara är millisekunder?) lockat mig, trodde jag aldrig. Krånglig förklaring...

Bo Kaspers - jag äger inget med dem. En å annan låt av deras musikutbud har ändå etsat sig såpass att jag kan sjunga med och därför lyssnade jag av ren nyfikenhet när plattan ändå s.a.s helt gratis fanns framför mig.

Usch!
Rakt ner i avgrundsdjupt depphål kom jag.

Det tog precis hela samlingsplattan med Nat King Cole, Holiday & Hits, 50 låtar - inklusive julmusiken att få mig på fötter igen. Men, så är han ju en genuint len sammetsfavvo.


Traktörpanna


Som jag berättat förr, har man ingen chans att spara skopengar hos plasmatappen längre. Jo, för en del räcker kanske 500 spänn till ett par ansenliga dojjor, men aldrig till mig. Så, det gäller att tänka till hur de nu ska användas. Jag vet ett riktigt smart sätt, och ber att få återkomma. För idag blev det nåt till mitt hushåll. En Hackman Traktörpanna så fin, så fin. Den blev min för 270kr och jag ser nu på webben att ordinarie pris är 649kr. Ett klipp alltså! Snygg, praktisk och lättdiskad. Det är härligt att vara plasmagivare!

Reaktion

Håller på att fälla ut mitt landningsställ nu...

Summerar

Förfäras
Föraktar

Ältar
Ångrar

Plågas
Sörjer

Taxningen går vidare...

Äkta

På Willys fanns det pallar fulla av Julmust och pepparkakor idag. Den 21:a oktober. Är inte det, att ta i lite?

Tossiga morsan ursäktade sig mitt i det att vi plockade upp hennes varor och lämnade mig för att hon "hade glömt flickan som satt därinne". Tilten var total. Det gick inte att reda ut. Hon visade prov på en fundamentalt bergsäker känsla, att det i hennes soffa satt någon som hon pratade med när jag ringde på dörren. Det gjorde det förstås inte, det borde jag ju ha märkt, men tanten höll fast.

Precis som hon gjorde att Peter Setman är med i "den där danskursen vi har". Hans bild fanns på omslaget till lokalblaskans tevebilaga och tantens övertygelse att hon både "kände och brukade dansa med honom" var milt uttryckt: envis.

Om jag hade petat i tossiga morsan Julmust eller industribakade pepparkakor till bredden fyllda av knasigheter, må det ha varit förlåtet med vanföreställningen, men det som händer henne, händer ändå. Det är förbaskat obehagligt.Man visade reklam på teve ikväll att City Gross erbjuder Äkta Vara. Det låter helt fantastiskt:

Kriterier för märkning
För att en vara ska få märkas som "Äkta vara" krävs att den uppfyller vissa grundkrav.
Äkta vara godkänner:
• Inga E-nummer, undantaget bakpulver (E500, E501, E503) och fruktpektin (E440,
• Inga aromämnen förutom extrakt
• Inga industriella ingredienser som traditionellt inte ingår i livsmedlet
Exempel: modifierad stärkelse, jästextrakt, bambufibrer
• Inga tillsatta vitaminer eller andra tillsatta näringsämnen. Äkta vara garanterar alltså att livsmedlet är fritt från tillsatser.
• Ingen vilseledande marknadsföring

Typiskt är väl bara att det inte finns någon City Gross närmre än tio mil härifrån. Inte för att jag tror att tillsatsämnen gjort min morsa tossig, men man har ju lite gener att vara rädd för. Tillsatser är det som skrämmer mig allra mest i vardagslivet.


Transarm

Tur att det är i vänster de gör svinont av vaccin.
I höger gör det nu tokont av allt transkiberingsskrivande.


 Femton fulla A-4 är kanske att ta i... för en armbåge.

Svinont

Det där vaccinet...


Dra mig på ett liten vagn,  så ont i Deltamuskeln det gör.
Nu ikväll.

