Sammanfattningstankar

Sammanfattning Tossiga Morsan:

Sedan en ganska lång tid har jag här dokumenterat en del av alla bedrövligheter vi och hon själv har upplevt med hennes kommunala omsorg. Det är en överdrift att kalla det otaliga gånger som hemtjänsten och hemsjukvården har fått klagomål, men det känns sorgligt att ens en enda gång behöva påpeka brister och fel till en instans som har som sin enda uppgift att följa sitt uppdrag och göra det med kunskap, etik, moral och utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.

I snart ett år har vi försökt fått hjälp för ett såväl fysisk som psykist, psykologiskt och socialt problem. Det har varit ett rent elände för morsan. För bara någon dryg månad fick hon så äntligen träffa högst rankad i ämnet vilket (såklart) ledde till omedelbar korrekt insats och förtur för operation. Jag har lagt min näsa i blöt och varit övertydlig i all information - den här gången fick det absolut inte gå fel.

Ändå gick det totalt över styr.

Jag tror faktiskt inte att man behöver någon som helst skolad sjukvårds eller ens omsorgskunskap för att begripa att människor som står inför en operation har en del punkter att förhålla sig till. Ytterst hygien, men naturligtvis även generell hälsa. Infektioner gör sig icke på operationsbordet och det tror jag tillomed att tex sotare, bilmekar och jurister håller med om. Hemsjukvården i tossiga morsans område har nu bevisat att alla där inte tänker så.

Det finns även anställd omsorgspersonal som inte tänker på att glutenintolerans innebär en slags allergi. Trots att det efter min kontroll, är mycket väl dokumenterat i tossiga morsans omvårdnadsjournal. Inte vet jag, en del av personalen är kanske analfabeter?

Dessutom är det kanske så att en del personal har funktionshinder i öronen? Deras chef har ju enligt uppgift förtydligat verksamhetsplanen och hur uppdragen skall skötas. Trots att hemtjänstpersonal inte skall sköta inköp eftersom en annan enhet som kallar sig Servicegruppen har det som sitt specialuppdrag, händer det att morsan får inhandlat både kanelgifflar och Skogaholmslimpa. Att hon sen inte ens har uppdraget beviljat i sitt bistånd måste väl bero på att kommunal hemtjänstpersonal i hennes område har på tok för lite att göra?

Dagen före planerad operation fann jag henne i sämst tänkbara tillstånd, full av svampangrepp och symtom på aktiv glutenintolerans. Hela hennes hem doftade infektion. I skåpet under diskbänken var sophinken full, i kylen stod två gamla matlådor, det låg berg med tidnings och reklamhögar och min näsa berättade för mig varför en operation var av högsta prioritet.

Mitt ursinne författade det mest "korrekt vänliga" klagobrevet jag nånsin sänt.
Detta skickades förutom till berörda mellanchefer även till allra högsta hönset inom kommunal vård och omsorg.

Nu är det uppställning. Och jag hoppas naturligtvis att det håller i sig och inte bara är för stunden. Jag är kapabel att gå vidare, att ta upp det i lokalpress och hos politiker och det förstår de säkert. Problemet är bara att jag inte är alldeles övertygad om att det bara är hos tossiga morsan det finns mer att önska utifrån uppdrag och vad hon betalar för.

Det är viktigt att påpeka att jag vet att det finns änglar inom detta område. Många helt fantastiskt lämpliga personer. Med höga kunskaper i såväl sjukvård, omsorg, sociologi, etik och med god människokännedom förutom arbetsglädje och med en djupt rotad känsla och önskan om att få göra sitt allra bästa. De finns och de är många.

Det är de som ska ha betalt. Bra betalt. De ska uppmuntras och få vidareutevecklas. De ska premieras med förmåner och ges en chans att sätta status på sitt yrke. Att tossiga morsan´s omsorg brister har med helt andra personer att göra och det är knappast änglarna som ska rätta till problemet. Detta är inget annat än en organisatorisk och politisk fråga. 

Alla ska ju bli gamla och många kommer även i fortsättningen att behöva omsorg i sitt eget hem. Fortsätter man sätta ribban så lågt att vare sig läs-, hörsel-, kommunikationsfunktioner och för uppdaget lämplig kunskap behövs, så kommer våra politiker idag, att imorgon vara totalt nerlusade med svamp, sopor, pinklukt, förvirring, allergier och dessutom bli kallade "prinsessan" eller som kanske är vanligast för: "lilla vän".

Ättestupan - vart finns den ?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0