The Cove

Se den på bio, hyr, köp eller ladda ner - hur man tar den till sig spelar ingen roll - det är att man gör det.Ric O’Barry är killen som på 60-talet tränade delfiner och spelade in Flipper-filmerna. Han berättar i dokumentären The Cove - Havets Hemlighet hur plågsamt lite insikt han hade på den tiden. Att han bara njöt av framgångarna och årligen köpte sig en ny Porsche.

Till den dagen Flipper tog sitt liv genom att medvetet sluta andas pga depression. Ric O’Barry började inse hur fantastiskt intelligent och medvetet djur delfinen är och denna samvetsgranna insiktsresa har alltså nu lett fram till en Oscarsbelönad dokumentär. Ric O’Barry känner stort ansvar i att dresserade delfiner fick bli människors intresse. Han blev och är nu istället beredd att offra sitt liv som aktivist för att sona sitt brott.

Varje år i september pågår en barbarisk delfinjakt i den japanska viken i staden Tajii. Man fångar med regeringens goda minne in delfiner som för dryga belopp (minst 1,5milj kr) säljs till maritima nöjesparker och delfinarium (tänk in Kolmården) om de duger. Om djuren däremot inte anses duga, sticker man och hugger ihjäl dem i ett fruktansvärt djurplågeri och blodbad.  Eftersom det handlar om drygt 23´000 delfiiner kan man med säkerhet påstå att flera delfinungar får bevittna hur deras mamma plågas till döds. Eller tvärtom. Delfinskriken är obeskrivliga...

Köttberget denna jakt och slakt innebär säljs under benämningen "valkött". Den japanska regeringen sysslar med konspiration och snuskar till sig intresse från mindre bemedlade länder runtom för att mångla ut sitt ovetenskapliga påstående att delfiner måste betraktas som skadedjur vilka bär skuld till urfiskade vatten i världshaven.

Fosslila bränslen leder till kvicksilver i naturen. Ju större ett djur är, desto mer kvicksilver har det fått i sig. Delfiner är proppfulla med kvicksilver. Detta otjänliga kött har serverats som obligatorisk lunch i japanska skolor. Alla vet vad kvicksilver betyder för människorarten. Japanerna biter sig alltså i svansen själva.

Och det gör vi andra också. Delfiner ska inte uppträda i bassäng. Jag får sålänge jag lever ångra att jag simmade med delfiner i Turkiet. Sålänge människor vill komma dresserade delfiner nära, har vi skrivit under på att delfinslakten i Tajii ska fortsätta. Eller?

The Cove - Sverige


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0