TranskriberingDen första intervjudagen är till ända. En spännande dag med mycket ord. Det visade sig inte minst vid första transkriberingen nu i eftermiddag och tidig kväll. Femtio minuters effektiv intervju på digital diktafon tog 4 timmar och 20 minuter, med avbrott för många korta pauser, att skriva ner. Jag har lyssnat in och skrivit hela elva worddokument på kanske 3,5 timme.

Det står mig nu mycket klart att det "faktiskt" är en konst att ordagrant skriva ner en intervju. Man tycker sig höra formuelringar som inte har blivit sagda. Eller tyckte, det var mest ett problem första timmen. Man lär med tiden.

Och jag har lärt mig att "formulera" paralingvistiska fenomen som betoning, tonläge och tempo som ytterligare modifierar ord som vi människor använder. Det kan jag nu.

Nu återstår bara fyra intervjuer till från idag och sen ökar vi på med ytterligare fem i nästa vecka.

Bara för att i nästa steg slänga oss in i analys och utplock av distinkta och potentiellt generaliserbara aspekter ur materialet. Leta meningsbärande enheter, kategorier och koder.

Det som i flera veckor känts så motigt och ångestfyllt, känns nu riktigt inspirerande och skojigt. Plötsligt tycker jag till o med att det högtravande akademispråket utmanar.

Man är inte sämre än att man kan ändra sig...

Hög

Vet med mig att jag ibland låter självgod. Och det kan kanske hända att någon även tycker att jag är det. Det gör mig inget, vid min ålder bjuder man på sånt. Verkligheten gör sig påmind även för såna som jag. Det står nu solklart för mig att de sidor som eventuellt är bra, ändå inte uppväger de dåliga. Jag är burdus och tar för lite hänsyn till de i min omgivning som inte står ut med spontana känslomässiga uttryck. Så jag får backa. Med besked. Och det är både smärtsamt, svårt och frustrerande.Men man har väl varit med förr!

En hypomaniker vet mycket väl hur man undviker en djupdykning.
Man sätter fart i köket. Och gör eget smör som man ska presenta de som fortfarande gillar en, med.

Det var så skojigt. Och det blev så himla gott. Imorgon kan hända att receptet ligger ute på airams matblogg.

Och förutom det har det förberetts med Tacopaj & Guacamole som studenterna ska smaska på till lunch mellan intervjuerna imorgon. Och chips av Serranoskinka minsann. Lite plock som Gruyere, Timmermanskorv, körsbärstomater och fläsksvålar kommer nog till pass. Här är nu matlådor packade för ett helt regemente.

En ganska skön känsla, att vara hög.

Vaccin

Hade faktiskt inte bestämt mig än. För om jag skulle ta en spruta mot pandemisk influensa A(H1N1) - sk. svininfluensa eller ej. Min arbetsgivare som andra år har haft förväntningar på oss, lät mig ta eget beslut. Så jag tog beslut att avvakta några dagar. Om inte annat för att bana väg för ett par eventuella sjukdagar efter vaccination. Jag ville alltså hitta ett bättre tillfälle ifall jag som många andra, blir lite småsjuk.
Då är det så infernaliskt dumt att GSK, som ju lär tjäna astronomiska summor pengar på det avtal de tecknat för att garantera vaccinleverans inför en ev pandemi på våra breddgrader, har tillverkat vaccinet i ampuller om tiodos istället för styckvis.

Så, när en annan doktor dök upp på mitt jobb och påverkade både mig och de mina där, genom att peka på vilken nyckelperson jag är i fronten - så hade jag inget val längre. Vårdpersonal ska ju oxå hindra smittspridning, och nu var en ampull bruten och endast en dos kvar.

Eller jo, ett val hade jag ju. De andra fick vaccinera sig i godan ro. Själv tar jag mitt imorgon eftersom det klarar att sparas i kyl ett dygn. Då får vi se om det passar madame pompidou...

