Desiderate

Rotar och rensar bland gamla papper och framförallt bland alla kassar och lådor jag har släpat hem ifrån jobbet i samband med mitt avslut. Det mesta är förstås med medicinsk anknytning och får arkiveras tills dess jag flyttar in i en ny sån miljö. Fast det är även en del näpna dokument. Sånt som jag har dragit runt under åren. För att det har varit svårt att skiljas ifrån. Som nedanstående:

Desiderate  
Vandra lugnt i brådskan och larmet – minns vilken frid som kan finnas i tystnaden. Lev i sämja med andra människor, så långt det är möjligt utan att förneka dig själv. Hävda din sanning lugnt och högt, lyssna också till vad andra säger, även dårar och ignoranter har sin berättelse. Om du jämför dig med andra, kan du bli bitter eller inbilsk, ty det kommer alltid finnas någon som är bättre eller sämre än du. Undvik de högljudda och aggressiva, ty de är en plåga för själen. Gläds åt det du uppnått och åt de planer du gör upp. Gör det du gör med hjärtat, hur oansenligt ditt arbete än är, när lyckan skiftar är det ett beständigt värde. Var försiktig i dina företag, ty världen är full av svek. Men låt inte detta skymma den sanna dygden, många strävar efter höga ideal och livet är fullt av hjältemod. Var dig själv och trotsa framför allt inte känslan: var inte cynisk inför kärleken, ty i jämförelse med all strävhet, kyla och alla besvikelser är hon evig som gräset. Mottag sorglöst vad åldern bär med sig, uppge utan bitterhet ungdomens attribut. Utveckla din själsstyrka, så att den kan bli ett värn vid en plötslig olycka. Men plågas inte av fantasifoster. Mycken ängslan föds ur ensamhet och leda. Behåll en sund disciplin men var mild mot dig själv. Du är ett barn av världsalltet, liksom stjärnorna och träden har du rätt att vara här, oavsett om det står klart för dig eller ej. Betvivla inte att världsalltet är sådant som det borde vara. Förbli således i fred med Gud, vad du än tror om hans existens, vad du än upptas av och vad du än åstundar. I gatularmet, i livets förvirring, förbli i fred med din själ. Med all sin förljugenhet, sin möda och sina skingrande drömmar är denna värld alltjämt härlig. Var aktsam, försök vara lycklig. 


Texten är funnen i en gammal kyrka i Baltimore och är daterad 1692     


 


Kommentarer
Postat av: Tina

Så väldigt kloka och fina ord, och så evinnerligt svåra att bära långt fram i sinnet, så att de själva gör sig påminda när de behövs. För det gör de ju, för det mesta dagligen och stundligen! Får jag kopiera din text?

2010-12-20 @ 19:13:42
URL: http://tinaerikssons.blogg.se/
Postat av: Airam

Tina: Såklart vännen - texten är INTE min :-)

2010-12-20 @ 21:24:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0