Celibater

För en gångs skull lyssnade jag färdigt när Marcus Birro fick ordet. I Aktuellt. Han har också skrivit ett viktigt och rättframt motståndarinlägg i DN idag. Naturligtvis, tar han som den vettiga katolik han är, skarpt avstånd från uråldiga normer, föreställningar och regelverk. Han går hårt åt sin kyrka och religionstro. Han till och med kräver att Sverige ska sätta Rom på plats. Och han uppmanar att kvickt få stopp på både frivilligt och påtvingat celibat. Det var i det stora hela bra rutet.Om det nu bara vore "så himla enkelt" att pedofiler generellt sett lever som celibater och plötsligt får "anfall att vilja lyssna på sin kropp. Så är det naturligtvis inte. Pedofili är en sexuell läggning. Ungefär som att en del måste slicka fötter, ha sockeplast, piska, använda buttplugg eller rent av känna dragning till sitt eget kön. Den sexuella stimulansen blir inte komplett utan sin "krydda". Pedofiler går igång på barn. Pedofiler ser sig inte som några monster, de "brukar" tycka att barnet/barnen var med i leken. Att de liksom hade dragning till varandra. Och de "brukar" vara som barn själva, dvs naiva, outvecklade och på ett märkligt vis asexuella. Och i det här fallet, i skydd av kyrkan med all barnverksamhet - har de "säkert" haft guds förlåtelse.

Att celibatet lever kvar är obegripligt, men aldrig att jag tror att tron och förbunden så att säga skapar pedofiler. Det måste handla om de sociala samspelen, koderna, träningen, referenserna och hur man slipas mot varandra, dvs hur alla kön och åldrar möts och interagerar. Hormonstinna pojkar, ynglingar, män och småningom gubbar har i katolska kyrkan bara varandra att mäta sig med. Och 2000-åriga bibeltexter. När alla andra i de flesta samhällsstrukturer från samma grupp prövar sina vingar med massivt inslag av manligt hormon under hela sin utveckling. 

Att känna åtrå är ju lika naturligt, mänskligt och nödvändigt som hunger o törst. Nu vet jag inte hur man inom katolska kyrkan "väljer ut" vem som ska bli präst och biskop eller annan tro-företrädare, eller om det "kan vara" helt frivilligt, men det är så långt ifrån normalutveckling man kan komma.

Att bli pilsk är däremot helt i sin ordning. I någon på alla normers vis jämnbördig, men då krävs det väl att man tillåts möta dem?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0