Upplopp

Det är upplopp för distriktssköterskeeleverna nu. Och alltså ingen idé att klaga. Det har snart gått 2½ år med dubbel och trippelarbete vad gäller kneg och skola och det har ju funkat. Grädden på moset i form av tossig morsa, kontaktfamiljsuppdrag, två kokböcker och nu senast jourtjänstgöring som amatörneurolog kväll o natt har ju oxå klaffat. Jag kommer naturligtvis att klara två månader till. Dvs klara min D-uppsats. En narrativ intervjustudie med induktiv ansats och kvalitativ innehållsanalys. Jag vet knappt vad orden betyder...Men imorgon blir jag delvis varse. Då startar intervjuerna. De har jag känt förväntan inför länge, men troligen måste vi av etiska skäl låta mig ta ett steg tillbaka och "bara" lyssna. Istället får jag sköta transkriberingen. Något som jag tidigare trodde var a piece of cake. Nädå, en timmas intervjumaterial lär, enligt världens all (svensköversatt) facklitteratur ta mellan 4-8 timmar att skriva ner. Då har man inte kalkylerat tiden som går åt att först lyssna igenom intervjuerna ett par gånger. Okej, NU får jag veta att jag lever.

Botox

Förskjutningen i våra ideal har blivit så påtagliga. Jag mötte för en tid sedan någon som hade Restylain:at sig till en pizzaliknande nuna. När jag frågade varför fick jag till svar att det var åldern. Alla gjorde det i hennes ålder. Ingen ville väl se så himla gammal och sliten ut? Nä, det kan jag förstå, men inte hur man vågar dra på sig infektioner som kan leda till irreversibla pizzautseenden.

Hon var nästan femton år yngre än mig. Och ville se ung & fräsch ut.Tjejer med botoxläppar, vad vill de se ut som?
Jag ser inget annat än det jag ser nu.
Dvs ett fullkomligt motbjudande ideal.


Rostkyddare

Känner en yngling som aldrig kan tillstå sina fel. Det är alltid någon annan som är anledning till den reaktion som blir. Konsekvent någon annan. Om det blir slagsmål är det för att någon annan slogs eller "tänkte" slåss, om det visas sura miner så är det för att någon annan surade först, om det blir skrik så är det för att någon annan inte fattar, om det blir hot så är det för att någon annan är dum i huvet, om det blir lögner så är det för att någon annan ljög en annan gång, and so on. Och det går inte att komma runt. Och har aldrig gjort.

Jag vill verkligen förstå vad det egentligen handlar om. Att det är någon form av övergivenhet som ger sig uttryck i dålig självkänsla förstår jag, men inte hur man raderar det. Boosterdoser med bekräftelser tycks inte hjälpa. Har man en djupt rotad känsla av att inte duga, så tycks försvaret kunna bli en rustning av stål.

Jag tycker synd om. Och det är ju heller inget bra. Det blir paradoxalt nog som ett rostskydd. Jag vill ju hellre få det där stålet att rosta, för att kunna slipa och fylla i med nytt starkt och fräscht härdningsmedel. Men hur gör man?

Det skrämmer mig att mitt och vårt rostskydd leder till känslomässiga samarbetsproblem längre fram. För det gör det. Och i vuxenålder så är det mycket svårare att lirka med.


Sömnlös

Uppe 07:15 en söndag. Ja, det gick inte att ligga vaken längre. Det är konstigt hur man kämpar emot när sömnlösheten tar sitt grepp om en. Hur man ger sig till att vänta ut den. Hur man får för sig att om man bara ligger si eller så, tänker på något annat, slappnar av och försöker, så ska det ordna sig. Så ska man somna. Pyttsan. Tankarna blir som ett skådespel. Ett drama. Som en film. Man både känner, upplever, ser och hör. Man har alla rollerna själv inklusive regissörens.

För en tid sedan gav jag mig. Och gick helt osövd upp vid tvåsnåret. Det kändes befriande. Jag kunde verkligen släppa maran. Det blev både thé, kaffe och något att äta. Nattradion skvalade i närheten. Jag producerade mer vid arbetsdatorn än jag hade gjort på länge. Det var som att själslivet inte kunde annat än bryta sin nedåtgående spiral pga aktivitet. Morgonen kom så sakteliga och jag kände mig pigg och okrossbar när jag i arla morgonstund cyklade iväg till jobbet. 

