Mangel


Känner mig privilegierad som har tillgång till en hygglig tvättstuga. Nog vore det skönt ibland med egen maskin, men det innebär ju också att man konsekvent har tvätt på tork, på hög och i strykkorgen. Att som idag köra sex maskiner och få alla torra inkl manglade är en ynnest.


Mangling av både lakan och alla juldukar idag tog mitt minne tillbaka sisådär 27år i tiden. Till min andra tvättstuga. Den första måste ha varit från krigstiden. Med kokkittel och ett stort hemskt torkrum med torkstreck av ståltråd. Tvättmaskinen, den enda gick bergis på kallvatten.


Men den andra, i miljonprojektet där jag ständigt och jämt var rädd för alla sorts grannar bjöds jag på en modernare tvättstuga. Där fanns allt. Fyra vanliga maskiner, en maskin för mattor,  två torkskåp, fristående centrifug, två tumlare, en varmmangel och en kall.


Som jag lyckades plocka rullen ur. Och stenblocket for ihop på ena sidan.

Är man rädd har nöden ingen lag. Jag var ju rädd för alla. Och framförallt för de som kunde skälla ut mig.


Så jag lyfte hela stenblocket. Och satte tillbaks rullen...


Kommentarer
Postat av: Linnéa

det där va en gammal sak...

2009-01-10 @ 14:29:34
URL: http://linneaaz.blogg.se/
Postat av: Maja

Fattar inte att du orkade, allting i dom där gamla manglarna väger ju ton. Jag har minnen då jag var sådär 4-5 år och fick följa med Mamma och mangla. Tvättkorgen bakpå cykeln och sen gick vi till en jättemörk källare. Mangeln var enorm i storlek och jag fick inte närma mig för det var så farligt med dessa stora stenrullar som kunde åka fel.

2009-01-10 @ 15:31:49
Postat av: Jellon

Jösses vilket schabrak till mangel. Den ser nästan lite vildsint ut och hörs inte ett litet ilsket morrande från de inre delarna av mangelvalsarna ... (?) :-) Men slätt och fint blir det.

2009-01-10 @ 18:07:04
URL: http://jellon-jellon.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0