Osanning

Har roddat i ärendet purékost. Naturligtvis är det ingen enkel sak. Framförallt inte som det förnekas och därmed insinueras att det är jag som ljuger. Tackolov tog jag kontaktvägen förbi centralköket och fick av dem veta precis vad jag behövde. I måndags stod det stuvade makaroner och stekt falukorv på matsedeln. Det var då tossiga morsans matlåda till bredden var fylld med potatismos och en rosa oidentifierbar sörja. Kökspersonalen berättade att de inte mixar makaroner utan dessa dagar får brukarna mos och på frågan hur korven ser ut i puréform var svaret "en rosa röra".

Jag var nyfiken på vem som ordinerar specialkost. Idag fick jag veta att det är "gruppen" som gör beställningarna. Alltså allt ifrån undersköterskor till vårdbiträden och självlärda. Och det registreras ingenstans. I alla fall inte om man väljer bort den detaljen. Undersköterskan jag vidtalade gick i försvar så fort hon hörde mitt namn och påstod att min mamma inte har purékost utan "glutenmos". Tre gånger. När jag påpekade att potatis ju är en helt glutenfri produkt i sin naturliga form så ändrade hon sin information till att morsan får mos för att hon inte tycker om potatis i fast form. Jaså?

Annat jag fick veta av köket var att de aldrig packat en låda med glutenfri kost till tossiga morsans område. Däremot hade de haft sufflékost där ett tag. Sufflé är samma som jag kallar puré.

I två dagar har tossiga morsan hyllat maten. Stekt spätta & Kalops och till detta kokt härlig potatis. Tror jag det. Det är gött att tugga när man har tänder.

Oavsett vem av oss som nu ljuger (INTE jag) vill Dsk informera Enhetschefen utifrån att ju tossiga morsan varit utan tänder i flera veckor. Hon har hemtjänstbesök minst tre gånger om dagen och det borde inte behövas någon specialutbildning hos omvårdnadspersonal för att upptäcka det som ett ADL-problem hos en enskild. Dsk planerade prata med Enh-chefen kommande måndag. Det välkomnade jag, men flikade in lite som en extrabonus att innan dess är förutom köket och Anhörigcentrum som redan blivit kontaktade, även ett offentligt klagomål via webformulär som diarieförs hos kommunen gjord. Samt att jag imorgon kommer att informera både Områdeschefen och Förvaltningschefen.

Just där borde det ligga ett svar. I heriarkin. Vilken jäkla stege för att sköta om gamla människor och ändå inte ro det iland. Jag förutsätter att det är STOR skillnad i både lön, arbetstider, privilegier, uppmärksamhet, belastning och feedback mellan överst och underst. Inte konstigt att man tar egna beslut ibland...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0