Det fungerade en stund, på förmiddan i alla fall. Sen blev det rena sjukan. I kroppen.
Tankarna hängde med, men jag fick ont överallt. Kroppen svullnade och lederna strejkade. Huvudvärken var som en hjälm av järn. Illamående och yrsel. Det blev liksom en baksmälla av sällan skådat slag. Min fysik vägrade vara fortsatt vaken.

Så, inatt har jag räknat får. Och legat, om inte still så i alla fall kvar. För att fylla kroppskvoten med vila och därmed vara i ett med nattmaran. En pina kan jag lova.

Å andra sidan orkar jag förhoppningsvis vara med idag, när den här söndagen tar fart. 

Och inbillningen kommer om att: jag är mycket starkare än man kan tro.
Godmorgon!

Ljudligt

Åttio barn har tränat att dra sin stråke över fiol och cello hela dagen idag. Och det har jag "lyssnat" på. Förutom att det ingick att lyssna på babbel, fnitter, spring, tumult, meningslösa mobilmelodier och de som trodde sig kunna spela piano i pauserna. Det var förfärligt. Heldagsövningen skulle utmynna i 40 minuters konsert framåt sen em.


Jag förstår över huvud taget inte hur människor orkar vara lärare. Än mindre hur de orkar vara lärare i stråkinstrument. Alla ungar babblar och rör på sig. Och ingen lyssnar på uppmaningar om tystnad.

Antagligen är lärare inga vanliga människor. De måste ha utrustats med tålamod långt utöver det vanliga. Men nog måste det innebära pris och avkall på nåt annat. I gengäld. Jag tror det.

Det kan kanske vara detsamma som mammor & pappor till sminkade tioåringar "saknar". För att inte tala om resten av attributen. Föräldrar som tycker det är okej med sexappeal på sina småflickor är nåt jag inte alls förstår.

Konserten var fantastisk - det skall påpekas. Trots allt ovanstående huvudvärksframkallande, så kunde jag: Tack o lov uppskatta allt fint de framförde.


Regelverk

En känsla som jag verkligen avskyr är att generas. Icke att förväxlas med att rodna, utan när någon får mig att känna mig dum. När jag liksom lockas att tro och reflektera bara för att sättas på plats genom genans. Tänker inte utsättas för det igen. Måste lära mig att säga ifrån.

Liksom att det nu måste få en ände på hur folk behandlar mig. Hur jag tas för given. Hur man tillomed övertygar sig själv om att jag ständigt och jämt har björnkoll på vad andra har för sig och samtidigt förväntar sig min backup.

Och som grädde på moset ska jag f.o.m nu bestämma allt i mitt eget hem. Det får bli slut med manipulation och egna race. Och det måste bli slut på våld innanför mina väggar. F.o.m idag är det absolut stopp på alla teve och dataspel med våldsinslag. Och jag struntar fullkomligt om åldersgränsen är 7, 11 eller 15år.

Noll våld på och omkring mig.
Basta.

Kryss 42

Tja, vad ska man säga.
Folkvisor är inte min grej.

Helt enkelt.


HöstfeelingHar åkt tåg Stockholm ToR över dagen idag. Höstlig färgpalett att inspektera hela vägen. Fräck och höstlig outfit att likaså hålla koll på hos medresenärerna.

Jag hör till de som får ett uppsving på hösten. Ett lättare sinne. Jag blir pigg av kyliga vindar och vackra färger. En känsla av att kunna andas och tänka klart uppenbarar sig. Sorgen i att "det" tar slut ger oxå löfte om att det nu kommer nåt nytt, nåt friskare.

Vilja


Sugförmåga

Jag har ett s.k fibertäcke med tillhörande kudde. Det är någotsånär nytt. Fast inte nyare än att det var dags att få bli tvättat idag.

Förra helgen frostades min frys av. Det är ju ett riktigt skitgöra.
Vatten i kubik. Isbitar som inte lossnar och när de sen ändå gör det, så sprätter de iväg all världens väg. Man får vara orolig att trägolvet ska suga åt sig och bågna och man får ha brått så att inventarierna inte förgås.

