Personlighetsklyvning

Hos Astrantia får man vägledning. Till bloggpersonlighetsanalys.
Det är inte utan, att jag blir både förskräckt och ytterst förtjust.
Jag ÄR en åsiktsmaskin, men vill inte kallas det.
Åsiktsmaskin låter så negativt. 
Nåt buffligt, obekvämt och störande.

Men, this is me; enligt Jung Myerstypen ESFJ - rakt av - varken mer eller mindre:

Åsiktsmaskinen (ESFJ)

Åsiktsmaskinen värdesätter harmonisk mänsklig kontakt över allt annat. De är bäst på jobb som innebär att hantera människor och är särskilt begåvade på att locka fram samarbete från personer som kanske är upprörda eller oroliga. De lyckas alltid uttrycka den lämpliga känslan i den rådande situationen! De är känsliga för både kritik och beröm och har en tendens att se till att flocken håller ihop - ibland genom att sålla ut det eller de som inte "passar sig". De trivs bäst när det är ordning och reda i den yttre världen - bland både människor och saker. Och ser gärna till att även andra håller ordning och reda på sig själva och sina saker.

De låter sällan logisk analys få företräde för personliga åsikter. Om de stöter på åsikter från en mer analytisk och opersonlig person använder de sina subjektiva känslor för att förhålla sig till det. De föredrar därmed att avgöra om det är t ex "snällt" eller "elakt" menat, snarare än "sant" eller "falskt". De älskar att ha varma relationer och trivs som fisken i vattnet när de får träffa och prata med många personer - gärna samtidigt! De har lätt för att prata - och tänker gärna medan de pratar. Det gör att de ibland kan tycka att de "gör bort sig", men så länge de får positiv respons från andra människor pratar de glatt vidare.

Problemet är att min personlighetstyp jämförs med en väktare.
Inte bra.
Jag har en tendens att se ner på väktare.
Fast, beskrivningen stämmer ändå in på mig. Ordning i ledet, typ:


Väktarna
kan kallas för samhällets stöttepelare. De övervakar att människor och ting är på sin rätta plats - dvs inom den föreskrivna normen. På ett sätt är väktarna därför "traditionell" i det att de är de som upprätthåller traditioner, ritualer och normer. De uppfattas ofta som (och värdesätter att vara) pålitliga, lojala, metodiska och praktiska. Väktarna kan sägas vara de som administrerar samhället - på både högre och lägre organisatorisk nivå. Många väktare drömmer om att klättra uppåt till en ansedd position i en etablerad organisation - snarare än att uppfattas som individuella och unika. Väktare värdesätter andra människors åsikter högt och är oftast mycket medvetna om vilka som "passar in" och vilka som inte gör det.

Vill du ha en Väktares uppmärksamhet - pröva uttryck som "beprövat", "förnuftigt" eller "succé". Väktare använder ofta ord som beskriver andra människors position i flocken såsom "duktig", "känd" eller "framgångsrik".


Det riktiga problemet kommer när jag provar "alla" mina bloggpersonligheter.
Jag visar upp en duktig klyvning.
I mitt matbloggande framstår jag som Psykologen
Och i den hemliga bloggen visar jag mig vara Inspiratören

Oj, antisocial personlighetsstörning är inget att stå efter.
Kanske är jag en riktigt ruggig typ.
Egentligen.


Kommentarer
Postat av: astrantia

Ja *fniss* jag tror du är jätteruggig!

Jag fick en bra kommentar hos mig. "Vi är mångfacetterade!". Så är det ju. Inte kan våra personligheter rymmas i ett sketet bloggtest.

Fast lite kul kan det ju vara!

2008-04-07 @ 19:25:39
URL: http://lappkast.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0