Egyptendokumentation

image280

Som sagt; en veckas semester går fort. Och idag har det redan varit arbetsdag.

Själva hemtransporten kändes dock längre än hela semesterveckan. I landet Egypten har man ministerie för i princip allt. Jag såg tex en flott höghusbyggnad i Kairo med skylten "kvinnoministeriet". Det säger ju liksom det mesta om hur det funkar därborta. Men ministerie för logistik har de inte, det kan alla vi som lämnade Hurghada igår intyga. Särskilt svenskarna. Vi varnades att inte riktigt lita på teveskärmarna i vänthallen utan istället spetsa öronen och lyssna när de ropade ut vår flight. Det hände aldrig. Lika lite som det informerades att flyget var över två timmar försenat. Och mitt i det att man blinkade "boarding" för Arlandaflyget byttes informationen till att blinka "Stuttgardt" till följd att en massa tyskar hävde sig på transitbussen och närapå hamnade på fel flyg.... om inte en svensk turist hade varit uppmärksam.... puh !

En ung arabgrabb fick lite frågor. Och han informerade som om det var den naturligaste sak i världen att: torsd, fredag och lördag varje vecka transporteras det mellan 60 och 70 flyg från Hurghada. På onsdagar cirka 28. Söndagar och måndagar noll och tisdagar nån enstaka.
För att fatta dimensionen av det hela behöver man veta att det bara finns två passkontroller. En A och en B. Gissa sen köerna när alla tusentals passagerare som skulle lämna platsen med fem minuters mellanrum skulle passera samma nålsöga. Inte så konstigt att vi transporterades dit fyra timmar innan avgångstid. Inte heller så konstigt att det i vänthallen bara fanns ett fik. Med sex småbord. Ingen hann fika. Det var passkontrollkö och incheckningskö som gällde. I fyra timmar!

Nåja. En kort resumé i ord o bild.
image279

Vad gör inte en underbetald hotellstädare för lite extraklirr i kassan? Jo, mer o mer för varje dag.
image281

Åka buss till miljonstaden Kairo tar i runda slängar 7timmar från Hurghada. Med skarpladdade soldater ombord för vår säkerhet, men som lika gärna kunde antas höra ihop med maffian av utseendet att döma. Det var det dock värt, men det kommer aldrig mer att upprepas för min räkning.
Varför? Jo, Kairo´s trafiknät är dimensionerat för omkring 1miljon fordon. Man vet inte säkert, men man tror att där finns 3,5miljoner! Smog var bara förnamnet. Och efternamnet - det som satt i näsan om kvällen ska vi inte tala om. Inte heller vilken ljudnivå det är eftersom alla fordon kommunicerar om ditt o datt via signalhorn. Dessutom blandas ju dessa motordrivna fordon fritt med fyrbenta. Kameler, magra åsnor och tilltufsade hästkrakar. Och som om det inte var nog med allt ovanstående ljud står ju där också en moské med tillhörande Minaret i varje kvarter. Från Minareterna ropar man ut Koranbudskap....stup i ett...

Å andra sidan....
Pyramiderna var sagolika.
Helt enorma.

image282

image283

Cheops, den högsta - kvarvarande 137m (på 4500år har vind & vatten kapat pyramiderna med några meter) var och är förtrollande. Det sägs att det tog 30år (för slavarna) att bygga den (om det nu var så det gick till?). Som en gravplats åt faraoner. Och varje pyramid står i exakt diagonal med varandra. Och följer solens strålar på pricken. Och inuti finns gångar, underjordiska gravrum samt i mitten stora salar.

image284
Cheops är byggd av 2,5miljoner stenblock. Hur fick man upp dem? De väger ju ton...

image285
Då är det lättare att förstå hur man 2000år före kristus kunde hamra och mejsla ut Sphinxen ur sandsten.
Denna hon, den, det - som är en blandning mellan kvinna och lejon.

image286

Fast.... det är ändå obegripligt med tanke på att Sphinxen är 50m lång och 20m hög. För man ska ju inte heller glömma att det var ytterst små människor på den här tiden. Och slavarna var väl knappast nåt undantag....

Till sist:
Hur får man en annars helt kärnfrisk turist i däck lagom till hemresan?
image287
Jo, man låter henne följa med på arrangerad båt och snorkelfärd på Röda Havet. Med bussen full av aircondition och genomförkylda hostande danskar på både dit och hemfärd...

Atjoo!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0