Igår, då upptäckte jag nåt för mig alldeles nytt, på Ica. Nåt nytt och intressant. Det finns en slags frysdukar som kan suga upp fem liter vatten. Den lägger man i botten på frysen och låter så hela förloppet ha sin gång. När isen är tinad är den uppsugen av duken och allt lär ska bli frid och fröjd.Idag blev jag stående som ett fån i tvättstugan.
Min fibertäckskudde blev ett monster inuti tvättmaskinen. Den sög nämligen upp allt vatten.

Jag ser ett samband. Frysduken som kostade en femtiolapp kan säkert ersättas av en fiberkudde.
Tvättmaskinen gick liksom torrskodd idag. Kudden var till bredden fylld med vatten och blåste upp sig som en ballong därinne, men jag såg inget vått.

Vad är det för konstigheter man ligger på?

Swingdröm

Såg på löpsedlarna att det var en slags tevekamp ikväll. Mellan "här är ditt liv", "körslaget" och fotboll. För mig var det ingen kamp alls. Det fanns nämligen ett fjärde program samma tid som lockade och fick hela min uppmärksamhet. Det var VM i danssport i Växjö och man dansade företrädesvis bugg. Så galant duktiga de var.Och så härligt det var att se total behärskning av Lindy Hop Är det nåt jag ska göra sen, så är det att lära mig dansa Lindy Hop. Det har jag drömt om länge. Att få göra igen. Det känns som om jag har gjort det förr...


KöpstoppHar den senaste månaden försökt hålla mig till ett tillfälligt köpstopp.
Det är enkelt. Hur enkelt som helst faktiskt. Och jag tänker fortsätta ett tag till.

Jag vet att en del, kanske ganska många liksom måste ha köpstopp, av ekonomiska skäl. Det här handlar om något annat. Jag är urtrött på grejor. Både de som fyller mina utrymmen och det nya som finns att tillgå. Det liksom kräver mig på luft och svängrum.

När jag kunde räkna till åtta olika stajlingprodukter till håret, tre pågående tandkrämer, fyra inpackningar, otaliga läppstift, fyra foundations, fem mascaror, sju skurmedel, tre blomstergödningar och inte längre får plats med mina kläder i garderoberna: var det dags.

Och det är skönt. Jätteskönt!
Idag blev det en hylla ledig i badrumsskåpet. Närapå i alla fall.
Och det är inga problem i klädbutikerna eftersom hela höstkollektionen verkar vara lila och jag rent av hatar lila kläder.

Jag har saker, grejor, ägodelar och tillbehör i överflöd.
Att handla är att kicka sig en aning.
Det kan jag fortsätta med, men det måste inte vara hygienartiklar, kläder och attribut.

Jag får handla färska snittblommor på fredagarna. Och jag får handla kläder om jag först engagerar mig i vad som finns och kastar något som inte används. Men allt som är förpackat, måste noga tänkas igenom om det behövs och ska handlas in.

Det gör det inte.
På länge.

Allt som redan finns skall återanvändas. Till och med de "gamla" läppstiften.


Kryss 41

Idag gamla hederliga svenskbitar.
Helt utan partyorgel. Ganska kul
kryss!


Homeostas
Fortsätter på veckans tema. Nervsystemet.
Den här gången det perifera och autonoma nervsystemet.

Mitt sympatiska nervsystem börjar bli utmattat.

Eller säger man uppretat? Ja, upptrissat till oigenkänlighet förstås.
Det går igång på minsta möjliga stimuli. Det som förr så tryggt "bara" fanns i bakgrunden och avvaktade en björn eller annat fanskap, kör numera igång på flugor, brevbärare och att folk jag ser, är hövliga och i all enkelhet säger "hej".

Hjärtat klappar vilt. Kroppen rister. Orden stammar. Jag blir pinknödig och ögonen stirrar närapå omkull den jag möter.

Hur gör man för att överstimulera det parasympatiska nervsystemet?
Funkar rödtjut eller måste man introduceras i det tunga artilleriet?

Jag är ute efter en överdos parasympatikus, men vet inte precis hur det ska gå till. I rimlighets och rättvisetänk borde jag ju få hur mycket lugn som helst, som motvikt. Med tanke på alla energi jag satsar. 

