Aspergerfilm

I RYMDEN FINNS INGA KÄNSLOR är en komedi om 18-årige Simon som delar lägenhet med sin bror Sam. Simon som har Aspergers syndrom kräver ett fast schema där allt måste vara sig likt vecka efter vecka. Förändringar är något han bara kan hantera i små doser och när allt blir för jobbigt gömmer han sig i sin tvättunna, fylld med lysande stjärnor - han gömmer sig i rymden för där finns inga känslor.

När Sam blir dumpad av sin flickvän och går in i en mindre depression spricker hela tillvaron för Simon. Han ger sig själv i uppdrag att hitta en ny flickvän till Sam, men med sin sociala inkompetens blir det inte enkelt, Simon vet ingenting om tjejer och kärlek ...

I rollerna: Bill Skarsgård, Martin Wallström och Cecilia Forss, m.fl.
Regi: Andreas Öhman
Å ena sidan kan det ju kännas magstarkt att göra komedi av ett funktionshinder, å andra sidan har man gjort det förr och kommit långt på sitt koncept. Vem vet inte vem Rainman är, liksom. Den minns man nog inte för att autism ibland uttrycker sig skrattretande, utan för att filmen innehöll så mycket kärlek. Den här filmen kommer säkert också att kamma hem priser. Tack vare kärlek. Trots allt. För Simon är inte den man spontant hyser så varma känslor till. I alla fall inte de första 75 procenten av filmen. Han är rätt trä-aktig och jobbig, precis så som Asperger ibland stökar till det för oss som inte lever i den världen. Sen, när man förstår precis hur de funkar, så inser man sitt lä-läge. Asperger kan ibland så mycket mer än vi andra.

Bill Skarsgård i huvudrollen - är han den yngste sonen (?) som ska bli stjärna? Och Cecila Forrs - tjejen i Ica-reklamen - hon kommer i så fall gå spikrakt samma väg till pokalerna. En feelgoodfilm helt enkelt. Med många skratt, några av mina tårar, fullsatt salong och alldeles för kort speltid, sådär som riktigt bra filmer brukar trolla med oss. Lillebror vill se den igen, och det vill kanske jag också.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0