Fast Homeostas är nog inte rättvisemärkt.
Skallar

Det har varit mycket huvudbry här på sistone.
Detta har blivit en huvudblogg kan man säga.
Äh, det är den oxå. Min huvudblogg och, en blogg med huvudbry.
Särskilt den senaste tiden.

Ett nytt dygn på akutmottagningen med bry om huvud och huvudbry om hjärnblödningssymtom. Och framförallt skarpt ifrågasättande hur man vågar släppa hem ett solklart fall av hjärnödem.

Ibland är det en belastning att vara medicinskt kunnig.
I alla fall privat.


Mössdags

Idag blev det säsongens första dag med mössa.
Det går ju inte att säga "årets första" eftersom det för min skalles del handlar om halvårsvis med eller utan.
Jag gillar mössor, så det är ingen fara, men nog känns det en aning överskurs att bo på en breddgrad
där ens huvud och temperaturcentrum kräver mössa halva tiden på året. Det gör det faktiskt. Annars
skulle jag frysa ihjäl. Eller nånting ditåt.

Åttonde oktober 2009 mössa på.

Ja, ingen björnfi**a  ännu. Den får vänta tills snöovädret kommer i sidled snett bakifrån.
Jag började med Basker. Den är mjuk, varm och väldigt fin.Vilken tur att en frysskit som jag, gillar huvudbonader.

Vinnarskalle

Storebror snart 14år kämpar med att komma ihåg vem det är som har skrivit låten som jag nynnar på. Till slut knäcker han det. Och får beröm. Massor med beröm.

- Men, jag kan i alla fall aldrig lära mig så många låtar som du kan!

- Det är klart att du kan. Jag är ju 47 år. Kom ihåg att vi ska ha en musiksquiz när du är 47, så ska vi jämföra.

- Vadå, när jag är 47, så är väl du långt över 80år!?

- Ja, men jag kan nog tävla om musik då i alla fall, tror du inte?

- Jo, men om du ska bli lika snurrig som din tossiga morsa när du är 80år, då vinner jag hela tävlingen!

EftertankeDet hände sig så, att blodtrycksfallet uppenbarade sig i arla morgonstund i torsdags. Från ganska hög fallhöjd for hans skalle baklänges rakt ner i badrumströskeln. Det lät som om det anlände en brevbomb...
 
En stund senare anlände istället olycksfallet till akutmottagningen.
Där fick vi uppleva svensk sjukvård från sin allra flitigaste sida. Fullt pådrag. Komplett hjärt och hjärnövervakning i timtal. Mangrann uppställning. Vänlighet och empati i kubik. 

Ett till synes simpelt blodtrycksfall, gjort på ett par sekunder, utmynnade i skallfraktur och hyggligt avancerad hjärnblödning. Mob och rehabilitering lär ta utrymme. Huvudvärk kommer att bli vardagsmat. Rädslan för nya fall måste arbetas med dagligdags.

Det slår mig återigen hur viktigt det är med nu.
Och hur mycket jäkla oviktigt vi människor omger oss med.

Ett olyckstillbud är gjort på unset av ett kick. Katastrof och död finns alldeles intill.
SurströmmingÅrets första och kanske enda är avnjuten. En hel hoper
klämmor åkte ner. Och den tillsammans med tunnbröd,
mandelpära, dessert och choklad är värd varje millimeter
av gikt och magkatarr idag. Årets måltid. Tack för gott
umgänge!

Kryss 40

Han påstod att Roland Cedermark är "vår vän".
Jag gillar förvisso dragspel, men jag gillar inte
hysteri. Fy så hemskt!Annars fick vi lite prövning idag. Och jag fick
lära mig att den allra första Bondfilmens
orginaltitel är Dr No.


Skallfraktur

I arla morgonstund hände nåt obegripligt.


Syncope - Skallfraktur - Commotio - Subarachnoidalblödning - Brillenhematom och näsblod.


En del skulle kanske använda hjälm i samband med toabesök?


RSS 2.0